Hlavní obsah

Ve vinařském regionu vyrostl v souladu s přírodou komfortní rodinný dům

Na pozemku na okraji severoitalského města Sondrio, pod svahy vinařského regionu Valtellina a kousek od švýcarských hranic, spolu dokonale souzní příroda, architektura a umění. Ideální místo pro rodinné bydlení.

Foto: Andrea Martiradonna

Na pozemku na okraji severoitalského města Sondrio, pod svahy vinařského regionu Valtellina a kousek od švýcarských hranic, spolu dokonale souzní příroda, architektura a umění.

Článek

Parcela o rozloze přes čtyři tisíce metrů čtverečných leží v areálu továrny na výrobu elektrických zařízení a byla součástí většího pozemku, který slouží jako prostor pro relaxaci zaměstnanců po práci.

Foto: Andrea Martiradonna

Od vstupu na pozemek vede dlážděná cesta podél garáží k širokému krytému patiu, odkud lze projít na zahradu i do domu. Na zahradě architekt pracoval s rostlinami, svítidly a působivými kameny.

Foto: Andrea Martiradonna

Při večerním osvětlení je nejlépe patrné maximální otevření společenské části domu do zahrady. Umožňují to skleněné tabule o šířce více než čtyři metry.

Nový majitel se rozhodl využít její hlavní potenciál – nádherný výhled na hory – ke komfortnímu rodinnému bydlení. Ve prospěch tohoto záměru hovořila i jižní orientace a klidné místo v zóně nenarušené veřejnou dopravou.

Foto: Andrea Martiradonna

Kuchyň je vybavena kompaktní linkou s hladkými bílými povrchy, která krásně kontrastuje s masivním dřevěným stolem.

Foto: Andrea Martiradonna

Posuvné dveře z bezpečnostního skla s decentním hnědým nádechem a subtilními hliníkovými rámy jsou v interiéru takřka neviditelné.

Celý projekt je postaven na vazbě domu k místu a jeho okolí. Architekt Duilio Damilano majitele přesvědčil, aby upustili od původního plánu postavit zde vícepodlažní vilu.

Navrhl koncept rozlehlé přízemní budovy, kde všechny obytné místnosti (a dokonce i některé koupelny) mají přímý výstup na zahradu a výhled prosklenými stěnami na nádherná horská panoramata obklopující město.

Foto: Andrea Martiradonna

Jídelní stůl s poniklovanou podnoží a nádhernou mramorovou deskou je přirozenou dominantou obytného prostoru.

Otevřený dům

Odborníci praví, že architektura má mnoho společných principů s hudbou – rytmus, gradaci, harmonii… Již první pohled na dům zvenčí naznačuje, že vodní plocha, kameny, zeleň a architektura zde tvoří partituru společného koncertu, v němž zaznívá šumění lesů, vody i čerstvého horského vánku.

Foto: Andrea Martiradonna

Obývací pokoj i jídelna jsou příčně transparentní, prosklené plochy se subtilními rámy a bezbariérovými přechody budí dojem, že zahrada ze severu na jih volně prochází domem. Nábytku je minimum, luxusní „kusy“ značek Edra a Cassina korunují dům elegancí.

Foto: Andrea Martiradonna

Obytné místnosti mají krásné podlahy z olejovaného ořechu. Ve střízlivě zařízeném interiéru se o působivé efekty postará slunce.

Dům je umístěn v severní části pozemku, v blízkosti vstupu a vjezdu z ulice. Tvoří jej dvě části, které navzájem odděluje i propojuje velké kryté patio, které je průchozí do zadní, soukromé části zahrady.

V návaznosti na vstup na parcelu se nachází velká garáž pro čtyři automobily a apartmán pro hosty se samostatným vchodem.

Foto: Andrea Martiradonna

Koupelny zdobí stříbrošedé stěrky s nádhernými přírodními dekory od firmy Wall Deco.

Vlastní obytný dům je uspořádán na půdorysu nepravidelného písmene L a rovněž rozdělen na dvě části – společenskou (v obvyklém složení vstupní hala – kuchyň – jídelna – sezení) a privátní s knihovnou, třemi ložnicemi, několika koupelnami, šatnami a dalším bohatým zázemím.

Foto: Andrea Martiradonna

Zatímco společná obývací část je akcentována na krytou jižní terasu a vodní plochu před domem, ložnice mají okna orientovaná jiným směrem, aby bylo zachováno maximální soukromí.

Foto: Andrea Martiradonna

Kde méně znamená více

Architekt Duilio Damilano, pocházející z rodiny architektů a sochařů, se zabývá vztahem mezi architekturou a výtvarným uměním, vazbou mezi tvary a materiály stavebních prvků a předmětů. Mistrovsky využívá schopnost materiálů propouštět a odrážet světlo.

Foto: Andrea Martiradonna

Obytný prostor je orientován na terasu s mělkým bazénkem vysypaným oblázky. Neslouží ke koupání, za teplého počasí osvěžuje klima. Chladivý účinek má i mramorová dlažba na terase. Prosklené plochy stíní betonový strop a slunolam z dřevěných hranolů.

Estetika domu vychází ze spojení strohé pravoúhlé železobetonové konstrukce s přirozenými strukturami přírodních materiálů, především kamene a dřeva. Do všech stran otevřený, transparentní interiér je vybaven jednoduše a minimalisticky, aby vynikla okolní krajina a několik zajímavých solitérů, jako je například kamenný jídelní stůl, zajímavá svítidla nebo drátěné křeslo na terase, vesměs díla renomovaných designérů.

Foto: Andrea Martiradonna

Na zahradě byly zachovány všechny vzrostlé stromy. V Itálii jsou pro architekty i stavebníky vítaným přírodním pokladem a nikoliv překážkou při stavbě domu.

Arch. Duilio Damilano (1961)
Vystudoval architekturu na univerzitě v Turíně, v r. 1990 si otevřel vlastní ateliér Damilano Studio Architects. Zabývá se navrhováním bytových, občanských a komerčních staveb, návrhy interiérů, experimentováním a výzkumem materiálů. V navrhování zohledňuje vztah mezi architekturou, místní kulturou, přírodou a urbanistickými aspekty. V roce 2013 byly práce studia v užším výběru na udělení prestižní mezinárodní ceny Miese van der Rohe.

 Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 750 m2

Plocha pozemku: 4150 m2

Konstrukce: železobetonová základová deska tl. 30, 40 a 60 cm, železobetonové nosné sloupy a stěny, železobetonový strop, větraná střecha s izolací z polystyrenu, obvodové stěny sendvičové (keram. tvárnice 120 mm, minerální izolace Rockwool 80 mm, keram. tvárnice 200 mm), fasáda – hladké omítky, obklad přírodním kamenem, v interiéru sádrokartonové příčky a stropní podhledy s tepelnou izolací (systém Knauf)

Výplně otvorů: prosklené plochy s izol. trojskly v hliníkových rámech (systém Schüco) – pevně zasklené, otevíravé a posuvné, předokenní screenové rolety a pevné slunolamy, dveře lakované bezfalcové a skleněné posuvné

Vytápění a technologie: tepelné čerpadlo systém země/voda, podlahové vytápění a chlazení, solární panely 6 kW/h, systém inteligentního řízení domácnosti, mechanická ventilace s odvlhčením (Zehnder)

Spolupráce: Arch. Enrico Massimino, arch. Emanuele Meinero

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám