Hlavní obsah

Užitečným doplňkem malého domku se stal skleník

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvůrci minidomků se předhánějí v tom, čím vším dokážou podobné příbytky vybavit. Nejnovější perličkou je minidomek doplněný vlastním skleníkem. Nabízí jej společnost Olive Nest Tiny Homes.

Foto: Profimedia.cz

Překvapivým, ale praktickým doplňkem minidomku je skleník.

Článek

Minidomky, tedy obydlí budovaná na návěsech k tahačům, která lze v případě potřeby kamkoli převézt, slaví v zahraničí a zejména v USA stále větší úspěch.

Není divu. Náklady na jejich provoz jsou sraženy na naprosté minimum, zároveň si v nich člověk užívá soukromí a všech výhod vlastního, samostatného bydlení. Představují tak ideální druh startovacího, ale pro některé i závěrečného bydlení.

Foto: Profimedia.cz

Do interiéru domku se vešla bohatě vybavená kuchyň se snídaňovým barem a koupelna, na loftu je pak i ložnice.

Firmy, které konstruují takové příbytky rostou za mořem doslova jako houby po dešti a svým klientům nabízejí nejrůznější vylepšení. Jednou z nejčerstvějších novinek je minidomek doplněný od výrobce druhým, rovněž přesouvatelným ´objektem´, jímž je skleník.

Foto: Profimedia.cz

Prostor pod schody je vyplněn skříňkami.

Ačkoli se někomu takový doplněk může zdát jako čirý nesmysl, ve skutečnosti firma udeřila hřebík přímo na hlavičku a našla podstatu toho, co lidé žijící v minidomcích nejvíce ocení. Tím, že se drtivá většina z nich snaží omezit výdaje za bydlení co nejvíce to jde, je ´nabídka´ pěstovat si vlastní plodiny další možností, jak a kde mohou ušetřit nemalé peníze.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco část domu nad místem návěsu zabírá koupelna, druhý konec je vyhrazen pro malou obývací zónu.

Tím, že si svůj skleník mohou kdykoli odvézt a záhonky nemusejí nikde vytvářet a dohadovat se tak s majitelem prostranství, na kterém stojí jejich domek, mají o spoustu starostí méně.

Navíc, skleník nabízí mnohem větší pěstební možnosti, než malý záhonek někde za domkem vydaný napospas zvěři či vandalům.

Foto: Profimedia.cz

Ložnice je umístěna nahoru na loft.

Domek, nazvaný prostě The Elsa, je se skleníkem snadno propojitelný pomocí zastřešené verandy, přes kterou se do obou objektů vstupuje.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli ložnici je v minidomku mírně vyvýšena střecha.

Samotný příbytek je řešen stejně, jako mnoho dalších - obložen je z exteriéru dřevem, v interiéru je možné objevit kuchyňskou zónu, malý obývací prostor, spaní je na loftu. Nechybí toaleta se sprchovým koutem, plnohodnotný sporák na plyn, dřez ani malá klimatizační jednotka pro vytápění i ochlazování interiéru.

Foto: Profimedia.cz

Vlastní čerstvé bylinky mohou být pro majitele minidomku jen začátkem. Další plodiny může pěstovat pak ve svém vlastním skleníku.

Cena za komplet, tedy dům i skleník, činí 81 tisíc dolarů, v přepočtu něco kolem 1,8 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Skleník k minidomku lze využít k pěstování pokojových květin, je to ovšem možná zbytečný luxus. Mnohem zajímavější možností je využít jej k pěstování vlastní zeleniny a ovoce.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám