Hlavní obsah

Veselé tapety či dekorativní textilie stylově osvěží dětský pokoj

Právo, Sylva Svobodová

Prázdniny jsou prima a děti se na ně vždy těší. Co je tak po návratu od babiček překvapit proměnou jejich pokojíčku? Stačí kreativní rychlá akce s tapetou a dekorativními textiliemi.

Článek

Dětský pokoj je v neustálé proměně, protože potomci rychle rostou a mění své nároky. Obecně se má za to, že zhruba po šesti sedmi letech nás čeká koupě nového nábytku. Z batolete je za šest let předškolák, pak do páté třídy mladší školák a nakonec po sedmi letech student střední školy. Image dětského pokoje se rovněž mění, ale mnohem rychleji.

Dětské tapety s vtipem

Stěna je poměrně velká plocha a výrazně ovlivňuje vnímání celého pokoje. Tapety jsou tedy dobrým výrazovým prvkem a je dobré této přednosti využít i v dětském pokoji.

Na trhu je žhavá novinka: designové tapety kolekce Kiss for kids od designérky Babety Ondrové, která je stále věrna stylu jednoduchých, silných čistých tvarů. S výjimečným citem pro barevné kombinace tak mohou vzniknout jedinečné tapety. Kolekce 12 originálních vzorů nabízí tapety do pokojíčků pro miminka, děti předškolního i školního věku. Zpracované vzory - ilustrace - jsou rozmanité: jemné ovečky, ušaté opice, dobráčtí lvi, hravá autíčka, jednoduché papírové lodičky a kotvy.

Celá kolekce je z tzv. čistých materiálů tištěna na vynikající ekomateriál vlies Esseniq, který neobsahuje PVC, je prodyšný a výborně se s ním pracuje. Tapety jsou tištěny 100% ekologickými latexovými inkousty, které jsou barevně dokonale věrné, světlostálé a neobsahují rozpouštědla. Firma Lavmi nabízí dětské tapety v rolích širokých 73 cm a dlouhých 6,5 m za 2550 Kč a jsou pouze na objednávku s dobou dodání 10 dnů.

Dětem jen kvalitní textilie

V pokojíčku můžeme s létem vyměnit záclony a zakoupit nové povlečení na postel. To by mělo být nejen vtipné a barevné, ale i velmi kvalitní. Preferujeme tedy bavlnu, ale jak poznáme tu správnou? Označením „vyrobeno z bavlny“ se pyšní mnoho výrobků, a ne všechny na to mají.

Podle čeho poznáme kvalitní bavlnu

Bavlna, která se používá pro výrobu textilního vlákna, se posuzuje podle řady kritérií. Jedním je délka a jemnost vlákna, čím delší, tím je cennější.

Mezi Top patří povlečení vyrobená z egyptské bavlny, která jsou velmi pevná a trvanlivá, mají výbornou savost (bavlna se používá na povlečení, ručníky, župany). My, zákazníci, bychom měli sledovat i gramáž, kde opět platí: čím vyšší, tím lepší. Vlastnosti výrobků z bavlny a jejich vzhled se také liší díky použité výrobní metodě. Častá je např. froté tkanina, na které jsou z jedné nebo obou stran vytvořeny smyčky.

Mezi výtečné patří bavlněný perkál (jemná a hustě česaná tkaná látka vyrobená z česané bavlny). Používá se na produkty, které se často perou, třeba právě na dětské povlečení.

Dětem s alergií a kožními problémy bychom měli pořídit organickou bavlnu, která se pěstuje bez použití chemických hnojiv, pesticidů a jiných toxických látek. Povlečení z biobavlny je navíc měkčí a jemnější. Trvanlivost dětského povlečení ovlivníme správnou péčí. Nejdůležitější zásadou je nepoužívat při praní změkčovadla nebo aviváže, prát a žehlit je máme naruby.

Proč nepoužívat při praní bavlny aviváž? Aviváž totiž obaluje bavlněné vlákno a tím snižuje jeho schopnost absorbovat vlhkost. Vyplatí se kontrolovat symboly uvedené na výrobcích (informace o praní, čištění, žehlení atd). Bavlněné povlečení určitě sušíme a pověsíme hned po vyprání. I když se nám povlečení po vyžehlení mačká, po několika cyklech praní a používání vlákna změknou a mačkání se zmírní.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak sestěhovat sourozence do jednoho pokoje

Mít vlastní pokoj je snem každého dítěte. Někdy to ale prostor nedovoluje a musíme potomky umístit do jedné místnosti. I když to není růžové soužití, je dobré...

Jak zařídit pokoj pro miminko

Novorozeně řídí chod rodiny se vší vervou a pro rodiče nastane krásné, ale zároveň náročné období. Než se ale miminko vyklube na svět, čeká nás příprava na...

Výběr článků

Načítám