Hlavní obsah

Varná centra, k nimž zahoříte láskou

Právo, Karolina Černá

Ideální varné centrum je stylem, rozměry a funkcemi šité na míru nám i kuchyni. Jeho stavebními prvky jsou digestoř, sporák či varná deska a vestavná trouba se špičkovými technologiemi.

Foto: Whirlpool

Digestoř, samostatná varná deska a vestavné spotřebiče produktové kolekce W 7 souzní v jednom designovém celku.

Článek

Výrobci nabízejí spotřebiče ovladatelné tlačítky, otočnými regulátory i dotykovými displeji.

Propojení smart produktů s mobilem, tabletem, chytrými hodinkami či s hlasovým asistentem, ale i mezi sebou navzájem, zprostředkují k tomu určené aplikace. Umějí řídit a sledovat na dálku důležité procesy.

Nastavíme přes ně přípravu konkrétního pokrmu, stáhneme recepty přímo do varné desky nebo trouby, přičemž se s nimi digestoř automaticky sehraje.

Zmizík páry a pachů

Odsavače par vestavné do pracovní desky v blízkosti ploten, do skříňky nad varnou plochou i do stropu jsou nenápadné. V minimalisticky laděných domácnostech neruší, neomezují výhled.

Indukční varná deska s integrovaným odsavačem tzv. štěrbinovým sáním zachytí páry, mastnotu i pachy v místě vzniku, což oceníme v malých kuchyních, v nichž navíc šetří prostor.

Komínové typy, designově často velmi výrazné, vynikají v kuchyních s rustikálním či industriálním charakterem. Vyjímají se také nad varnými ostrůvky ve větších kuchyních. Jejich zkosené varianty v malých interiérech poskytují více místa pro pohyb kolem varného centra, rohové verze instalujeme nad rohovou varnou desku nebo do kouta.

Foto: Mora

Komínová digestoř OV 686 GW díky zkosené přední části nepřekáží během vaření nad plynovou varnou deskou. Odsavač nabízí max. výkon 608 m3/hod. Oba spotřebiče stojí 5990 Kč.

Pozor na správnou vzdálenost digestoře od pracovní desky! U elektrické varné plochy se doporučuje 65 cm, u plynových hořáků 75 cm. Modely se šikmým sklem můžeme snížit, aby spodní hrana byla nad elektrickou deskou 45 cm a u plynové min. 60 cm. Varná plocha musí být vždy užší než odsavač!

V energeticky úsporné stavbě se vyplatí propojit digestoř s rekuperačním systémem, což řešíme již ve fázi projektu. K začlenění se hodí recirkulační verze s kvalitním tukovým filtrem, kombinované s přepínáním cirkulace/odtah, kdy v létě při větrání okny a vypnuté rekuperaci použijeme odtah a v zimě přepneme na cirkulaci vzduchu.

V malé kuchyni nemusí být těsno

Jak na to

Napojit lze i upravené bezmotorové varianty s přídavným filtrem pro nejjemnější mastné částice. Vyhneme se běžné digestoři s odtahem. Narušuje tlakovou rovnováhu uvnitř domu, a tím i provoz rekuperačního systému.

Vestavné sety

Samostatnou varnou desku, obvykle indukční nebo sklokeramickou, instalujeme do pracovní desky varného ostrůvku nebo kuchyně s high-tech digestoří a vestavnými spotřebiči, s nimiž tvoří designový set.

Vestavná pečicí trouba nabízí různé druhy ohřevů i gril. Její kompaktní podoba s výškou 45 cm vyhoví malé domácnosti. Proslulou mikrovlnku nahrazuje trouba s mikrovlnným ohřevem. Multifunkční varianta nabízí horkovzdušnou přípravu pokrmu, pečení mikrovlnami nebo s přidanou párou.

Horkovzdušné modely se podobají klasické troubě, jsou však vybavené kruhovým topným tělesem, které uvnitř rovnoměrně rozhání a udržuje teplo.

Foto: Whirlpool

Horkovzdušná vestavná trouba v rustikálním stylu připomíná tradiční pec. Objem 73 l umožňuje souběžné pečení až na třech úrovních. Cena 11 990 Kč.

Hitem jsou dražší parní trouby, v nichž můžeme péct, vařit, grilovat, pošírovat (způsob úpravy masa, ryb, ovoce, zeleniny při teplotě mezi 75 a 95 °C), rozmrazovat. Přípravu pokrmu v páře dovoluje speciální nádoba s vodou.

Levnějším kompromisem je trouba s parní funkcí, u níž vodu lijeme přímo do trouby.

Klasický sporák

Volně stojící sporák má podobu elektrické trouby s litinovými plotnami. Dnes je nahrazuje sklokeramická varná deska, jež také akumuluje teplo a vyhovuje všem typům hrnců.

Milovníci retra a venkovského stylu se vracejí k plynovým hořákům. Plynové varné desky jsou bezpečné, pojistka plamene po jeho zhasnutí uzavře přívod plynu. Samozřejmostí je integrované zapalování hořáků v ovládacím knoflíku.

Stranou nezůstává ani kombinovaný sporák s plynovou varnou deskou a klasickou elektrickou troubou. Varianta s plynovou troubou je spíše výjimečná.

Foto: Mora

Kombinovaný sporák K 878 AW s multifunkční troubou (70 l) má plynové hořáky s pojistkou Stop Gas, včetně integrovaného zapalování. Cena 10 990 Kč.

Energeticky nejúspornějším spojením je elektrická trouba s indukční deskou. Ta však vyžaduje nádoby s magnetickým dnem a neakumuluje teplo. Na druhou stranu vyniká rychlým ohřevem při nízké spotřebě energie.

Samočisticí trouby
Katalytické čištění umožňují vnitřní stěny s výměnnými katalytickými vložkami, jež absorbují nečistoty a mastnotu.
Pyrolytické čištění spočívá v rozpálení vnitřku trouby na vysokou teplotu, takže se nečistoty zpopelní a opadají ze stěn.
K čištění vodní párou přispěje voda nalitá do pekáče, která se postupně odpařuje. Vzniklá pára změkčí usazenou špínu, kterou snadno setřeme.

Anketa

Vaří u vás více členů rodiny?
Ano, vaří zrovna ten, kdo má náladu.
42,7 %
Někdy vaříme společně.
11,4 %
Vařím jenom já.
36,9 %
Vaří jenom partnerka/partner.
5,8 %
U nás se nevaří.
3,2 %
Celkem hlasovalo 464 čtenářů.

Reklama

Související články

Buďte styloví i v kuchyni

Ozdobou kuchaře během přípravy jídla jsou jeho pomocníci – kuchyňská zástěra, která ladí s chňapkou, stylová podložka pod hrnec a také utěrka na nádobí.

Když kuchyň září čistotou

Chráníme se před viry, dezinfikujeme ruce, povrchy. Výrobci přinesli na trh i dezinfekční přípravky na podlahy, prací prostředky, přípravky do máchání i spreje...

Dřez a baterie jsou nerozlučná dvojice

Dřez a baterie zastupují v kuchyni mycí centrum, které je v přípravě jídla stěžejní. V dobře navržené kuchyni na sebe vše navazuje a mycí centrum se nachází...

Výběr článků

Načítám