Hlavní obsah

VIDEO: Nejtrendovější svítidla vynikají atypickými tvary a recyklovatelnými materiály

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svítidlo z lahví od minerálky nebo ze střepů? Proč ne, inspiraci se meze nekladou a designéři navrhují opravdu netradiční tvary. Vládne jim snaha využít různé odpadové materiály a vytvořit svítidla, která lehce složíme a rozložíme. Seznamte se s nejlepším svítidlem ze soutěže "Top light" a s moderními trendy.

Článek

Zajímavou novinkou v soutěži o nejlepší svítidlo veletrhu Pragointeriér byl lustr, který designéři zkonstruovali za použití nevyužitých lahví.

Na některých dalších lustrech se objevily jednoduše odjímatelné lahvičky, a lustry pak vydávají osvětlení v závislosti na barvě jejich obsahu. Designér Ingo Maurer navrhl v tomto duchu lustr s lahvemi od Campari.

.: Těleso svítidla je vyrobeno z transparentní umělé hmoty, uprostřed je umístěn zdroj světla.foto:Novinky.cz, Design propaganda

Trendy jsou svítidla, která lehce složíte a rozložíte. Vydávají tlumené barevné světlo a při stěhování s nimi není žádný problém.

Skládaná papírová svítidla hrají prim

Papírová svítidla jsou letos velmi oblíbená, když pomineme klasické bílé "lampiónky", originální je i lustr z poznámkových papírků.

.: Lustr z popsaných poznámkových papírků.foto:www.e-light.cz

Využití nepotřebných materiálů a snaha zlevnit výrobu lustrů vede designéry k opravdu netradičním řešením. Základem je, aby bylo svítidlo lehce a rychle zlikvidované nebo uklizené. V podobném duchu bylo vytvořeno i letošní vítězné svítidlo soutěže Top Light.

:. Závěsné svítidlo vyrobené z porcelánových střepů. Foto:www.e-light.cz

Nejtrendovější svítidlo soutěže Top Light

V soutěži Top Light 2009 letos vyhrálo svítidlo, které svým designem připomíná hada. Vydává tlumené, ale jasné světlo a je možné jej využít i jako designovou lampičku na stůl.

.: Složené vítězné svítidlo letošní soutěže Top Light (Etna).foto: Incheba

Recyklace a složitelnost svítidel je dnes opravdu na prvním místě. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv módní světelnou lahůdku, vězte, že z módy nikdy nevyjde klasický design a dobré nápady.

.: Zavěšené tuby u stropu? Kdepak, je to lustr.foto:Design propaganda

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství osvětlení do kuchyně

Jestli má naše kuchyň sloužit jako víceúčelový prostor, kde vaříme, jíme a scházíme se s přáteli a rodinou, je načase investovat do osvětlení, které bude...

S kometami v ložnici nebudete chtít usnout

Malování hvězdného nebe na strop za pomoci neviditelného neonového nátěru patří k netradičnímu zdobení stěn. Takže pokud se chcete večer dívat na hvězdnou...

Výběr článků

Načítám