Hlavní obsah

Tvůrci kvalitního českého designu soupeří o ceny Czech Grand Design

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned 22 tvůrců a ateliérů soupeří v sedmi kategoriích ve třetím ročníku cen Akademie designu - Czech Grand Design 2008. Osmou kategorií je "Síň slávy", která má neveřejné nominace. Finalisty, kteří si rozdělí ceny, vybrala zhruba padesátka členů akademie. Nejvíce očekávaným vítězem je Designér roku, kterým se může stát jen jeden tvůrce. Který z nich to bude?

Článek

Ceny Czech Grand Design chtějí propagovat kvalitní český design a popularizovat dobré výrobky i jejich autory. V komisi letos zasedalo 51 členů - odborníci v oblasti designu – teoretici, kurátoři a publicisté, ti zvolili ve druhém kole 22 tvůrců, kteří postupují do závěrečného kola.

Nejočekávanějším vítězem bude Designér roku

V kategorii Designér roku, získali největší počet hlasů Jan Čtvrtník, Anna a Jerry Kozovi a Daniel Piršč. Cena, která je určena pro designéry bez rozdílu věku bude udělena designérovi za mimořádný autorský počin v oblasti produktového i industriálního designu.

.: Tip č.2: Jan Čtvrtník s nominací za vázu "Droog Aalto" - remake slavné vázy od designéra Aalta a za kolekci sedacího nábytku pro Polstrin a za vázy pro Moser.foto: Czech Grand Design

Na designéra roku byl nominován i Jan Kaplický za kolekci skla, nádobí a příborů „Bettina“ pro Alessi, do druhého kola ale nepostoupil. Nepostoupil ani umělec František Skála s kolekcí ručně dekorovaných odlivek.

.: Tip č. 3 : Daniel Piršč získal nominaci za kolekci 3D tapet - práce s kýčem (na obrázku) a design polévkové mísy.foto: Czech Grand Design

Cenu "Síň slávy" získá opravdová osobnost

Cena " Síň slávy" bude udělena lidem působícím v oblasti designu za jejich celoživotní přínos českému designu.

.: Lucis - kolekce svítidel Helium (na obrázku), Neon, Argon, Antimon - design Reného Šulce.foto: Czech Grand Design

Tato cena se nebude omezovat výhradně na dané kalendářní období ovšem s tím, že se bude přihlížet k tomu, měla-li daná osobnost v uplynulém roce velkou retrospektivní výstavu, nebo jestli jí byla vydána monografie. Nominováni mohou být osobnosti žijící i ty, které již nejsou mezi námi.

Nejvíce nominací bylo na cenu Objev roku

Nejvíce nominací ze všech kategorií měl Objev roku, toto ocenění připadne doposud neznámému tvůrci designérovi, oděvnímu designérovi, grafickému designérovi či fotografovi. Ve třetím kole se o tento titul utkají Kryštof Nosál za vanu pro seniory Safe, Roman Vrtiška za návrh městského mobiliáře Sinus a Vladimír Žák mimo jiné za křeslo a pohovku Kubikula.

.: Kryštof Nosál soutěží o  cenu "Objev roku" s vanou pro seniory s názvem "SAFE - bezpečný".foto: Czech Grand Design

Vrtiška a Žák dostali za své projekty již ceny v rámci loňského ročníku soutěže Národní cena za studentský design. Vrtiškovu tvorbu si můžete prohlédnout zde.

.: Vladimír Žák soutěží s diplomovou prací, křeslem (na obrázku) a pohovkou Kubikula aj.foto: Czech Grand Design

V kategorii Oděvní designér roku do třetího kola postupují Monika Drápalová, Jakub Polanka a Liběna Rochová. O titul Grafického designéra roku se do finále probojovali Adam Macháček, Štěpán Malovec a Robert V. Novák.

V kategorii Fotograf roku získali  největší počet hlasů Salim Issa a Štěpánka Stein a duo Radka a René a Tereza Vlčková. Do druhého kola nepostoupil Jan Saudek s kalendářem sportovců Dukly Praha. Předána bude i cena za nejvíce nominací v daném soutěžním ročníku.

.: Salim Issa a Štěpánka Stein soutěží s kolekcí fotografií pro DesignGuide 2009, kalendářem Jablonex 08 a výstavou Little Hanoi. foto: Czech Grand Design

V kategorii Obchod roku se ceny rozdávají za mimořádně kvalitní přístup k prodeji designu na území ČR, nejvíce hlasů v ní získali 3DH (nový showroom vytvořený ve spolupráci s ADR architekty), Artěl (realizace kolekce doplňků ve spolupráci s českými designéry a presentace na Designbloku), Dox by Qubus (otevření nového obchodu v galerii Dox) a Vitra.

.: Vitra soutěží s konceptem Vitra Podií a výstavou Vitra Eames, která proběhla v Uměleckoprůmyslovém museu. foto: Czech Grand Design

Na titul Výrobce roku mají nominace Botas za kolekci Botas 66, Lucis za kolekci svítidel, design René Šulc a MMcité za "revolučně řešený" stojan na kola, design David Karásek a Radek Hegmon. Cenu udělí Ministr průmyslu a obchodu ČR.

Design vítězů na výstavě v Praze a v Brně

I letos bude soutěž doprovázet výstava, která se bude od 11. března do 5. dubna konat v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze a poté ji uvidí i fandové designu z Brna. K celému projektu bude vydán katalog s přehledem všech kategorií, nominací a vítězů.

Vítěze sedmi kategorií i toho, kdo vstoupí do designérské síně slávy, oznámí pořadatelé během slavnostního večera 21. března ve Stavovském divadle. O vítězi se dočtete na našich stránkách.

Anketa

Tipněte si, kdo získá prestižní titul "Designér roku"?
Tip č. 1: Anna a Jerry Kozovi za design hraček a objektů pro děti.
45 %
Tip č. 2: Jan Čtvrtník za vázu „Droog Aalto“ aj.
37,1 %
Tip č. 3: Daniel Piršč za kolekci tapet aj.
17,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 151 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám