Hlavní obsah

V klání Česká cena za architekturu soutěží i tři stavby z ateliéru Martina Rajniše

Novinky, tnk

Pražský architektonický ateliér Martina Rajniše s názvem „Huť architektury“ experimentuje s přírodními materiály a postupy už řadu let. V prestižní soutěži o nejlepší stavbu poslední doby - Česká cena za architekturu - se letos objevily hned tři stavby od tohoto ateliéru. Jde o rozhlednu Doubravka, Kliniku v Mladé Boleslavi a Klubový dům s hotelem a restaurací.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Aleš Jungmann

Autory stavby Kliniky doktora Pírka jsou Martin Rajniš, David Kubík, Tomáš Kosnar. Na projektu spolupracoval i Petr Kniha.

Článek

Rozhledna Doubravka vznikla ze soutěže vypsané Prahou 14. Architekti museli překonat řadu problémů, jako například územní plán, stavební povolení, řešili dostupnost akátu, odkorňování, limity jeho ohýbání a jejich vliv na tvar rozhledny apod.

Oříškem bylo také nevšední lešení i kompletace konstrukce ve vzduchu pomocí čtyř jeřábů.

Foto: Archiv Grand Prix architektů, Aleš Jungmann (5x)

Stavba perfetně zapadá do okolního přírodního prostředí.

Nechybí ani Klinika Mladá Boleslav vzniklá dle zadání soutěže, kterým bylo vytvořit nemocnici, která zahrne prvky moderního zdravotnického zařízení a současně bude dýchat přátelským prostředím.

Dalším předpokladem bylo vytvořit projekt, který bude citlivě zasazen do přírodního prostředí lesoparku v bezprostřední blízkosti skály. To se architektům povedlo.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Aleš Jungmann

Budova v Mladé Boleslavi je multifunkční.

V budově je nejen ambulantní péče, fyzioterapie a lékárna, ale jsou v ní i prostory pro odborné semináře a přednášky. Lidé zde najdou moderní čekárny, kavárnu a restauraci. Zajímavostí je, že budova je přímo spojena s parkem areálu lávkou pro pěší.

Třetici soutěžních staveb v České ceně za architekturu uzavírá Klubový dům s hotelem a restaurací. Ten vzešel vítězně ze soutěže na golfovou klubovnu v Kácově u řeky Sázavy.

Architekty hodně zaujalo okolí. Na vnější stranu stavby proto navrhli velkou terasu s panoramatickým výhledem na golfové hřiště, ale i na celou krajinu.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Aleš Jungmann

Autory stavby jsou Martin Rajniš, David Kubík, Tomáš Kosnar, spoluatorem interiérů je Mojmír Ranný.

Soutěží i mateřské školy 

Mezi desítkami přihlášených staveb do klání Česká cena za architekturu se objevila i trojice zdařilých staveb sloužících jako mateřská škola.

Jde o architektonicky různé stavby, z nichž každá má své kouzlo. Prohlédněte si stavby, ve kterých vyrůstá naše nejmladší generace.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Alexandra Timpau

Mateřská škola v Nové Rudě od architekta Petra Stolína zaujme nevšední fasádou.

Do soutěžní přehlídky České komory architektů se mohla přihlásit díla vzniklá na území České republiky mezi lety 2014 až 2018.

V letošním ročníku prestižní soutěže Česká cena za architekturu se spolu utká 186 architektonických staveb. Hlavní cena v klání ale bude jen jedna. Vyhlášení vítěze proběhne v listopadu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám