Hlavní obsah

V 80. letech koupil dům. Nyní jej prodává za více než 300násobek

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si v londýnské části Canary Wharf kupoval v 80. letech minulého století Brit Michael Hart tmavý a zanedbaný dům za 5500 liber (v současném přepočtu asi 150 tisíc korun), pustil se do jeho rekonstrukce a proměny. Když nabídl dům ve významné finanční čtvrti letos k prodeji, žádá za něj sumu, která je 327krát vyšší, než byla kupní cena.

Foto: Profimedia.cz

Dům je vyšší, než býval kdysi, o jedno podlaží. Velmi se ale změnilo hlavně jeho okolí. Přibyly mrakodrapy.

Článek

Byl to typický řadový dům z cihel, jehož zevnějšek i vnitřek byly, jemně řečeno, poněkud omšelé. To ale Michaela neodradilo a koupil jej s myšlenkou, že si jej celý velmi pečlivě opraví a zařídí podle svých představ.

Poté, co původním majitelům zaplatil dohodnutou částku, šel dokonce ještě tak daleko, že jim našel bydlení nedaleko, prakticky hned za rohem. Udržovat tento dům bylo totiž už nad jejich možnosti. Aby měli z čeho začít, dokonce jim věnoval dalších 500 liber (v současnosti 15 tisíc korun).

Začátky ovšem nebyly jednoduché. Michael měl mladou rodinu, sám měl práci na plný úvazek, a tak se mohl opravám domu věnovat jen ve chvílích volna. Opravdu obyvatelným podle jeho představ se tak dům stal až po zhruba šesti letech.

Foto: Profimedia.cz

Dům je nyní podle majitele v tom nejlepším stavu, v jakém vůbec může být.

Michaelovou výhodou ovšem bylo, že je povoláním zedník a štukatér, a tak si se spoustou prací poradil sám. Zahájil tím, že celý vnitřek domu vyboural a pak jej vystavěl znovu.

„Byla to spousta práce a zároveň i test mých dovedností. Mnohé z nich jsem předtím nikdy nepotřeboval umět. Každou penci, kterou jsem vydělal, jsem investoval do domu. Je to moje životní dílo a byla to práce z čisté lásky,” svěřil se Michael redaktorům britského webu Mirror.

Tradiční dům nahrazují majitelé moderním. Ten je mnohem větší, než vypadá

Tipy a trendy

Dům v současnosti, po 36 letech úprav a vylepšování, vypadá trochu jinak než původně. Přibyla mu především nástavba, s níž Michaelovi pomáhala spousta kolegů a přátel. Vytvořil také střešní terasu, z níž je nyní nádherná vyhlídka i na ty nejznámější mrakodrapy, které za téměř čtyři dekády mezitím v okolí vyrostly.

„Jsem na ten dům pyšný. Věnoval jsem mu 36 let, ale všechno je teď tak dobré, jak jen to lze,” říká Michael.

Foto: Profimedia.cz

V domě jsou dohromady čtyři ložnice.

Přestože majitel strávil na domě většinu svého dospělého života, rozhodl se jej nakonec nabídnout k prodeji. Důvodem je prý změna priorit v jeho životě.

V době, kdy dům kupoval, vypadalo jeho okolí podstatně jinak. Byla to taková opuštěná, skoro strašidelná čtvrť, kterou projížděl jeden autobus do doků a zpět. Nyní je okolní zástavba tak rozbujelá a navíc vysoká, že když chce zahlédnout nebe, musí se podívat přímo nad sebe.

Navíc se dočkal vnoučat, a tak zatoužil po čerstvém vzduchu a rád by se odstěhoval na venkov. „Někam, kde bych si zase mohl zašpinit ruce a kolem mě by běhaly děti,” říká.

Foto: Profimedia.cz

Ze střešní terasy je vidět na všechny výškové budovy, které v okolí vyrostly. I ty jsou důvodem, proč se majitel rozhodl nabídnout dům k prodeji a chce se odstěhovat na venkov.

Rozhodnutí dům opustit nebylo pro Michaela snadné. Přesto dům nabídl k prodeji. Před několika lety za něj chtěl 2,5 milionu liber (74,7 milionu korun), nicméně zdlouhavý brexit udělal situaci na realitním trhu poněkud nepřehlednou a Michael musel slevit na současných 1,8 milionu liber (54 milionů korun).

„Níž ale už nepůjdu ani o penci. To nejhorší, co mě může potkat, je, že dožiju v tomhle nádherném domě. A to není zase až tak špatné, ne?” uzavírá optimisticky.

Anketa

Prodali byste své celoživotní dílo?
Ano, klidně
17,3 %
Hodně by záleželo na okolnostech
71,9 %
Ne, nikdy
10,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5303 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám