Hlavní obsah

V čem budou spát sportovci na olympiádě v Tokiu? V postelích z lepenky

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký příklon k ekologickému myšlení se zjevně projevuje i při přípravách nadcházejících olympijských her, které se letos budou konat v Tokiu. Japonští pořadatelé promýšlejí důkladně každý detail a v těchto dnech představili postele, v nichž budou sportovci z celého světa spát. Vyrobeny jsou z nečekaného materiálu - z papírové lepenky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na sportovce čekají v olympijské vesnici v Tokiu postele z lepenkyVideo: Reuters

 
Článek

Do slavnostního zahájení letošních letních olympijských her, které začnou 24. července, zbývá ještě dost času. Organizátoři ale už mají jasno v tom, jakým typem nábytku chtějí zařídit ubytovací prostory v olympijské vesničce.

Po zkušenostech pořadatelů minulých her už dobře vědí, že velké ubytovací komplexy se podaří ve stejné kapacitě i do budoucna využívat jen stěží. Zařizovat je tedy trvalým vybavením by bylo zbytečné plýtvání materiály i penězi.

S ohledem na rostoucí celosvětový trend kladoucí důraz na trvalou udržitelnost a ohleduplnost k přírodě obecně tak hledali materiál, který by splnil nároky na odolnost a zároveň by byl ohleduplný k přírodě po skončení her i snadno a rychle recyklovatelný. Řešením se ukázal papír, přesněji papírová lepenka obsahující jistý podíl už recyklovaného papíru.

Právě z ní budou vyrobeny postele pro sportovce. Pořadatelé je doplní matracemi z polyethylenu (PET), které po skončení her budou recyklovány na výrobu dalších plastových produktů.

Japonští návrháři vzali samozřejmě v potaz, že mezi sportovci je velký počet lidí s nadprůměrnou výškou, eventuálně i váhou. Ujišťují proto, že všem těmto faktorům proto rozměry postelí přizpůsobili. Jediné, na co si sportovci budou asi muset chvíli zvykat, bude vzhled postelí, které zkrátka více či méně připomínají velké papírové krabice.

Ekologické ohledy nejsou při návrhu postelí pro sportovce nikterak banální záležitostí. Ve skutečnosti jde totiž o výrobu a přípravu 18 000 lůžek.

Anketa

Lákalo by vás vyzkoušet si bydlet v domku s omezenými zdroji?
Ano
78 %
Nevím
3,2 %
Ne
18,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12362 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Farma, na níž roste nábytek

O tom, jak vzniká dřevěný nábytek, který nás obklopuje celý život, se dozvídáme už jako děti. Dříve to bývala práce truhlářů a stolařů, dnes jej vyrábí hlavně...

Výběr článků

Načítám