Hlavní obsah

Útulný dům dýchá pohodou

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřený prostor bez stropu v hlavní místnosti, minimum dveří, dostatek denního světla a kontakt s venkovní zahradou. To jsou typické atributy pro moderní dům, který je nadčasový a velmi komfortní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Majitelé si přáli bezúdržbovou zahradu, jednoduché uspořádání rostlin, které k sobě budou ladit. Terasa je z odolného materiálu, dřevoplastu. Bazén se zastřešením rád využívá malý synek.

Článek

Dům má i s garáží 300 m2, dispozice 5+kk. Majitelé ho chtěli částečně do patra, protože na menší pozemek by se rozlehlá stavba nevešla. Jsou ale za to rozhodnutí moc rádi, každý má své soukromí, a navíc dům zdobí zajímavý prvek: otevřená galerie s betonovou lávkou, z níž je vidět na kuchyň s obývacím pokojem.

Z bytu do domu

Majitelé původně bydleli v bytě 3+kk, v klidné lokalitě kousek za Prahou. Byli rádi za dobré spojení s městem a zároveň krásnou přírodou na dosah: nedaleko je Královská obora, cyklostezky, možnost zajímavých výletů.

Stěhovat se tedy nikam nechtěli, ale bylo jasné, že pro rodinu s dítětem bude chybět ještě jedna místnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Decentní, elegantní, ale přitom velmi útulný. Tak lze vystihnout interiér, ve kterém se střídají pastelové odstíny šedé, hnědé, bílé a černé s nápaditými dekoracemi a zelení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místnost, která slouží jako pracovna i prostor pro každodenní ranní cvičení.

Dílem náhody zjistili, že ani ne sto metrů od domu se parceluje pozemek. Neváhali a jeden z nich koupili.

„Původní vlastník chtěl prodat celý pozemek, ale ten byl zbytečně velký. Proto jsme se domluvili, sehnali další kupce a teď jsme všichni dobří sousedé. Většina z nich je právě ze stejného bytového domu,“ vysvětluje s úsměvem majitelka.

Hledání architekta

Majitelé měli poměrně jasnou představu: chtěli moderní dům, hranaté tvary, materiál sklo, beton, dřevo. Přáli si půdorys ve tvaru písmene L, dům futuristický, ale zároveň útulný a komfortní.

Zaujaly je realizace společnosti Gebas atelier, která projektuje moderní domy, s jednoduchou koncepcí, s důrazem na funkčnost, nadčasovost a používání moderních technologií.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odpočinkový koutek s pohodlným křeslem, plédy a designovou lampou. Báječné místo na čtení.

Foto: Milan Malíček, Právo

V předsíni je místo na úložné prostory i dominantní barevný obraz od mladého umělce, který kreslí obrazy podle fotek.

„Mně se moc líbily jejich domy, v podstatě jsme ani nedělali velké zásahy do projektu. Jen jsem oproti plánu na papíře chtěla větší spodní koupelnu na úkor chodeb. Změny byly tedy minimální,“ říká hostitelka.

Vkusně a útulně

Majitelka má ráda decentní barvy, tón v tónu, miluje šedé, krémové odstíny i elegantní černou barvu. A protože do domu skrze velká okna přichází hodně slunce, mohli si v hlavní místnosti dovolit materiály tmavšího odstínu.

„V bytě převažovala bílá, ale tady je hodně šedé a tmavší dřevo,“ popisuje hostitelka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ložnice manželů je rovněž v decentních odstínech šedé v kombinaci s masivním dřevem. Originalitu prostoru vyzdvihují zajímavá svítidla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Syn má v domě svoji vyčleněnou část: dětský pokoj s koupelnou a šatnou. Nábytek je vyroben od truhláře na míru, podlaha snadno udržovatelný vinyl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Děti potřebují mít pokoj rozdělený na jednotlivé zóny (odpočinkový, hrací, pracovní). Zde se to povedlo na jedničku!

Veškerý nábytek je vyrobený na míru (Interiéry Pazour), nechybí velký jídelní stůl, pohodlná sedací souprava a krb, ve kterém se v zimě topí dřevem každý den.

Majitelka dům vybavila decentními prvky v přírodních odstínech a materiálech. Využila dekorace a osvětlení ze zlínského studia Deconcept, dřevěné doplňky, nebála se ani lněných „pomačkaných“ závěsů. Interiér navrhl Ladislav Rendl a na dekoracích se podílel Martin Frank.

V centru je kuchyně

Většina aktivit rodiny probíhá v prostorné kuchyni, která volně navazuje na obývací pokoj. Majitelé si pochvalují zejména linku s ostrůvkem.

„Manžel rád vaří, já zase peču. Často hostím rodinu či návštěvu a všichni se sejdeme vlastně zde a kolem stolu,“ říká majitelka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Majitelka si pochvaluje ostrůvkovou kuchyň, protože s manželem rádi vaří a ta svým uspořádáním nabízí mnoho úložného prostoru. Nábytek i jídelní sestava je vyrobená od truhláře na míru.

Dopustit nedá ani na velkou americkou lednici, dřevěný jídelní stůl, který v budoucnu možná pořídí ještě větší, a samostatnou spižírnu, jež poskytuje hodně úložného prostoru.

Zahrada pro relax

Zahrada o velikosti 750 m2 je pro majitele prodlouženým obývacím pokojem. Rádi v ní relaxují a za hezkého počasí si užívají celý den. Nechybí velkorysá terasa z dřevoplastu, ani komfortní bazén se zastřešením, kde malý synek dovádí s kamarády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Koupelna manželů, v níž je pohodlná sauna pro čtyři osoby. Koupelnový nábytek je vyroben na míru, stěna betonová stěrka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Další koupelna je určena synovi a nesmí v ní chybět prostorná vana na vodní hrátky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zahrada je odpočinková, nechybí komfortní venkovní lehátka, v zadní části je venkovní kuchyň s krbem.

Manželé s přáteli rádi využívají část s venkovní kuchyní a posezením. Kuchyň je vyrobená na míru, kovová. Má v sobě zabudovaný jednoduchý dřez a spoustu úložného prostoru na nádobí, dále dochucovadla a grilovací náčiní ke krbu.

Samotná zahrada je navržena tak, aby nezatěžovala náročnou údržbou. „Nejsem moc na pestré květinové záhony, mám ráda určitý styl a střídání několika barev,“ přiznává majitelka.

Převažují trvalky a zajímavě zbarvené rostliny, které zdobí zahradu ve všech ročních obdobích. Nechybí ani užitková část: malý ovocný sad, rybíz, jahody a ostružiny na zobání přímo z ruky.

Zaujalo nás

V domě jsou perfektně vyřešené úložné prostory. Po celé spodní části chodby je obrovská vestavěná skříň, dostatek místa je v garáži (pro dvě auta i sportovní vybavení), nechybí velká šatna v přízemí a prostorné samostatné šatny.

Slovo architekta

„Majitelé si přáli vzdušný, otevřený, osvětlený dům, který bude zároveň praktický. Jasným specifikem bylo zároveň dostatek technického zázemí ve formě skladů, technických místností a garáže. Dalším požadavkem byl moderní design domu a začlenění krytého posezení s venkovní kuchyní. Jelikož se stavěly dva domy vedle sebe, bylo důležité, aby každá rodina měla své soukromí,” říká Miroslav Gebas.

Technické údaje

Velikost: dispozice 5+kk, užitná plocha 327 m2

Způsob vytápění: podlahové teplovodní vytápění, plynový kondenzační kotel. Dům je plně klimatizován, má rekuperaci (řízenou výměnu vzduchu).

Použitý typ zdiva a izolace: zdivo Porotherm 30 Profi, minerální izolace 200 mm, kamenný obklad

Okna, podlahy: okna hliníková, izolační trojsklo, podlahy: keramická dlažba, vinyl, dřevoplast na terase

Realizace: architektonické studio Gebas atelier architects

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám