Hlavní obsah

Už nikdy po schodech pěšky! V tomto domě se z patra do přízemí pohybuje jinak

Novinky, Jana Nesvadbová

Rodinný dům u vesničky Great Elm v hrabství Somerset v jihozápadní Anglii plynule přechází ve stáje. Netřeba zdůrazňovat, že tento rys vnímají milovníci koní jako jeho velkou přednost. Děti v něm pak naleznou i jiné důvody k nadšení. Je to tyč jako pro hasiče nebo klouzačka na schodišti. Obojí jako alternativa pro sestoupání z loftu do přízemí.

Foto: Profimedia.cz

Při cestě z knihovny dolů je možné si vybrat, jaký způsob sestupu zvolí.

Článek

Dům s celkovou plochou podlah 680 m² je momentálně k mání na trhu za 3,925 milionu liber, tj. v přepočtu za zhruba 99,1 milionu korun. Známý je jako Hapsfordské stáje, tedy Hapsford Stables.

Ostatně právě stáje jsou nedílnou součástí tohoto rodinného domu. Jsou s ním totiž propojené a jejich podlouhlý obdélníkový půdorys je plynulým pokračováním půdorysu domu, jenž má obdobný tvar a proporce. Přesto stáje nemají zcela stejný tvar jako stavba.

Oba funkční celky jsou ovšem propojené nejenom půdorysem, ale i uvnitř. Zmiňovanou tyč jako pro hasiče lze najít u ložnice pro hosty (doplněné šatnou a koupelnou) pod padacími dveřmi. Po jejich odklopení majitelům již nic nebrání naskočit na tyč, svézt se po ní dolů a přistanou přímo ve stáji.

Druhá nevšední cesta dolů je doslova a do písmene alternativou ke schodišti a je na něm přímo umístěna. Je to plechová klouzačka, kterou lze využít při cestě z knihovny v loftu dolů do hlavní společenské zóny tvořené tradičním propojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje.

Foto: Profimedia.cz

Stáje jsou přirozeným pokračováním domu.

Foto: Profimedia.cz

Požárnická tyč vede rovnou do stájí.

Kromě zmiňovaných místností je v domě trojice dalších soukromých pokojů a společná koupelna.

Zajímavostí domu je otevření pouze dvou stran okny. Aby nebyl interiér stavby řešené jako bungalov příliš tmavý, vypomáhá si prosklením nejen značné části celé zdi, ale i části střechy nad touto zdí, která na ni přímo navazuje.

Dům nebyl postaven na zelené louce, ale vznikl z bývalého domku z 19. století, jenž k stájím už původně přiléhal. Současní majitelé jej ovšem nechali přestavět a upravit do současné moderní podoby. Z původní stavby se zachovaly nicméně některé důležité prvky, jako jsou některé zdi, trámy nesoucí střechu, a přebral i použití tradičních materiálů, jimiž jsou mj. vlnitý plech, přiznané cihloví, podlahy z leštěného betonu či ocelové schodiště.

Ve stájích, jež navazují na dům, jsou dvě volná stání pro koně a další potřebné prostory pro péči o ně, dále je na více než 11hektarovém pozemku další budova s dalšími sedmi stáními a seníkem.

Další budovou na parcele je chata pro hosty. Samotné pozemky tvoří zčásti výběhy pro koně a zčásti okrasná zahrada, v níž je i zanořená část s posezením a ohništěm a nechybí ani bazén. Dům má ve své nabídce realitní kancelář Strutt & Parker.

Anketa

Líbilo by se vám ráno se probudit a sešupnout rovnou ke koním?
Ano, to by byla nádhera!
20,7 %
Nu, to by asi nebylo špatné.
5,9 %
Nevím, nevím.
4,1 %
Raději ne.
5,2 %
Ne. Nevidím na tom nic lákavého.
64,1 %
Celkem hlasovalo 4369 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám