Hlavní obsah

Umyvadlo a baterie - nerozlučná dvojka

Právo, Jana Špatzová

Jestliže je umyvadlo centrem každé koupelny, potom baterie je její korunou. Podle toho bychom k nim měli přistupovat. Měli bychom jim věnovat patřičnou péči i respekt, protože jedině tak se z jejich přítomnosti budeme těšit dlouhá léta.

Článek

Důležitou součástí vybavení koupelnového interiéru jsou vodovodní baterie, ať již umyvadlové, vanové nebo sprchové. Mají vliv na celkový vzhled koupelny i na její funkčnost. Tomu bychom měli přizpůsobit styl, barvu i tvar baterie. Měla by tvořit harmonický celek s obklady, sanitárním zařízením i použitým nábytkem.

Správná volba

Nejen estetické hledisko je pro výběr baterie podstatné, neméně důležitým kritériem je bezpečnost, dlouhá životnost a hospodárnost, ale také technické parametry splňující naše představy. Je možné vybrat klasické baterie, pákové nebo moderní, a stále více oblíbené termostatické.

Současné typy baterií v sobě spojují dokonalou regulační techniku, špičkový materiál a přitažlivý design. Příliš rafinované tvary jsou možná pro oko zajímavé, ale pro potřeby každodenního použití naprosto nevhodné. Ideální je jednoduchý, funkční tvar, umožňující bezproblémový provoz a snadnou údržbu.

Bezdotykové baterie

Absolutním hitem jsou baterie bezdotykové, elektronické. Jsou hospodárné, vodu pustí pouze v okamžiku přiblížení ruky nebo omývaného předmětu před infračervený senzor. Ten reaguje na pohyb a zapíná či vypíná předem nastavený proud vody. Komfort bezdotykové baterie je vykoupen vyšší cenou, ta se pohybuje v rozmezí od 6500 Kč do 13 000 Kč. Cena ale může přesahovat i 20 000 Kč.

Bezdotyková baterie

Sprška Bidetta

Převratným řešením jsou umyvadlové baterie s ruční sprškou Bidetta, které plně zastoupí v našich koupelnách bidet, pro který zpravidla (a bohužel) nezbývá místo. Náhrada za bidet je dokonalá a navíc máme možnost v rozsahu 1,5 m až 2 m kdekoli naplnit vědro nebo něco omýt. Bidetta je neocenitelným pomocníkem při úklidových pracích. I zde je ale nutné zvolit výrobek, který není jen lacinou kopií originálu. Bidetovou spršku pořídíme za cenu kolem 2300 Kč.

Termostatické baterie

Tento typ baterií zaručuje dodávku vody o teplotě, kterou považujeme pro naše tělo za nejlepší. Požadovanou teplotu si nastavíme a baterie tuto teplotu hlídá automaticky za nás. Je jasné, že lze teplotu kdykoli libovolně měnit od studené až po vařící, avšak jen pod naší kontrolou - nikdy ne samovolně. Navíc změna teploty probíhá do dvou vteřin - tuto rychlost nezvládne žádná jiná baterie.

Díky tomu termostatické baterie nabízejí nejen dokonalý uživatelský komfort, ale přinášejí až 50 % úspor za vodu a spotřebovanou energii na její ohřev. Nemusíme litovat vyšší nákupní ceny, která se pohybuje mezi 3500 Kč až 8000 Kč, protože návratnost ve formě úspory energie je zřejmá.

Návod je nezbytností

Prodejce musí dodávat výrobek s montážním návodem v češtině, záručním listem a musí být zajištěn záruční a pozáruční servis do 24 hodin na místě používání po celou dobu životnosti baterie. Není přece možné kvůli závadě odmontovat baterii na 14 dní a přestat se mýt!

Ze zkušenosti víme, že správná vodovodní baterie při běžné údržbě vydrží 15 i 20 let. Vydělme tedy pořizovací cenu touto dobou a až pak posuzujme cenu! A navíc vodovodní baterie vám mohou na vodném ušetřit i více peněz, než jste za baterii zaplatili.

Vodovodní baterie se může stát dlouholetým společníkem naší domácnosti, nebo, při špatné volbě, nepříjemným návštěvníkem našeho domova. I zde platí stará moudrost: laciná věc se může zatraceně prodražit.

Moderní umyvadlo

Kromě klasických a stále oblíbených oblých tvarů jsou v kursu umyvadla pravoúhlá či kruhová, vyznačující se čistými liniemi a dokonalým provedením. Vyskytují se také umyvadla nejrůznějších bizarních tvarů, jde ale spíš o módní výstřelky než o praktický koupelnový doplněk.

Umyvadla a baterie mívají nápaditý design.

Materiály umyvadel

Standardně a nejčastěji je to keramika, a to bíle glazovaná. Podle přání zákazníka ji lze ale barvit na jakýkoliv odstín barevné škály. Oblíbené jsou tóny hnědé, modré a žluté. Glazura může mít speciální antibakteriální úpravu. Moderní materiály na bázi umělého kamene, které se užívají na kuchyňské dřezy, mají své místo i v koupelně. Vyznavačům moderního a nekonvenčního bydlení nabízejí výrobci takové lahůdky, jako je umyvadlo nerezové, skleněné, nebo dokonce dřevěné.

Vybavení umyvadel

Obnažený sifon nevypadá lákavě, a proto se umyvadla volně zavěšená doplňují polosloupkem nebo sloupkem, což je kryt, který odtok bezpečně uschová. Pod umyvadlo také stavíme skříňku, do které ukládáme např. špinavé prádlo nebo čisticí prostředky.

Zápustné umyvadlo se instaluje přímo do desky obdobně, jako je tomu u kuchyňského dřezu. Zde je na místě dokonale a precizně odvedená řemeslná práce, protože do nekvalitních spojů proniká voda a nečistoty, které se zde usazují. Neopomenutelný je také materiál desky. Skvělý je mramor, žula, sklo, případně nerez. Moderní bezespárové desky, případně desky foliované.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám