Hlavní obsah

Úsporná proměna dodala bytu styl, nejen kuchyň v chodbě září novotou

Dvoupokojový byt v pražských Nuslích v domě ze 30. let minulého století nebyl nikdy výrazně rekonstruován, takže je jasné, že se nacházel ve velmi špatné kondici. Když uzrál čas, jeho majitel se rozhodl z bytu konečně udělat komfortní a moderní bydlení.

Foto: Josef Neumann

Materiálové a barevné řešení interiéru je postavené na kombinaci přírodních barev a dubového dřeva. Oživující barevný akcent dodávají hlavní obytné místnosti dvě žlutá křesla a obrazy na stěnách. Součástí obývacího pokoje je i jídelna.

Článek

Majitel si přál provést úspornou rekonstrukci bytu se zachováním původního dispozičního řešení včetně kuchyňky v chodbě. Zadáním pro designéry bylo vytvořit jednoduchý a čistý interiér bez složitých detailů, které by mohly rekonstrukci prodražit.

Finanční limit na stavební práce a kompletní vybavení bytu byl maximálně 800 000 Kč. Projektu se ujalo studio Ambience Design.

„Klientem byl sympatický muž v raném důchodovém věku, který si pro sebe přál vytvořit pohodlné bydlení adekvátní jeho současným potřebám. Rozhodně ale nechtěl hýbat s dispozicí, na niž byl zvyklý,” vysvětluje interiérová designérka Jitka Kobzová.

Aby bylo toto všechno možné, musela se v dvoupokojovém bytě s rozlohou 60 m2 udělat celková rekonstrukce, a to včetně technických rozvodů. Nové jsou tedy rozvody vody a elektřiny, vzduchotechnika a odpady.

Bouraly se i původní stropy, bouralo a srovnávalo se staré zdivo. „Karmu v koupelně jsme vyměnili za moderní stropní sálavé panely. Aby se nevytratil původní duch činžovního domu pocházejícího z 30. let, snažili jsme se zachovat i některé původní prvky. Repasovali jsme stávající dřevěné dveře, keramickou dlažbu v chodbě a podlahu terazzo v koupelně, přebrušovali jsme parkety,” popisuje designérka.

Barevný koncept bytu spoluvytvářejí grafiky se psím motivem

Tipy a trendy

Podlaha v ložnici se nedala zachránit, tak ji vyměnili za vinyl v dekoru dub medový, který stylově hezky zapadá do celé nové koncepce bytu. Kompletně nové jsou obklady a zařízení v koupelně, kam se vešel sprchový kout a skříňka s umyvadlem.

Kuchyň bylo nutné vyměnit celou. Je vyráběná na míru danému úzkému prostoru v chodbě a v bílé barvě působí velmi vzdušně a hezky ladí k protilehlým bílým dveřím.

Kompletně nového vybavení se dočkal obývací pokoj a ložnice. „Abychom dodrželi plánovaný rozpočet, některý nábytek se pořizoval v obchodním domě IKEA, jako třeba šatní skříně a TV stolek. Z nevyhovujícího zašlého starého bytu se nám nakonec podařilo vykřesat moderní vzdušné bydlení, které si ale zachovává původní ráz dnes již historického domu,” uzavírá designérka.

Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám