Hlavní obsah

Umělci rozzářili svými obrazy fasády moskevského sídliště

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než šest desítek výtvarníků z nejrůznějších zemí světa se sjelo na moskevské sídliště Triojgorka, aby se zde zúčastnili festivalu Urban Morphogenesis, který je přehlídkou graffiti vytvářených na fasádách zdejších panelových domů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Díky festivalu graffiti prokoukly v Moskvě fasády domůVideo: Reuters

 
Článek

Prostředí jednoho z ruských sídlišť svým poněkud fádním zjevem přímo provokuje k tomu, aby jej umělci svými díly oživili a dodali vybraným domům na jedinečnosti.

„Domníváme se, že tento projekt je způsobem, jak sídliště proměnit. Z původního problému se stala atrakce. Místo, které lidé mohou navštěvovat. Dokonce i turisté,“ řekl organizátor festivalu Dmitrij Ljovočkin agentuře Efe.

Platnost jeho slov potvrzují i sami umělci, kteří obří obrazy na fasádách domů vytvářejí. Podle jejich zkušeností se projekt těší zájmu místní komunity, která jej přijímá velmi příznivě a chápe ho jako pozitivní změnu.

„Je to skvělé. Místní lidé projevují velký zájem. A zdá se, že se jim to velice líbí. Sledují nás, ptají se, nabízejí nám vše, co můžeme potřebovat. Řekla bych, že jejich sídliště je pro ně důležité. Vyrůstají zde společně, každý se tu zná s každým,“ svěřila se jedna z výtvarnic Dania Ortegová, pracující pod pseudonymem Chicadania.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Malujeme obrazy na zdech v ulicích společně už mnoho let. A tohle je nejlepší příležitost v Rusku, jak malovat a představit svou práci,“ pochvaluje si její kolega José Sabaté alias El Pez.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám