Hlavní obsah

Úpravy, které zaručí domácí pohodlí i pro starší generace

Právo, Gisela Růžičková

Je přirozené, že bydlení v průběhu času přizpůsobujeme našim potřebám. Zatímco v mládí nám trochu nepohodlí nevadilo, s přibývajícím věkem dáváme přednost komfortnějším řešením.

Foto: SIKO

Vana suplující i sprchový kout je vybavena madly značky Bemeta ze série Help.

Článek

Přemýšlíte-li o tom, že svůj byt pozměníte, přinášíme vám pár zajímavých rad. Úpravy nás čekají zřejmě v kuchyni, koupelně i ložnici. Ale vždy záleží na kondici, v jaké se právě nacházíme.

Kromě místností vezmeme v úvahu, aby všechny věšáky, držáky, úchytky a vypínače byly dosažitelné. Praktické jsou oblé hrany nábytku i dostatečná šířka dveří.

V malých koupelnách je vhodné, aby se dveře otevíraly ven, kvůli většímu prostoru uvnitř. Také odstraníme prahy mezi dveřmi.

Pohodlná koupelna

Tam, kde můžeme zvětšit místnost propojením koupelny a WC, uděláme to. Získáme mnohem větší prostor pro pohyb. V bytech s úzkými dveřmi nás neminou stavební úpravy.

Foto: BETTE

Sprchové ocelové smaltované vaničky jsou v mnoha požadovaných velikostech a tvarech. Každý rozměr je k dispozici v plochém bezbariérovém provedení nebo v provedení hlubokém.

Pořídíme umyvadlo s výsuvnými kontejnery pro uložení hygienických potřeb a vodovodní baterie s integrovaným omezovačem horké vody, který nás ochrání před opařením.

Foto: DŘEVOJAS

Koupelnové umyvadlo s oblými hranami a plnovýsuvy pro ukládání hygienických potřeb.

Ideální pro seniory jsou bezbariérové sprchové kouty na dlažbu, s odtokovým žlabem s tím, že velikost koutu se dá udělat i na míru. Bezpečné sprchování se neobejde bez sedátka a ukotvených držadel a madel.

Jestli se nechceme vzdát vany, zvolme dostatečnou hloubku a délku minimálně 170 cm. Vanu vybavíme podle potřeby madly nebo sedačkou. Je-li dost místa kolem, odsadíme ji kousek od zdi pro pohodlné vylézání.

Foto: RAVAK

Pro získání většího prostoru v koupelně při rekonstrukci koupelny se vyplatí spojit sprchový kout, vybavený sedátkem, s WC.

Při výběru klozetu dohlédneme na to, aby výška mísy včetně sedátka byla 50 cm nad podlahou. Pomocná madla usnadní posezení i vstávání.

Vhodné řešení představuje speciální závěsný klozet s prodlouženou délkou 70 cm.

Ergonomie v kuchyni

Mezi hlavní zásady při zařizování kuchyně patří zejména snadná dostupnost věcí, jednoduché ovládání spotřebičů, lehké otevírání skříněk a zásuvek i bezpečná manipulace s veškerým kuchyňským zařízením.

Více než v jiné místnosti bude záležet na přesném výškovém vymezení polic a jejich hloubce.

Foto: NADOP

V moderní kuchyni z masivu lze vybavit pracovní desky výškově nastavitelnými prvky.

Vyplatí se využít výškově nastavitelné prvky, protože v kuchyni různé činnosti vyžadují rozdílné výšky pracovní desky. Jinou výšku potřebujeme pro pohodlné mytí nádobí a jinou pro vaření.

Pokud si kvůli malému prostoru nemůžeme dovolit různé odskoky či větší kuchyňskou linku, využijeme zvedací ostrůvky se zabudovanými elektrickými písty, které tlačítkem posunou pracovní plochu tak, jak potřebujeme. Na míru výšky naší postavy nebo podle činnosti, kterou právě děláme.

Foto: WHIRLPOOL

Větší pohodlí při vaření, pečení a ohřívání pokrmů poskytují vestavné trouby, ke kterým máme dobrý přístup.

Při mytí nádobí dolů, při vaření u varné desky přibližně ke středu naší postavy a při krájení nahoru tak, abychom se nehrbili, ale stáli přirozeně anebo v seniorském věku co nejpohodlněji.

Krajní polohy jsou od 82 do 113 cm a je jasné, že přívody vody a elektřiny musí být prostorově flexibilní, aby zvládly pohyby nahoru a dolů.

Foto: IKEA

Nové kuchyně Metod přinášejí spoustu novinek, jako jsou rámy skříněk, dvířka, panty i zásuvky, zkrátka vše, co potřebujeme.

Pozor na úchytky

Ať už jde o nábytek v kuchyni, v koupelně, v ložnici, nebo v obývacím pokoji se zásuvkami či dvířky, jednu věc má společnou: musí mít úchytky.

A pohodlná manipulace se zásuvkami zvláště v kuchyni nám ušetří plno sil.

V případě, že si pořizujeme novou kuchyň, nahradíme dvířka velkými hlubokými kontejnerovými zásuvkami. Otevírají se úchytkami, které jsou stejně široké jako zásuvka sama. Díky tomu se nám s ní bude hezky pohybovat. Kontejnerové zásuvky jsou prostorné a po jejich otevření ihned vidíme, co je v nich uloženo.

Vyplatí se i dotykové otevírání zásuvek. Na skříňce nejsou žádné úchytky, stačí, pokud prsty jemně zatlačíme do horní části přihrádky a ta se sama otevře. Jde o pohodlné řešení, na které si okamžitě zvykneme.

Vstávání z postele

Původní výška postele 40–45 cm neodpovídá pohodlnému vstávání. Dnes je ideální výška postele s matrací vyšší, a to 50 až 55 cm tak, abychom při sedu na matraci měli nohy do pravého úhlu, a tudíž se nám dobře z postele vstávalo.

Foto: JMP STUDIO ZDRAVÉHO SPANÍ

Postel Line s oblými rohy v několika dezénech má vyšší lehací plochu. Vyrábějí se jako jednolůžka i dvojlůžka, mohou mít úložné prostory ve formě zásuvky, i jako prostor s odklápěním. Cena v rozměru 200 x 90 cm 7498 Kč a v rozměru 200 x 180 cm 8791 Kč.

Pro seniory je výhodné využít různé možnosti v rámci polohovacích elektronických systémů, které mají ryze praktické a uživatelsky příjemné dopady.

Foto: IKEA

Rám postele Hemnes v černohnědém provedení (5490 Kč) je vyrobený z masivního dřeva. Je nutné přidat lamelový rošt a matraci.

V poloze vleže, aniž bychom se museli zvedat, si díky dálkovému ovládání dokážeme ergonomicky vytvarovat rošt s matrací tak, aby se nám v pohodlné výši nadzvedla chodidlová část matrace, a tak se nám lépe prokrvovaly dolní končetiny, anebo si přizvedneme bederní opěrnou část lamel roštu a vytvoříme si pohodlnou pozici matrace na čtení.

Foto: JMP STUDIO ZDRAVÉHO SPANÍ

Matrace Enna Comfort je ze značkové studené pěny Celtex, má příčně podélnou profilaci (tzv. antidekubitní prořez), její povrch tvoří paměťová pěna Celsio, která jí dodá potřebné pohodlí. Matrace se vyrábí na míru a lze ji objednat ve dvou tvrdostech.

Foto: JMP STUDIO ZDRAVÉHO SPANÍ

Lamelový rošt Primo s motorovým polohováním hlavy, sedu a nohou. Akční cena v rozměru 200 x 90 cm 4995 Kč.

Bezpečné dveře

Nejen v malých bytech se vyplatí vyměnit klasické otočné dveře za posuvné. Zasouvají se do otvoru ve zdi. Jsou tedy praktické, šetří místo a navíc jsou příjemné na manipulaci. K jejich otevření nebo zavření totiž nepotřebujeme vyvinout téměř žádnou sílu.

Foto: SOLODOR

Oblé hrany dveří poskytují větší bezpečnost.

Obrovskou výhodou také je, že posuvné dveře nemají žádný práh, a proto nehrozí riziko zaškobrtnutí nebo pádu.

Navíc tam, kde je potřeba větší posuvné dveřní křídlo, dávají se posily pojezdu, aby se dveře lehce pohybovaly, maximálně tiše a nevyrušily nás ani při odpočinku.

Oblé hrany neporaní

Ostré hrany nábytku nebo dveří bývají zdrojem úrazů. A to nejen tehdy, kdy na ně přímo upadneme. Mnohdy stačí, když se o narušenou hranu křídla zachytne kousek oblečení a malér je na světě.

Řešením jsou dveře s oblou hranou. Oceníme je nejen z hlediska bezpečnosti, ale i kvůli našim domácím mazlíčkům.

Dveře jsou opatřeny vysoce odolným laminátovým povrchem, který dokonale imituje dřevo a přitom odolá drápkům zvířat i agresivnímu čisticímu prostředku, acetonu či kolomazi.

Foto: WWW.MADDIAMOND.CZ

Křeslo-ušák (21 490 Kč) na elektrický pohon s nezávislým polohováním zádové opěrky a podnožky. Při nasedání a vysedání se zvedne a naklopí. Nabízí dostatek odkládacího prostoru a je vhodné i pro zdřímnutí.

Problém ostrých hran se ale nevyhýbá ani nábytku, zvláště v koupelně hrozí největší riziko pádů a úrazů. Pokud se chystáme koupelnový nábytek v rámci rekonstrukce měnit, určitě si pořídíme skříňky, které mají oblé hrany.

Posvítíme si na cestu

Dobré osvětlení bytu je základem pohybu bez úrazu a při zhoršeném zraku je to ještě důležitější. I proto mají nejen v bytě seniorů své místo tzv. poziční doprovodná světla.

Mohou svítit celou noc, protože mají minimální energetickou spotřebu. Ale jsou i prvním pomocníkem při orientaci v prostoru večer i v noci.

Foto: J. A. P.

Atypické schodiště s LED osvětlením pro lepší orientaci.

Kde všude se hodí a dobře slouží LED pásky v bytě? Třeba jako zabudované světlo v horní desce nočního stolku nebo na spodní straně zábradlí. Osvědčily se také nalepené na spodní stranu přesahující pracovní desky kuchyňské linky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vhodné jsou jako osvětlení vnitřních zásuvek a pro lepší orientaci je lze umístit ve výkrojích polic směrem ke zdi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám