Hlavní obsah

Umyvadlo - nejvyužívanější věc v koupelně

Právo, Sylva Svobodová

V koupelně se všechno točí kolem umyvadla, proto neslevujte z nároků na pohodlí a kvalitu. Správně by mělo ergonomicky vyhovovat všem členům rodiny, skvěle se udržovat a hezky vypadat.

Foto: Dřevojas

Minimalistický styl si drží umyvadlové desky na míru, na nichž je usazena atypicky tvarovaná sanita (umyvadlo Joy).

Článek

Vybírat lze z mnoha typů umyvadel. Klasické, rustikální, retro i designové kousky.

Nabídka je lákavá, ale při nákupu myslete hlavně na vaši konkrétní koupelnu: jak je velká, jaký nese styl, jak probíhá každodenní chod rodiny.

Mezi nejoblíbenější produkty stále patří umyvadlové mísy na desku, geometrické či atypické tvary.

Jaký prostor, takové umyvadlo

Ranní vstávání celé rodiny bývá hektické, vystřídat se v koupelně musejí všichni. Hygienu bez stresů do určité míry vyřeší praktické dvojumyvadlo.

Jestliže si ho z prostorových důvodů nemůžeme dovolit, preferujme dvě jednoduchá umyvadla, která jsou přímo navržená pro malé koupelny. Šetří centimetry a přitom vyhovují. Mezi nejmenší kousky patří typ Tigo, jenž má hloubku jen 38 cm.

V koupelně hraje prim minimalismus

Tipy a trendy

Oblíbená jsou i moderní hranatá provedení v šířkách 50, 55 a 60 cm. Chcete-li, aby umyvadlo v koupelně opravdu vyniklo, posaďte ho na desku. Volit lze šířky desky od 60 až do 270 cm. Řešení se najde i pro výklenky, protože montážníci nemají problém desku podle potřeby zakrátit.

Samotnou desku lze doplnit o elegantní skříňku: k dostání je ve výškách od 20 do 40 cm a šířkách od 40 do 120 cm. Umyvadlové desky lze prostě sladit s každou koupelnou, a to přesně na míru! Výhodou je i barevná variabilita: matná bílá, šedá, beton i rozmanitý dřevodekor.

Rady pro malou koupelnu

Barvy: volte světlé odstíny, které odrážejí světlo. Koupelna se opticky zvětší a zvýrazní celou místnost. Nic nezkazíte bílou, úžasné jsou i jemné pastelové odstíny modré, šedé, béžové, případně jejich kombinace.

Světlo vítáno: denní světlo je výhra, myslete i na dostatek umělého osvětlení! Praktická jsou bodová světla ve stropě, která lze natáčet, nástěnná nad či ze strany zrcadla. Zrcadlo volte co největší, účinek optického zvětšení se znásobí.

Jednoduchý nábytek: pozor na přeplněnost, hlídejte velikost a provedení koupelnového nábytku. Má poskytovat dostatek úložných prostor, ale nepřekážet. Praktické jsou vysoké, úzké skříně, využít lze i police ve vyšších polohách pro nejrůznější drobnosti, chytře řešené organizéry, háčky.

Designová koupelna nemusí vyjít draho. Víme, jak na to

Jak na to

Úklid: zajímejte se i o povrchovou úpravu sanity, která usnadní údržbu. Na trhu jsou výrobky, jež odpuzují vodu a zabraňují usazování vodního kamene. Na povrchu se vytvoří kapičky, které odtečou pryč a špína s nimi.

Je známo, že sanita se uklízí velmi snadno. Stačí ji omýt proudem horké vody, přeleštit povrch a vytřít do sucha. Účinná je i mýdlová voda nebo speciální koupelnová kosmetika na hydrofobní povrchové úpravy skla a glazury.

Jak umyvadlo instalovat?

Možností je více: mohou stát na desce, další možností jsou zápustná umyvadla, klasická nástěnná, která se kombinují s podumyvadlovými skříňkami. Ty efektně skrývají odpadní sifon a poskytují dostatek úložného prostoru.

Nezapomeňte na dostatek volného místa kolem sanity. Před umyvadlem má být alespoň 80 cm.

Tipy na úsporu vody

Bezdotyková baterie versus páková: během patnáctivteřinového mycího cyklu u klasické pákové baterie protečou 3 litry vody. U senzorové, bezdotykové baterie, je tato spotřeba třetinová.

Perlátor: je součást umyvadlové nebo kuchyňské baterie, která na jejím konci zajišťuje provzdušnění vody. Průtok vody s ekonomickým perlátorem je redukován na 6 l/min, ale běžnou baterií může protéct klidně 12–15 l/min.

Největší výhodou inteligentních koupelnových baterií jsou velké úspory vody

Tipy a trendy

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Desky pod umyvadla jsou v kurzu

Desky pod umyvadla jsou hitem současných koupelen. Desku lze přizpůsobit jakémukoli prostoru, aby kolem umyvadla vznikla příjemná odkládací plocha.

Výběr článků

Načítám