Hlavní obsah

Veletrh Imm Cologne ukázal, že retro v interiéru je stále v módě

Novinky, tnk

Zahraniční lednový veletrh Imm Cologne (jeden z nejvýznamnějších mezinárodních veletrhů zaměřených na vybavení interiérů) představil nábytek, koupelnové vybavení, nové typy podlah, řešení stropů a mnoho dalšího. Celá plejáda představených objektů se nesla v duchu retra šedesátých až osmdesátých let.

Foto: Koelnmesse

Interiér nápaditě oživí atypické sedačky ve tvaru lidských figur (LG Hi-Macs) nebo křeslo z plastu s motivem bublin (Redi).

Článek

Designéry retro styl rozhodně ještě nepřestal bavit. Naopak. Mezinárodní veletrh nábytku v Kolíně nad Rýnem je toho jasným důkazem. Zajímavým návrhem byl například interiér inspirovaný někdejší podobou drobných krabiček se šitím.

Foto: Koelnmesse

V obývacím pokoji v retro stylu zaujme špulka sloužící i jako houpací kůň (Das Haus).

Veletrh dokázal, že retro vzory zůstávají stále aktuální. Designéři se přitom snaží o co nejvěrnější napodobeniny. Volí velké a výrazné vzory i sytou barevnost. Výrazné prvky si mohou dovolit hlavně majitelé větších a prostornějších obytných prostor. Do menšího interiéru je vhodné zvolit drobnější motiv.

Foto: Koelnmesse

Interiérovým hitem jsou velmi výrazné retro vzory (Pure Village).

V menším interiéru bude dobře vypadat například motiv bez jasně zřejmého vzoru. Může tak jít například o vlnovky v jasných barvách.

Foto: Koelnmesse

Interiérům vládnou barvy a vzory, které byly v kurzu v době mládí dnešní střední generace. Zleva: křeslo (Poltrona Fra), vpravo: tapetový vzor (Sculpture Jeux).

Co se osvětlení týká, hitem zůstává inspirace bruselským stylem, hlavně šedesátých a sedmdesátých let dvacátého století. Křiklavé barvy v tomto případě rozhodně nejsou na škodu.

Foto: Koelnmesse

osvětlení má lehce futuristické tvary a popově zářivé barvy. Zleva: Kartell, vpravo: Innolux.

Sytá barevnost zavládla i v oblasti sedacího nábytku. Výrazné a jasné barvy rozsvítí potemnělý interiér a hodí se tak i do stísněnějších prostor.

Foto: TON

Stánek TONu navrhl Michal Riabič. Ten je tvůrcem houpacího křesla Wave (Nábytek roku 2011), ale také židle Malmö, která na veletrhu zaujala svými konickými nohami a barevnou variabilitou.

Imm Cologne dokázal, že retro styl je ještě stále v kurzu, a tak inspirace interiéry doby socialismu může s klidem pokračovat. Designéři si hrají s někdejší podobou nábytku i vzorů a dodávají jim moderní ráz.

Foto: Koelnmesse

Interiér je možné doplnit o křeslo, které vypadá jako uháčkované (Kenneth Cobonpue) i o retro doplňky (Das Haus).

Na věhlasném německém veletrhu se z českých firem představil například TON nebo Formdesign. Byl představen i nový designový katalog pro roky 2012 / 2013 a Journal 2012.

Veletrh Imm Cologne

Veletrh "Imm Cologne" (Internationale Möbelmesse) je už celou řadu let jedním z nejvýznamnějších světových veletrhů nábytku v Evropě, na kterém designéři, výrobci aj. prezentují své nejnovější návrhy a realizace. Veletrh trvá vždy jeden týden na začátku nového roku. Pro veřejnost je otevřen po dobu dvou dnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám