Hlavní obsah

V jakém povlečení se vám bude krásně usínat

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda se pozvolna ukládá k zimnímu spánku. A nostalgická nálada dopadá i na nás. Máme chuť opět vytáhnout vonné svíčky a na pochmurné počasí se dívat skrz okno z tepla domova. K tomu se zachumlat do peřin a nechat se unášet zimní atmosférou.

Foto: Veba

Kolekce Cashmere vyniká nezaměnitelným, detailně vypracovaným kašmírovým vzorem, který evokuje exotiku východních dálek. Do jinak neutrální ložnice vnese jemný boho styl. Cena od 2490 Kč.

Článek

Abychom si slastný pocit náležitě užili, je důležité i to, do čeho peřiny povlečeme.

Řeč přitom není jen o barevném provedení a vzorech. Ty jsou otázkou vkusu každého z nás. Mnohem důležitější je, jak nám bude povlečení příjemné na dotek.

Hlavní roli pak hraje, jak komfortně se v něm bude spát, tedy vlastnosti materiálu, z něhož je povlečení vyrobeno.

Jako v bavlnce...

Královnou mezi materiály je bavlna. Její kvalita ale může být různá, stejně tak její zpracování. Výběr konkrétního výrobku proto záleží na tom, co od povlečení očekáváte.

Foto: SCANquilt

V bavlněném povlečení Klasik s pruhy etno z podzimní kolekce se bude skvěle usínat. Cena 1290 Kč.

Zřejmě nejkvalitnější bavlna pochází z Egypta a oblasti Egejského moře, tedy z míst, kde je málo srážek. Má výborné termoregulační vlastnosti. V létě tělo ochladí a v zimě zahřeje.

Z jemně česaných přízí egyptské bavlny se nejčastěji vyrábí kvalitní damaškové a saténové povlečení. Rozdíl mezi nimi je jen ve způsobu tkaní.

Damašek

Patří mezi nejjemnější látky. Na omak je tak příjemný, že si jej lidé často pletou s hedvábím. Ten kvalitní zůstává stále stejný i po deseti či dvaceti letech.

Výhodou je, že vzory, které povlečení nese, jsou tkány přímo s látkou, není možné je oprat nebo odřít. Oproti tomu, který znaly naše babičky, je ten moderní ale přece jen jiný. Nové technologie totiž umožňují výrobu damašku i v nežehlivé úpravě.

Foto: Veba

Damaškové povlečení z kolekce Floral Dance je z nejjemnějších česaných přízí egyptské bavlny. Cena od 2130 Kč.

Satén

Vyznačuje se hladkým vzorem, jinak jsou ale jeho vlastnosti podobné jako u damašku. Vybrat si můžete z široké škály vytištěných motivů.

Nové druhy bavlněných látek

Linon a Biber – pod dvojicí neznámých názvů se skrývají nové typy látek vyrobené ze 100% bavlny. Tato moderní povlečení z mikrovlákna se nemusejí žehlit, na dotek jsou hladká a jemná. Podobně jemný je rovněž materiál označovaný jako jersey.

Flanel

Základem pro výrobu flanelu je 100% bavlna, která úpravami získá vlasový efekt. Flanelové povlečení vám přijde nejvíce vhod právě v zimním sychravém počasí.

Foto: Tchibo

Toto flanelové povlečení s nadčasovým vzhledem má jednu stranu tmavomodrou se světlými proužky, druhá strana je světle modrá s tmavými proužky. Cena 899 Kč.

Krepové povlečení

Oblíbené je především pro svou snadnou údržbu. Rychle schne, nemusí se žehlit, navíc je cenově dostupné. Na dotek však není tak příjemné jako ostatní bavlněné materiály.

Len pro milovníky přírody

Pokud toužíte po zcela přírodním materiálu a nevadí vám trochu zmačkaný efekt, pak sáhněte po lnu, ideálně z ekologického pěstování, kdy se používá výrazně nižší podíl chemikálií a vody.

Len je hypoalergenní tkanina se schopností odolávat plísním, pachům a pylům, nepřitahuje a nepohlcuje prach, proto prospívá astmatikům, alergikům i lidem s různými kožními problémy.

Povlečení z eukalyptu

Jste alergici nebo chcete jemné a zároveň luxusní povlečení, které více saje pot? Poohlédněte se po přírodním materiálu Tencel. Jde o registrovanou značku pro vlákno nové generace z eukalyptu – botanické vlákno vyráběné ekologicky šetrným způsobem.

Foto: SCANquilt

Nežehlivé povlečení Satén Tencel Design vyrobené z 80 % z lyocellu a ze 20 % z česané bavlny. Lyocellová vlákna jsou vyráběna z eukalyptového dřeva, jsou antibakteriální a dobře absorbují vlhkost, kterou odvádějí dovnitř vlákna. Cena 2990 Kč.

Tencel je hebký, chladivý jako len, hřejivý jako vlna, a hlavně absorbuje o 50 % více vlhkosti než bavlna. Díky tomu, že odvádí pot dovnitř vlákna, netvoří se na povrchu kůže vlhký mikrofilm, ve kterém se množí bakterie.

Tip
Při výběru povlečení se zaměřte i na detaily, jako je např. zapínání. Ty tam jsou časy, kdy se zapínalo jen na knoflíky. V současnosti se prodává i povlečení se zipem.

Anketa

Jaké zapínání máte u povlečení nejraději?
Zip
82,7 %
Klasické knoflíčky
13,7 %
Dvojité knoflíčky
1,3 %
Kapsa
1,2 %
Pentle
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2908 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Nechte se ovlivnit hrou barev

Některé barvy v nás podpoří klid a harmonii, jiné probouzejí vášeň, podporují aktivitu fyzickou nebo myšlenkovou. Jak s nimi zacházet v interiéru, abychom...

Výběr článků

Načítám