Hlavní obsah

Typickým českým vánočním stromkem je odolná jedlička

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou podle průzkumu Seznam.cz Výzkumníka velcí milovníci tradic. Typickým českým vánočním stromečkem je jedle, jejíž výhodou je její vysoká odolnost. Opadává také až po delší době. Obecně na Vánoce volíme spíš vyšší stromky o velikosti cca 1 až 2 metry.

Foto: Lights4fun, Oliver Perrott Photography

V českých domácnostech je hodně oblíbená jedlička. Decentní osvětlení pak promění interiér v zimní krajinu.

Článek

Pro Čechy jsou stále Vánoce spojené s tradicemi. Tři čtvrtiny dotázaných slaví Vánoce klasicky, protože to podle nich ke svátkům patří. Typickým českým vánočním stromečkem je zmíněná jedle. Tu má zhruba třetina z nás. Až za ní následují smrk a borovice.

Třetina domácností má doma umělý stromek, trendem jsou bílé

Klasický stromeček má doma přibližně polovina domácností, ale hodně mu konkuruje umělý. Ten na Vánoce najdeme ve třetině domácností. Ostatní si ozdobí živý strom na zahradě nebo v květináči nebo budou mít jen větve, případně nemají na Vánoce doma nic.

Zhruba pětina lidí sledujících trendy vnímá, že je v kurzu bílý umělý stromeček. Třetina z nich má také za to, že jsou aktuálně v kurzu stromky se simulací sněžení.

Foto: Kika

Umělé stromky sice tak hezky nevoní, ale jsou praktické: neopadají, mají pravidelné větvení a lze je snadno převézt třeba na chalupu. Vybíráme je hlavně podle prostorových možností místnosti, ve které budou stát.

Nejčastěji je i umělý stromek 1 až 2 metry vysoký, i když celá čtvrtina lidí raději volí umělý stromeček menší než 1 metr.

Na vánočním stromku, ať už pravém, nebo umělém, nesmí chybět hvězda na špičce, skleněné ozdoby, vánoční řetězy a světýlka-žárovičky. Častí jsou foukaní ptáčci s pírky, čokolády a ozdoby z přírodních materiálů. Polovina dotázaných uvedla, že jsou v kurzu staré retro ozdoby.

Výzkum probíhal online dotazováním uživatelů Seznam.cz v období 24. – 30. 9. 2018, dotázáno bylo 977 respondentů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám