Hlavní obsah

Vestavné spotřebiče v kuchyni překvapí cenou i šarmem

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořízení nové kuchyně nebo rekonstrukce staré přináší také rozhodnutí, zda kuchyň vybavíme volně stojícími anebo vestavnými spotřebiči. Finančně výhodnější jsou sice volně stojící spotřebiče, ale ty vestavné mají přednosti, které stojí za to.

Článek

Dalším kritériem pro naše rozhodování o typu spotřebičů je i místo, kde se nová nebo rekonstruovaná kuchyň nachází a účel, ke kterému slouží. Jinak se rozhodneme v případě, že půjde o chalupu a jinak v celoročně obývaném bytě.

  • V méně vytížených kuchyních postačí volně stojící spotřebiče.
  • V celoročně obývaných prostorech dáme přednost vestavným.

Chytrá elektronika vestaveb

Největší předností vestaveb oproti volně stojícím spotřebičům je nepochybně elegantní vzhled. Druhou výhodou je jejich elektronické vybavení a množství dalších funkcí.

Třeba u vestavných trub se u vnitřního povrchu trouby a plechů často používá lehce čistitelný smalt, jehož povrch je téměř bezporézní. Tento materiál zajišťuje minimální přilnavost zbytků pokrmů, připálenin atd.

Chemické složení takového smaltu navíc umožňuje čištění vodou, která se nalije v malém množství na pečicí plech a při sepnutí funkce AQUA clean se voda z plechu odpaří. Zbytky nečistot pak stačí setřít vlhkým hadrem bez čisticích přípravků.

Zaujmou i další vychytávky

Ve vestavných troubách také najdeme vychytávky jako jsou teleskopické výsuvy, pečicí termosondy, otočné rožně nebo elektronické programátory, které kromě základní funkce, jakou je programování doby pečení v troubě, s námi dokážou komunikovat v několika jazycích a umožňují různé možnosti rozšířeného nastavení. Obsahují např. přednastavené recepty/programy, díky nimž snadněji zvolíme správnou kombinaci topných těles, ideální nastavení pečicí teploty i samotnou dobu pečení.

LCD displeje u těchto programátorů navíc signalizují, co se v troubě děje. Vidíme, která topná tělesa jsou právě v provozu, nebo teplotu. Tu vidíme jak nastavenou, tak i aktuální.

Proč je cena vyšší?

Většinou se nám nezdá vyšší cena vestavné trouby oproti volně stojící. Výroba musí být přece levnější, když je vzhledově upravená jen přední pohledová strana. Opak je ale pravdou.

Vestavné trouby jsou totiž během pečení v přímém kontaktu se dřevem. Aby byly bezpečné a vysoká teplota trouby se nepřenášela do skříněk, mají vestavné trouby dvojí plášť, kde proudí chladný vzduch.

Cirkulaci tohoto vzduchu zajišťuje ochlazovací systém, jehož spuštění hlídá termostat. Ochlazovací ventilátor se automaticky spouští při dosažení nežádoucí teploty. Technologie pro výrobu vestavné trouby je tudíž nákladnější.

Teplotu ochrání trojsklo

Aby byla trouba bezpečná pro všechny členy domácnosti, i když teplota dosahuje až 280 °C, dveře jsou opatřeny dvěma až třemi skly. Kalená bezpečnostní skla patří k nejdražším dílům při výrobě vestavné trouby.

Pokud jsou skla tři, máme jistotu, že teplota se na vnější sklo dostane za delší dobu než u dveří se dvěma skly. Navíc je finální uniklá teplota mnohem nižší a tedy zdraví bezpečná. Teplota na vnějším skle nesmí přesáhnout práh bolesti. Také mezi skly ve dveřích trouby proudí studený vzduch ochlazovaný ventilátorem.

Multifunkční, nebo horkovzdušnou?

Horkovzdušná trouba bývá vybavená jen ventilátorem, který rozhání teplo vytvořené z horního a spodního topného tělesa. Péct můžeme jen ve dvou vrstvách a plechy musíme v průběhu pečení prohodit, abychom dosáhli stejného výsledku.

Multifunkční trouba má kruhové topné těleso, které je za zadní stěnou trouby kolem ventilátoru. Výhodou je rychlost, jakou se trouba rozehřeje na požadovanou teplotu. Výkonné trouby se dokážou rozehřát na 150 °C do 5 minut, což je oproti klasické nebo horkovzdušné troubě výrazně kratší doba. Hlavní výhodou je udržení téměř konstantní teploty v celém prostoru trouby, takže můžeme péct i ve třech vrstvách nad sebou, aniž bychom museli plechy během pečení vzájemně prohazovat. Rovnoměrnou teplotu v celém prostoru trouby nemohou garantovat všechny multifunkční trouby.

Důležitým předpokladem pro rovnoměrné pečení je dostatečný výkon kruhového topného tělesa i ventilátoru, který vzduch rozhání, a také tvar a umístění průduchů, kterými horký vzduch do prostoru proudí.

Vyrobeno ve spolupráci s Lubošem Filipem z firmy Amica.

Volně stojící spotřebiče v bílé barvě
multifunkční sklokeramický sporák šíře 60 cm11 990 Kč
myčka šíře 60cm9 990 Kč
odsavač par klasický podvěsný šíře 60 cm1 490 Kč
chladnička kombinovaná výška 180 cm8 990 Kč
mikrovlnná trouba1 990 Kč
Investice celkem 34 450 Kč34 450 Kč
Vestavné spotřebiče v bílém provedení
multifunkční trouba samostatná9 990 Kč
sklokeramická deska samostatná senzorová8 990 Kč
odsavač par komínový šíře 60 cm4 490 Kč
myčka plně integrovaná šíře 60cm12 990 Kč
chladnička kombinovaná výška 177cm14 990 Kč
mikrovlnná trouba včetně rámečku7 990 Kč
Investice celkem59 440 Kč
V tomto případě rozdíl činí 36 %. Díky tomu, že vestavné spotřebiče dokážeme zpravidla nakoupit s 9 % DPH namísto 19% DPH, rozdíl se o 10 % snižuje. Tedy pořizovací cena staví vestavné spotřebiče pouze do mírné nevýhody, neboť rozdíl klesá v tomto případě na pouhých 26 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám