Hlavní obsah

Ve Vídni dokončují druhou nejvyšší dřevěnou stavbu na světě

Novinky, Jana Nesvadbová

Druhou nejvyšší dřevěnou obytnou stavbu na světě, nazvanou HoHo Wien, dokončují v těchto dnech dělníci ve vídeňské čtvrti Donaustadt. Rakušané plánují 24podlažní věžák s výškou 84 metrů otevírat postupně. První nájemníci by se měli začít nastěhovávat již na podzim, v příštím roce pak podle možností zahájí provoz hotel, restaurace a další služby sídlící v budově.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Vídni dokončují druhou nejvyšší dřevěnou stavbu světa HoHo WienVideo: Kerbler Holding GmbH

 
Článek

Budovu na bývalém letišti Aspern pro developera Güntera Kerblera a investora, jímž je společnost cetus Baudevelopment, navrhl rakouský ateliér Rüdiger Lainer + Partner ZT.

Projekt získal veškerá povolení ke stavbě v roce 2015 a o rok později se začalo stavět. První návštěvníci si mohli dům poprvé prohlédnout v roce 2018. V únoru letošního roku začal své kanceláře do objektu stěhovat jeho majitel.

„V současnosti probíhá úprava interiérů, jejichž množství je ve výškové budově enormní. Připravujeme se na příliv prvních nájemníků a pracuje se na prostorách hotelu. První komerční nájemníci se budou postupně nastěhovávat od podzimu. Hotel, byty, restaurace by měly být v provozu od jara, léta. V tomto směru jsme v závěrečné fázi jednání,” sdělila Novinkám tisková mluvčí společnosti Kerbler Holding Romana Hoffmannová.

Foto: Kerbler Holding GmbH

Budova je již hotová, nyní se pracuje na jejích interiérech.

Věžák, jenž má 24 pater a celkový součet ploch všech jeho podlah činí 25 000 m², stojí na pozemku o přibližné velikosti 4000 m². Jeho autoři mu vymysleli hybridní konstrukci, již ze 75 procent tvoří dřevo. Jádro konstrukce je pak železobetonové, stejně tak masivní dřevěné stropy pokrývá vždy tenká vrstva betonu.

Výstavbu výškových budov ze dřeva umožnil vývoj CLT materiálů, tedy dřevěných prvků z křížem lepeného dřeva. Tyto prvky jsou relativně lehké, mají přitom obrovskou nosnost. Právě tento materiál je na stavbu budovy použit. Developeři si ovšem museli najít místní dodavatele používající navíc dřevo z pravidelně obnovovaných lesů. Byla to totiž jedna z podmínek pro to, aby mohli získat prestižní certifikát pro šetrné budovy LEED na úrovni Gold.

Architekti se rozhodli zdůraznit dřevo coby hlavní konstrukční materiál budovy i na fasádě. Její vzhled je totiž inspirovaný povrchem kmenů stromů.

Foto: Kerbler Holding GmbH

Vzhled fasády má připomínat strukturu a vzhled kmenů stromů.

Přízemí a první patro, stejně jako sousední budova, která k domu patří, jsou obložené deskami z modřínového dřeva, které má dlouhou životnost.

Fasáda v ostatních patrech je obložena eternitovými fasádními panely, pro něž se autoři projektu rozhodli kvůli jejich odolnosti vůči povětrnostním vlivům, požární odolnosti, trvanlivosti a v neposlední řadě i schopnosti izolovat hluk.

Multifunkční využití

Velkou předností řešení interiéru je jeho variabilnost. V průběhu existence stavby lze půdorys každého podlaží upravovat podle aktuální potřeby.

Podle současných plánů má v přízemí sídlit restaurace, první a druhé patro si mezi sebou rozdělí lékařské ordinace, třetí patro je vyhrazeno pro wellness, ve čtvrtém patře bude beauty centrum. Kanceláře zaberou páté a šesté patro.

Foto: cetus Baudevelopment a Rüdiger Lainer und Partner Architekten ZT

Rendering budoucího vzhledu stavby

Nejvíce prostoru je v budově vyhrazeno pro hotel, který má vyčleněno celkem deset podlaží, tj. prostor od devátého do 18. patra.

Nejvyšší podlaží, 19. až 22. patro, jsou rozdělena na 24 bytů s průměrnou velikostí 45 čtverečních metrů. Všechny mají domovní servis a ke každému patří i parkovací stání v podzemí domu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám