Hlavní obsah

Vhodné mechanické prostředky na ochranu bytu zloděje často odradí

Právo, Gisela Růžičková

Účinný bezpečnostní systém si většinou pořizujeme až po špatné zkušenosti vlastní, sousedů nebo známých. Ale podobným událostem můžeme předejít tím, že si dům nebo byt zabezpečíme. Pro začátek stačí, když zvolíme mechanické prostředky, které nevítaným návštěvníkům ztíží přístup do bytu.

Článek

Jsou zpravidla první překážkou proti narušení našeho soukromí. Ty základní se používají již dlouho kvůli jednoduché a levnější instalaci proti elektronice. Patří k nim hlavně zajištění dveří, oken, garážových vrat a dalších vstupů do domu.

Jinak se postaráme o rohový dům nebo o dům na samotě. Ty budou určitě vyžadovat důkladnější zabezpečení než byt v činžovním či panelovém domě ve vyšším poschodí.

Odborníci doporučují pro jistotu trojkombinaci ochrany. A sice, mechanické zabezpečovací prvky doplnit o zajištění elektronické a dobrou pojistku.

Spolehlivé bezpečnostní dveře

Jsou základním pilířem každé ochrany domu i bytu. Ve srovnání s obyčejnými vstupními dveřmi mají pevnou kovovou konstrukci s celoplošným plechovým krytím, ocelovou kostru a rozvorový systém. Obyčejné dveře se zamykají v jednom bodě, tyto jsou zajištěny minimálně na šesti, obvykle na deseti až dvaceti místech.

Spolehlivé bezpečnostní dveře jsou vždy vyrobené na míru podle rozměrů, individuálních požadavků a v provedení, které potřebujeme. Je to výhoda, protože se nemusíme omezovat standardním sortimentem, ale poskládáme si své vlastní bezpečnostní dveře, ať už jde o úroveň bezpečnosti, design, kování, vložku s klíči, příslušenství osazení, montáž do původní nebo do nové bezpečnostní zárubně, výšku až 250 cm, prosklení, jedno- nebo dvoukřídlové, se světlíky, nebo bez nich.

Ke standardu patří také kvalitní bezpečnostní uzamykací vložka odolná proti odvrtání či vyhmatání obyčejnou i vibrační planžetou.

Pevné, nůžkové a rolovací mříže

Pevné mříže patří k nejlevnějším a zároveň nejúčinnějším způsobům mechanické ochrany oken a dalších skleněných ploch. Vyrábějí se různé ozdobné typy. Ale pozor na správnou instalaci: musí být ukotvené zevnitř, přišroubovat je zvenku nemá smysl. Vyrábějí se vždy na míru v designu podle výběru. Materiál by měl splňovat požadavky pojišťoven. Povrchová úprava je možná pozinkováním nebo práškovými barvami.

Nůžkové mříže připomínají rozevírání a zavírání nůžek. Lze je shrnout na boční stranu, aby nebránily ve výhledu, pokud je rodina doma. Při odchodu se snadno zatáhnou a zamknou. Využívají se většinou na ochranu lodžií. Ale pozor! Mříž může posloužit také jako žebřík, po kterém se zloděj vyšplhá o patro výše. Jednotlivé díly se vyrábějí z pozinkované oceli, nebo se natírají práškovými barvami. Horní lišta je vodicí, takže se mříž jednoduše ovládá.

Rolovací mříže se obvykle používají k zajištění komerčních objektů a jsou dražší.

Fólie ochrání před pořezáním

Prosklené dveře a okna jsou snadnou překážkou pro vniknutí zlodějů a tedy nejčastějším místem napadení bytů a domů. Proto je ochrana těchto vstupů základem bezpečnosti každého domu.

Ale okna s bezpečnostním sklem jsou nákladná, proto je vhodnějším způsobem zabezpečení skleněných ploch dodatečná instalace bezpečnostní fólie. Laminovaný polyesterový film hrubý 0,3 mm se lepí na vnější sklo z vnitřní strany. Tím zabráníme prohození předmětů i znesnadníme vniknutí případných zlodějů do bytu. Bezpečnostní fólie je nenápadná a v případě rozbití okna ochrání nás a hlavně děti před pořezáním o skleněné střepy. Zadrží také 98 % škodlivého UV záření amá kvalitní povrch odolný proti poškrábání. Hodí se do bytů i rodinných domů.

Předokenní rolety zabezpečí byt

Nejen kvůli bezpečnosti se montují do oken a dveří předokenní rolety. Jako zabezpečení slouží pouze ty hliníkové s lamelami vyplněnými polyuretanem. Zloděj je nepřekopne ani nepřerazí.

Vyrábějí se v mnoha barevných provedeních včetně imitace dřeva. Kromě toho, že nás ochrání před nezvanými hosty a fungují jako bezpečnostní zábrana či překážka, mají spoustu jiných předností. V létě chrání byt před extrémními teplotami, v zimě proti tepelným ztrátám. Snižují náklady na energii až o 40 % a venkovní hluk až o 7 dB! Také chrání okno a dveře před mechanickým poškozením způsobeným povětrnostními podmínkami!

Reklama

Související témata:

Související články

Investice do ochrany majetku se vyplatí

Doba dovolených je jasnou výzvou pro zloděje, kteří mají příležitost k vykrádání bytů, domů. I když 100% ochrana neexistuje, investice do preventivního...

Výběr článků

Načítám