Hlavní obsah

Veletrh starožitností Antique představí nábytek ze vzácných dřevin

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jarní části veletrhu starožitností Antique, který se koná v pražském Mánesu od 15. do 19. května, bude k vidění nábytek, při jehož výrobě bylo použito exotické dřevo, které je zároveň i hlavním tématem veletrhu. Takový nábytek není rozhodně levnou záležitostí, na druhou stranu díky kvalitnímu materiálu opravdu dlouho vydrží.

Článek

Podle člena prezídia Asociace starožitníků Tomáše Bárty na veletrhu uvidíme jakýsi průřez nábytkovou tvorbou, převažují ale výrobky z místních dřevin. K vidění jsou také drobnější designové práce architektů čerpajících z kubismu či funkcionalismu.

Simona Šustková, prezidentka Asociace starožitníků, která sama pracuje v obchodě se starožitnostmi, dodává, že poslední dobou poptávka po vzácných dřevinách mezi zákazníky stoupá. Zájem není jen o sedací soupravy, stěny, sedací sety nebo skříně, které jsou nabízeny od několika tisíc až po statisíce korun. Lidé hojně kupují i bytové doplňky.

.: Secesní šperkovnice a kubistická keramická váza.foto: Veletrh AntiquePoptávku lze vysvětlit jak příklonem lidí k organickým, ekologicky nezávadným a ušlechtilým materiálům, tak i sílící pozicí dřeva v architektuře a stavebnictví.

Exotického dřeva existuje spousta druhů

Exotické dřevo se hodně užívalo v době secese a art-deca, setkáme se zde s použitím mahagonu, palisandru, ebenu aj. Někdy je však těžké určit na první pohled, o který druh dřeva se jedná.

Například podle znalce exotického dřeva Jiřího Čermáka existuje na 60 druhů dřev, které lidé chybně označují jako mahagon, a určit, je-li nábytek z pravého mahagonu, může jen mikroskopická analýza.

.: Historický odkládací stolek v orientálním stylu a hodiny z počátku 19. století.foto: Veletrh Antique

Investovat do historického nábytku z kvalitních materiálů se ale rozhodně z dlouhodobého hlediska vyplatí. Ceny za něj jsou sice skutečně vysoké a nedají se srovnávat s cenami nábytku, který je k dostání v běžných obchodech, ale kvalitní dřevo vydrží v porovnání s běžným materiálem podstatně déle.

.: Hrníček z počátku 19. století (140 00 Kč)foto: Veletrh Antique

Mnohé nábytkové kusy vydrží 80 i více let běžného používání a když je necháte zrestaurovat tak jejich životnost ještě třeba o sto let prodloužíte. Navíc, pokud investujete do starožitností, tak každým rokem stoupají na ceně. Za kubík nejdražšího dřeva na trhu se však platí až 1, 75 miliónu korun.

V dnešní době se těší oblibě zejména nábytek z kvalitních dřev v modernějším designu. Třeba z doby kubismu nebo funkcionalismu, tedy z doby, která nám je bližší. Mnozí si pořizují repliky dobových nábytků a oživují jimi interiéry svých domovů.

.: Oceněná expozice veletrhu - Starožitnosti Michal Jankovský.foto: Veletrh Antique

Součástí veletrhu je i doprovodný program, hovořit se bude kromě jiného o certifikaci exotického dřeva, které do Česka proniká hlavně v podobě zahradního nábytku, podlah a venkovních teras. „Certifikaci považuji za užitečný nástroj ke kontrole obchodu se dřevem a hlavně k zamezení bezuzdného drancování posledních zbytků původních lesů,“ říká znalec Jiří Čermák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám