Hlavní obsah

V Černošicích u Prahy vzniká architektonicky unikátní modlitebna

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní moderní modlitebna vzniká v Černošicích, v obci, které se přezdívá pražské Beverly Hills. Architektura této stavby stojí za pozornost, prostor modlitebny je ovinut zděnou stuhou s vroubkovaným a zřaseným povrchem. Pozoruhodná je spirálovitá ladnost stavby, která dokazuje, že v jednoduchosti je krása.

Článek

Modlitebna Církve bratrské vzniká v nově budované lokalitě rodinných domů na okraji Černošic. Architekta Zdeňka Fránka baví zjednodušování podoby stavby až na minimální organickou formu.

Dvoupodlažní stavba vznikající v Černošicích tak má jednoduchou podobu, prostou jakýchkoliv ozdob. Stavba trochu připomíná gigantickou skulpturu usazenou na vodním podstavci.  

Světlo hraje zásadní roli

Prostory modlitebny jsou důmyslně nasvětleny nepřímým světlem. V noci má světlo kopírovat ladné linie stavby.

Vlastní část modlitebny je položena do vodní plochy, a to kvůli obřadům křtu i kvůli působivému odrážení světla z vodní hladiny.

V prvním patře modlitebny se bude nacházet kostel, klubovna pro věřící a prostor s veřejným internetem. Ve druhém patře vznikne galerie, byt kazatele a sklady.

Vzhled modlitebny je podřízen funkčnosti

Vzhled modlitebny je podřízen funkčnosti a prostotě, fasáda v barvě holubí šedi, má detaily z betonu, vnitřnímu vybavení dominuje masivní dřevo a ocel.

Vnější fasády mají být vytvořeny ze stěrkové omítky s vroubky. Vlnovitý motiv bude jediným ozvláštněním stavby.

Nosná konstrukce objektu je tvořena kombinovaným systémem, obvodové stěny jsou klasicky zděné s vloženými železobetonovými pilíři, uvnitř objektu jsou navržené ocelové nosné sloupky, které budou určovat ráz interiéru.

Vnitřní dveře v bytě kazatele budou dřevěné, dýhované. V prostorách modlitebny narazíme na atypické dveře do stropu. Ty mají umocňovat monumentalitu stavby a zdůrazňovat jejího spirituálního ducha.

Stavbu navrhlo architektonické studio Fránek architects. Toto studio dokončuje také modlitebnu Sboru církve bratrské v Litomyšli.

Modlitebně v Černošicích mají dominovat žensky oblé linie, kostel v Liomyšli je zase navržen velmi stroze. Obě stavby mají ale obdobné vyznění, za pomoci prosklení či netradičního osvětlení a odlesků světla na vodní hladině vytvářejí dojem "božsky" světlého bodu.

Anketa

Líbí se vám moderní kostely?
Ano, jsou to architektonicky zajímavé stavby.
78,6 %
Ano, každý nově vzniklý kostel vítám.
4,3 %
Ne, kostel by měl vypadat jinak, klasičtěji.
7,6 %
Ne, tato architektura se mi nelíbí.
9,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 714 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám