Hlavní obsah

V sauně a ve vířivce vyplavíte stres

Relax těla i duše je velmi důležitý. Nejen po sportovním výkonu, ale i náročném dni v práci. Skvělým zařízením, jež nás spolehlivě uvede do rovnováhy, je sauna nebo vířivka. Prohřejí a uvolní tělo, vyplaví toxiny, nastartují nás do dalšího dne.

Foto: Dyntar

Soukromá sauna nabízí dostatek prostoru pro více osob a praktickou relaxační vířivku.

Článek

Saunování je pro většinu lidí zdravé, a pokud jste jeho příznivci, vyplatí se vám si toto zařízení pořídit domu. Může jít o jednoduchou infrasaunu, která je nenáročná na prostor a provoz.

Můžete mít ale i celý saunovací svět se samostatně vyčleněnou místností, finskou saunou a prostorem pro vířivku.

Dva typy oblíbených saun

Mnozí nedají dopustit na infrasauny, které jsou nenáročné, ale účinné. Dokonale uvolní tělo. Fungují na principu prohřívání pomocí tepelného záření, teplota je max. 60 ºC, což mnohým vyhovuje.

Nedochází zde ani k fyzickým výkyvům při střídání tepla a chladu, jsou k tělu šetrnější a jsou vhodné zejména pro sportovce po výkonu nebo pro každého, kdo měl náročný den.

V Norsku otevřeli plovoucí saunu, ze které jde pozorovat polární záře

Cestování

Klasikou je tzv. finská sauna. Pozitivně napomáhá činnosti srdce, preventivně nás otužuje, bojuje proti nachlazení a tím posiluje imunitu. Ve finské sauně tělo prohřejete v rozmezí teplot 80-100 ºC. Intenzivní prohřátí přitom střídáte s ochlazením ve sprše, ochlazovací kádi či bazénku.

Sauna na přání

Saunu vám navrhne a na klíč vyrobí firma, která má zkušenosti a dobře poradí. Při volbě je zásadní počet osob, které budou saunu užívat, a prostorové možnosti. Určitě se vyplatí ji naddimenzovat, později to oceníte.

Zásadní je i výběr materiálů, topidla a doplňků. Konkrétně materiály musejí splňovat nejnáročnější kritéria. Dřevo je přírodní materiál, stále živý, jež reaguje na vnější podmínky. Nejvíce se používá dřevo pocházející ze Švédska a Kanady.

Čtyři oblíbené dřeviny

Aspen světlý (osika): palubky mají vysokou odolnost vůči vlhkosti a vysokým teplotám. Navíc si osika udržuje svou přirozenou barvu i své vlastnosti. Palubky se hodí na obklady, protože se nekroutí a nepraskají.

Dřevina má výrazný lesk, světlou barvu, čisté linie bez suků a smolníků. Podléhá menší oxidaci a žloutnutí než finský smrk.

Foto: Dyntar

Vybrat si lze tzv. kombi saunu, která je osazena saunovým topidlem a infrazářičem. Materiál osika.

Cedr červený: patří mezi nejkvalitnější dřeviny na světě, má svůj typický vzhled, je houževnatý, má nízkou hmotnost, skvělé izolační vlastnosti a rozměrovou stabilitu. Hodí se skvěle na výrobu saun a okolních obkladů. Má nádherný vzhled i vůni. Pochází ze Severní Ameriky či Kanady.

Smrk: vhodný pro obkládání stěn infra i finské sauny. Je charakteristický sukatou strukturou a smolníky, které sauně dodávají typickou vůni dřeva a vzhled. Kvalita palubek je dána jeho sušením, aby v sauně nedošlo ke kroucení.

Foto: Dyntar

Originální sauna Tyrol Royal, materiál obkladu tvoří česaný thermo smrk, lavice a opěrky jsou z dřeviny thermo osika.

Olše: klasicky světlá olše dodá sauně na jemnosti a pocitu čistoty. Dřevo má neznatelnou kresbu, palubky odstín dorůžova, který se časem zvýrazní. Dřevo je zcela bez suků, s minimem viditelných letokruhů. Je ideální na údržbu díky své hladkosti a je bez suků.

Jak vybrat vířivku

Nejdříve si rozmyslete, kam ji umístíte. Vířivku lze mít doma v koupelně, saunovacím prostoru, ale i venku na zahradě. Konkrétně tam jde o zachování nerušeného pohledu na zahradu, ale také o soukromí a hlučnost. Vířivce totiž hlučí čerpadla i trysky, někdy je společenskou příležitostí pro více osob, a tak je dobré vyčlenit jí prostor co nejdále od sousedů.

Počítejte rovněž s LED světly a zapnutým audiosystémem, který také může rušit.

Manželé objevili ve svém domě nečekané překvapení

Tipy a trendy

Po starostech máte, když vířivku situujete do odhlučněného interiéru. Nehrozí starosti se sousedy, zařízení nemusíte zazimovat/odzimovat. Minusem je, že se připravíte o krásný pohled do zahrady a opalování na sluníčku.

Typy vířivek

Můžete si pro začátek pořídit jednoduchou nafukovací vířivku a zjistit, jak vám vyhovuje. Pokud ji využíváte často a rádi, lze přejít na pevnou skořepinovou.

Vířivka s pevnou skořepinou má oproti nafukovací podstatně více trysek a funkcí, a proto počítejte s tím, že má jistou nosnost a vyžaduje pevný podklad. Prostor pro ni je nutné vybetonovat. Na vodorovný podklad přijde nejlépe dlažba s protiskluznou úpravou nebo dlaždice v kombinaci s jemnými kamínky.

Foto: Mountfield

Akrylátová vířivá vana Everest nabízí dokonalý stylový relax až pro 5 osob. Kromě relaxující hydromasáže 88 jet trysek nabízí také sopečný efekt. K tomu si užijete audiosystém AquaSoul 4.1., aromaterapii nebo kyslíkovou terapii pro čištění pleti.

Poblíž vířivky musí být k dispozici zdroj vody a elektřiny, přičemž požadavky na elektroinstalaci jsou u každého modelu odlišné.

Mysleme i na odpad, vířivka má zabudovaný odtok a vypouští se buď do terénu, nebo, když je to možné, do kanalizace.

Masážní vířivky jako ideální zdroj relaxace a odpočinku

Tipy a trendy

Nafukovací vířivka je levnější varianta pevně zabudované, ale starat se o ni musíte podobně. Vodu udržujete v potřebných limitech, měníte či proplachujete kartuše ve filtraci.

Znečištěnou vodu lze bez problému kdykoliv vypustit a nahradit ji novou. Relaxační zařízení pojme kolem 800 l vody, snadno ji zazimujete i instalujete.

Foto: Bauhaus

Venkovní vířivka Intex, vhodná na terasu, skvělý relax po sportovním výkonu, cena 10 990 Kč.

Vířivka a bezpečnost
Vířivka a vysoká teplota vody nemusí vyhovovat každému, zejména těhotné ženy, osoby trpící vysokým či nízkým tlakem nebo srdečními poruchami by se měly poradit s lékařem.
Vířivka obvykle není přizpůsobena dětem. Je hluboká kolem jednoho metru, na dně jsou lehátka a sedátka s tryskami, což ztěžuje pohyb v ní.
Vířivka není naprosto vhodná pro koupání domácích mazlíčků. Bublinky je stresují, může hrozit utonutí, chlupy mohou ucpat filtr.
Chemii je třeba aplikovat po každém koupání, zvláště, užívá-li vířivku více osob. Pravidelnou péči vyžadují i kartuše, jež se proplachují minimálně jednou týdně.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Sauna a vířivka uleví svalům i nervům

V chladných měsících častěji zatoužíme po prohřátí kloubů, ztuhlých svalů a s nástupem dnů s omezeným slunečním svitem také po pohlazení nervů. Skvěle s tím...

Relaxujte chytře a všemi smysly

Sauna má blahodárný vliv na naše zdraví, hlavně výborný preventivní účinek. Kromě klasické finské sauny našly uplatnění i infračervené prohřívací kabiny....

Výběr článků

Načítám