Hlavní obsah

U sídla obří společnosti vyrostl deštný prales

Novinky, Jana Nesvadbová

Jen několik kroků od sídla společnosti Amazon v americkém Seattlu vyrostla jako jeho součást trojice kulovitých prosklených útvarů, v nichž se ukrývá uměle udržovaný, leč plně životaschopný deštný prales. Systémy ve „skleněné housence” udržují nejenom potřebnou teplotu, ale také vlhkost vzduchu, takže více než 40 000 rostlin nechybí nic potřebného k životu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Deštný prales je součástí hlavního sídla AmazonuVideo: AP

 
Článek

Ačkoli interiér vzbuzuje dojem botanické zahrady, primárně celý prostor slouží jako obří čtyřpatrová kancelář.

„Na prvním místě stojí pohodlí lidí a pak tu máme zeleň. Naší myšlenkou bylo propojit je s přírodou. Snažíme se je dostat z jejich běžného pracovního prostředí za psacím stolem,” vysvětlil pro agenturu AP Ron Gagliardo, který má u internetového prodejního gigantu poněkud nečekanou pozici – hlavní zahradník.

Foto: Reuters

Zákoutí pro pracovní schůzky nebo třeba jenom odpočinek či svačinu jsou zakomponovaná mezi zeleň. Člověk si tak užívá bezprostřední blízkosti přírody.

O pobyt v přírodou přetékajícím skleníku je mezi zaměstnanci společnosti obrovský zájem. Aby bylo možné v koulích udržet potřebné prostředí, museli ve firmě zavést pořadník.

Pobyty jsou momentálně zamluvené až do dubna, a to přesto, že kapacita trojice koulí je rovná tisícovka lidí. (Pokud se ovšem mají cítit pohodlně, je vhodné, aby jich bylo uvnitř spíše jen 800.)

Foto: Reuters

V interiéru nových prostor je udržována stálá teplota a vlhkost vzduchu tak, aby měly rostliny potřebné klima pro svůj růst. Na mnoha místech jsou proto charakteristické mlžné opary.

Pracovníci mohou využít posezení u stolků k tradičním pracovním schůzkám, v koulích jsou také piknikové zóny, které zaměstnancům nabízejí útočiště například v období dešťů, které Seattle skrápějí.

Foto: Reuters

V interiéru obřích koulí je vytvořena spousta posezení ukrytých v zeleni.

Kvůli rostlinám je ve sklenících udržována teplota 22 stupňů a 60procentní vlhkost vzduchu. Centrálním prvkem je přes 15 metrů vysoký fíkovník.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Většina ze 40 000 rostlin během roku kvete, mnohé mají i plody. Ty jsou ovšem všem návštěvníkům zapovězeny. Rostliny pocházejí z více než 50 zemí a z pěti kontinentů světa. Na devadesát procent rostlin bylo v předstihu vypěstováno do současné, dospělé podoby v jiných sklenících tak, aby po dokončení koulí mohly být přesazeny na své místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám