Hlavní obsah

U doplňků moderní kuchyně hrají prim barvy i kovová elegance

Právo, Sylva Svobodová

Moderní kuchyň se vydává dvěma směry: první zastupuje chladný kov a druhý barevný plast. Oba materiály se objevují i na kuchyňských doplňcích, pomůckách pro vaření, v dekoraci i úchytkách.

Článek

Barva a plast – to je hravost, nezávislost a preferují je mladé páry, chladný kov zase nabízí eleganci, důstojnost a nadhled. Oba materiály především ukazují na styl moderní kuchyně. Vytvořit ho znamená mít vkus, cit pro vyváženost a jednoduchost.

Styl totiž dotvářejí detaily, které jsou velmi podstatné: úchytky na kuchyňské sestavě, kuchyňské doplňky, patří sem rovněž rozmanité závěsné systémy na kuchyňské náčiní, mísy na ovoce, stojany na ubrousky, podložky na odkládání nádobí, háčky na utěrky, ale i chňapky, utěrky a zástěra. Kdo rád sází na dokonalý detail, může mít vše sladěno!

Foto: Milan Malíček, Právo

Věšák na kuchyňské náčiní Gadget Rack má odnímatelné háčky. Věšák lze prodloužit (připojením další části). Snadno se upevňuje na zeď, je z nerezové oceli. Brabantia

Mít styl pod kontrolou se vyplatí už proto, že obvykle máme typ otevřené kuchyně směrem do obývacího pokoje. Do kuchyně je tedy více vidět, jsou vyšší nároky udržovat ji vzorně uklizenou, čistou. Je zkrátka na místě, aby vzhledem ladila s ostatním vybavením domácnosti, ničím nerušila. Klade to na nás sice vyšší nároky, ale na druhou stranu: kdo by vařil rád zavřený na ploše 5 m2 bez možnosti komunikovat se členy rodiny a třeba i bez denního světla?

Úchytky nesou styl

Styl kuchyni dávají kromě materiálu, povrchové úpravy a barvy i úchytky na dvířkách, které lze právem považovat za malé „šperky“ sestavy. V nabídce studií se setkáme s pestrým výběrem, ale při stanovení několika kritérií se výběr zúží.

Jak úchytky vybrat správně?

  • Pokud máme retro kuchyni, volíme úchytky ze staré mosazi, cínu, starého bronzu třeba v kombinaci s porcelánem, dřevem. Úchytka může být tvarovaná do podoby lastury, vypadat jako zdobený knoflík, točitá spirála apod.
  • V moderní kuchyni uplatníme úchytku z nerezu (satinovaný, kartáčovaný), chromu, hliníku (matný, eloxovaný), úchytky s plastovým průhledným madlem. Úchytky jsou většinou nápadně hranaté, oválné. Vybírat lze z různých délek a nakombinovat je podle velikosti skříněk.
  • Trendem jsou vytvarované úchytky, které jsou zapuštěny do skříňky a na povrchu s ní splývají do jedné roviny. Na pohled jsou krásné, ale nevýhodou je údržba. Místo, kde za úchytku chytáme, se hůře udržuje a máme-li špinavé ruce od těsta, čištění se nevyhneme.
  • Příznivci moderních kuchyní si oblíbili i skříňky bez úchytek, které se otevírají pouhým dotykem ruky nebo kolene (spodní skříňky).
  • Při koupi úchytky nás má zajímat kromě vzhledu i praktičnost. Pokud je to možné, vyzkoušíme si úchytku přímo ve studiu. Je moudré obejít několik nábytkových sestav a vyzkoušet otevírání: zda nás úchytka neřeže do dlaní, je dostatečně velká a zvládne hladce a bez vydání sil otevřít i větší skříňku. Rozhoduje samozřejmě i cena.
  • Počítejme s tím, že na středně velkou kuchyňskou sestavu potřebujeme i dvacet úchytek. Ty opravdu levné stojí kolem 50 Kč/ks, ale běžný standard je 150 až 200 Kč, masivní nerezové typy nás přijdou i na 600 Kč/ks.
Foto: Milan Malíček, Právo

Majitelé volili jednoduchou kuchyňskou sestavu s důrazem na úchytku. Masivní nerez tvarovaný do oblouku je na skříňkách záměrně nápadný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám