Hlavní obsah

V moravské gobelínce vznikají už přes sto let bytové textilie pro náročné

Novinky, Kristýna Křížová

Bytové textilie pro movité a náročné vznikají v Moravské gobelínové manufaktuře, už od konce 19. století. Vznikají zde zcela unikátní nástěnné, ručně vázané koberce - tapisérie. V průběhu 110 let se Moravská gobelínová manufaktura ve Valašském Meziříčí stala významným evropským střediskem textilní tvorby, a tak o ní byla vydána publikace s názvem Řeč vláken. Seznamte se s jedinečnými bytovými textiliemi, které zde vznikají.

Článek

V moravské gobelínce je tradicí, že drahé kusy nástěnných koberců, které mají vysokou uměleckou hodnotu, mohou vidět krátce i běžní návštěvníci, nyní si ale vzácné kusy můžeme prohlédnout v publikaci, která nás seznámí s počátky tvorby a poodhalí nám dobové okolnosti vzniku těchto pracných interiérových dekorací.

Gobelíny jsou drahým přepychem

Výrobky z gobelínky jsou velmi prestižní - pyšní se jimi celá řada ambasád, jen tak někdo si totiž originální gobelín dovolit nemůže.

.: Gobelín dle předlohy - obrazu "Dítě zajaté beruškou" od Petra Nikla, je v majetku Ministerstva zahraničních věcí ČR a je umístěn v prostorách Zastupitelského úřadu v Římě.foto: www.gobelin.cz

Jejich cena se většinou pohybuje ve statisících, a to z toho důvodu, že tradiční proces tvorby nelze nijak urychlit.

.: Část dlouhého gobelínu s názvem "Lekníny", podle námětu zakladatele gobelínky - Rudolfa Schlattauera. foto: Moravská gobelínová manufaktura

Výroba takového koberce pak trvá celé měsíce a stejně se to má s restaurací drahých kusů. Záleží samozřejmě hlavně na jemnosti materiálu, čím je gobelín jemnější, tím věrněji zobrazuje svou předlohu a kopíruje umělecké dílo. Takový kus je ale o to dražší.

Současné umění se stává předlohou

V Moravské gobelínové manufaktuře se tyto kusy vytvářejí z nejkvalitnějších a drahých materiálů - z česané vlny a přírodního hedvábí. A jaké vzory se vytvářejí? Většina lidí má gobelíny spojené pouze s prostředím hradů a zámků, kde jsou často k vidění staré vzácné kusy, ale trendem je vytvářet nové gobelíny s moderními vzory podle obrazové předlohy - děl současných umělců.

.: Tkaná tapiserie Louka, realizovaná podle návrhu Jiřího Sopka, který patří mezi nejvýznamnějším osobnostem současné české malby (výřez).foto: Právo/Foto archiv

Gobelínka ve Valašském Meziříčí jistě patří ke kulturnímu dědictví Moravy a její tvorba stojí za pozornost. Seznámit se s ní tedy můžete v publikaci Řeč vláken, která vyšla v roce 2008 a vydala ji sama Moravská gobelínová manufaktura a Uměleckoprůmyslové museum v Praze.

Kniha zaujme i zájemce o architekturu

Kobercová produkce gobelínky je poplatná vývoji moderní české architektury u nás, gobelíny z dvacátých let jsou tak velmi funkcionalistické, vidíme četné geometrické vzory a skládané plochy, které mají do interiéru vnést novou prostorovou hloubku. Tyto gobelíny jasně vynikají nadčasovostí.

.: Koberec vytvořený podle díla "Světlo" od Karla Malicha. Na stěně vidíme obraz od Aleše Lamra. Takový interiér uspokojí i ty nejnáročnější.foto: www.gobelin.cz

Kniha je bohatě obrazově vybavena, takže si můžete prohlédnout jakým vývojem tvorba gobelínů u nás prošla a seznámit se s těmi nejmodernějšími kousky s motivy děl slavných malířů dneška (Sopko, Medek, Načeradský, Franta, Sion aj.), které se stanou perlou interiéru každého náročného milovníka umění a bytových textilií.

Reklama

Související témata:

Související články

Interiér v kubistickém stylu si zamilujete

Kubismus, styl doby první republiky, si někteří z nás stále ještě jasně vybavují ze školy. Proč? Je to jedinečný styl, kterému je vlastní zcela osobité...

Výběr článků

Načítám