Hlavní obsah

V budově připomínající obří plachetnici má sídlit nejpříjemnější nemocnice světa

Novinky, nes

Nutnost častěji navštěvovat lékaře přiměje většinu lidí k různým úvahám. Nezřídka k předsevzetí na lepší životosprávu. Mladý ruský miliardář Vasilij Kljukin, který se v současnosti podrobuje pravidelným lékařským vyšetřením, ne úplně příjemné nemocniční zážitky promítl do svého velikého koníčka - architektury. Výsledkem je projekt „nejpříjemnější nemocnice na světě“. Má mít tvar elegantní bílé plachetnice.

Foto: Profimedia.cz

Na souši stojící série budov bude alespoň zčásti obklopena vodními plochami, aby iluze plavby na lodi byla co nejdokonalejší.

Článek

Budova má podle informací na Kljukinově webu vyrůst u města Enfidha (Dár al-Báj) v Tunisu, kde se má stát součástí rozsáhlého developerského projektu Tunisia Economic City (Tuniské ekonomické město) umístěného na pobřeží Středozemního moře.

Nemocniční loď nazvaná White sails hospital & spa bude sice stát na pevnině, ale z velké části ji obklopí vodní plochy, takže iluze pobytu na jachtě bude dokonalá.

Foto: Profimedia.cz

Úsměvně může působit už jen představa příjmu pacienta v této nemocnici: Slepé střevo? Tak to je chirurgie. - Hlavní košová plachta!

Dojem cesty zaoceánskou lodí mají podpořit i uniformy veškerého personálu, které budou v námořnickém stylu. Stručně řečeno, vše bude podřízeno jedinému cíli: odpoutat pozornost pacientů od jejich strastí a pokud možno zbavit je strachu z nadcházejících léčebných procedur.

Foto: Profimedia.cz

Zlí jazykové by mohli chystanému projektu vyčítat jistou kýčovitost, případně až cirkusový vzhled. Ovšem na druhé straně, nemocnice s vizáží lunaparku může opravdu na spoustu lidí působit přijatelnějším dojmem.

„Příští rok mám letět do vesmíru. Proto musím každého půl roku na pravidelné lékařské kontroly. Takže znám už velmi dobře ty pocity. Kdykoli se blížím k bílé nemocniční budově, nejsem z toho ani trochu nadšený. Proto bych vám chtěl předvést nemocnici, kde není místo pro obavy a strach. Nemocnici, na kterou se můj vlastní syn bude ptát: A tati, kdy se zase vrátíme na loď?“ říká Kljukin.

Podle současných předpokladů projekt spolkne v přepočtu okolo jednoho biliónu korun, který je již údajně k dispozici, a to díky padesátce dárců ze třiceti zemí.

Foto: Profimedia.cz

O technických podrobnostech projektu se architekt zatím nezmínil. O podobě interiéru plachetnice není například nic známo.

Střízlivější média věnující se architektuře pravidelně však u projektu, jejž Kljukin představuje už jako hotovou věc, opatrně upozorňují na skutečnost, že kromě hezkých renderových obrázků architekt zatím o stavbě tvořené čtveřicí budov nic přesnějšího nesděluje.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Postrádají jakékoli údaje o plánovaném použití materiálů, typu konstrukce stavby, o způsobu získávání energií a nakládání s nimi atd. Doporučují proto s většími projevy nadšení počkat, až se objeví podrobnější technické informace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám