Hlavní obsah

V Číně vyrostla čajová konvice velká jako desetipatrový dům

Novinky, nes

Novým orientačním bodem města Wu-si ve východočínské provincii Ťiang-Su se stala komerční budova ve tvaru čajové konvice. Má temně červenou barvu, která nebyla zvolena náhodně. Jedním z nejoblíbenějších tradičních výrobků z města Wu-si jsou právě čajové konvičky z červené hlíny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně vyrostla komerční budova ve tvaru čajové konviceVideo: Reuters

 
Článek

Nový architektonický přírůstek země rýže a ryb, jak se městu přezdívá, není žádným drobkem. Čajová konvička je vysoká jako desetipatrový dům a bude sloužit jako prodejní kancelář realitní developerské společnosti.

Stavba se přirozeně od samého počátku těší velké pozornosti obyvatel města. „Když jsem sem přijížděl, vypadalo to jako hora, ale z větší blízkosti bylo pak jasné, že je to čajová konvice. Je obrovská. Vypadá impozantně. A kromě toho, podle mě je to docela vtipné,” říká jeden z místních obyvatel, sedmadvacetiletý Ťiang Jü-lin.

Mezi místními není pochyb o tom, že se konvice pro město stane velmi brzy všeobecně známým poznávacím bodem. Jedním z nich je i Sia Jin-ťien, který k tomu doplňuje: „Konvičky z červené hlíny jsou pro I-sing (okrsek města - pozn. red.) typické, jsou kulturním symbolem Wu-si. Tahle velká konvice určitě přiláká do našeho města spoustu turistů. Myslím, že je moc hezká.”

Stavba konvičky započala v září loňského roku, přičemž předpokládaný den jejího otevření je 16 březen.

Rodina čajových konviček se rozrostla

Budov ve tvaru čajových konviček je možné po celém světě nalézt spoustu. Přímo v Číně, v kraji Mej-tchan v provincii Kuej-čou je možné navštívit například muzeum čaje, jehož budova má tvar vysoké červené čajové konvice a hrnečku postaveného vedle ní.

Čtenáři Novinek si určitě vzpomenou na nedávný článek o „nejpodivnějším” domě Skotska, jenž byl ve skutečnosti jednopatrovým zahradním altánem ve tvaru velké zelené konvice na čaj [celá zpráva].

A ti, kdo mají obzvláště dobrou paměť, si možná vybaví i další náš článek, v němž jsme se věnovali zajímavě tvarovaným budovám. Mezi nimi jsme zmiňovali i dnes již nefunkční čerpací stanici ve tvaru červenobílé konvičky na čaj, která stojí ve městě Zillah ve státě Washington v USA. [celá zpráva]

A nepochybně ani tento letmý výčet není zdaleka celým seznamem domů inspirovaných čajovou konvicí po celém světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám