Hlavní obsah

V Kodani otevřeli umělou sjezdovku. Je na střeše místní spalovny

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci sportovního vyžití v Kodani mají od pátku k dispozici sjezdovku, která není ledajaká. Nejenomže je přímo ve městě, ale navíc není na skutečném kopci, ale na šikmé dlouhé střeše místní spalovny Amager Bakke. Autory projektu zařízení kombinovaného se sportovištěm jsou architekti z místního ateliéru BIG Architects.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na střeše spalovny odpadů se otevírá první umělá sjezdovka v KodaniVideo: AP

 
Článek

Veřejnou soutěž na projekt spalovny vyhráli architekti už v roce 2011. Spalovna je v provozu od konce března 2017 a kromě toho, že zbavuje Kodaňské odpadu, zásobuje je zároveň energií, která při jeho likvidaci vzniká.

Zařízení ročně zpracuje okolo 400 tisíc tun pevného odpadu a je schopné produkovat dva druhy energie. Buď je to elektřina, pak výkon spalovny může dosáhnout až 63 MW, anebo produkuje rovnou teplo, v takovém případě je její výkon 157–247 MW. Zároveň spalovna vyprodukuje více čisté vody, než jí spotřebuje. Vlhkost v podobě vodních par totiž vzniká jako jeden z produktů spalování. Zařízení je osazeno vysoce kvalitním systémem filtrace, díky čemuž produkuje zanedbatelné množství emisí síry a dusíků. Všechny tyto vlastnosti jí zajistily označení nejčistší spalovna světa.

Vlastní sportovní areál sestává nejenom z umělé sjezdovky, ale jsou zde rovněž horolezecké stěny a další prvky pro sporty. Střechu ovšem nepokrývá jen umělý porost, ale také plochy s běžnou živou vegetací, jak traviny, tak i stromy. Střecha tak působí v podstatě jako běžný kopec uprostřed, a i proto dostalo sportoviště název Copenhill – Kodaňský kopec.

Foto: Profimedia.cz

Copenhill, spalovna a sportovní centrum se sjezdovkou v jednom.

O tom, jaký vztah mají Dánové k nezvyklé a multifunkční spalovně, hovoří i fakt, že na rozdíl od jiných spaloven a tepláren, které se běžně staví co nejvíce na okraji měst, Copenhill je jen 400 metrů daleko od královského paláce. Architekti si tak dávali obzvláště záležet, aby navrhli stavbu, která bude zajímavá a přínosná nejenom svými funkcemi, ale i vzhledem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

To se jim podařilo a v současnosti spalovna patří k objektům, které turisté automaticky řadí na seznam míst, která během svého pobytu v dánské metropoli hodlají navštívit. Nyní tam mají možnost si bez ohledu na roční dobu zalyžovat.

Reklama

Související články

Bytový dům poutá pozornost nevšední fasádou

O tom, že bytové domy nemusí být jen nudné krabice, ale že mohou mít velmi zajímavý vzhled, učí názorným příkladem nejenom obyvatele španělské Malagy architekt...

Výběr článků

Načítám