Hlavní obsah

Tunel pod hladinou moře v noci prozradí pás zářících prstenů

Novinky, nes

Propojení dvou břehů fjordu Bjørnafjorden na západním pobřeží Norska je již mnoho let tématem rozličných rozvah a návrhů. V současné době však jako nejzajímavější a nejpravděpodobněji realizované řešení pro Norskou veřejnou správu komunikací vypracoval místní ateliér Snøhetta. Podstatou je dvojice pod vodou vedených tubusů, jejichž přítomnost na hladině prozrazuje pás uměle vytvořených ostrůvků.

Foto: Snøhetta

Za nocí budou strany pontonů osvětleny.

Článek

Norové si fjordu považují pro jeho čistý a ničím nerušený vzhled. Zelené stráně na pevnině se svažují až k moři, zatímco z jeho vod vystupuje spousta malých ostrovů lákajících návštěvníky k prozkoumání.

Po pobřeží jsou, ať již samostatně, nebo po skupinkách, roztroušena venkovská a rybářská stavení, velké i malé lodi proplouvající fjordem udávají jeho životu pomalý, jakoby líný rytmus. Bylo zřejmé, že spojnice obou břehů by tento kolorit neměla nikterak narušit.

Foto: Snøhetta

Povrch pontonů bude porostlý vegetací, takže se promění v pás kulatých ostrůvků.

Pod vodu ponořený tunel hlavnímu požadavku bez zbytku vyhovuje. Designéři zvažovali zpočátku dvě varianty. Podle té první by dvojice tubusů byla ukotvena k mořskému dnu a její existenci by při pohledu ze břehu ani z vody nic neprozrazovalo.

Foto: Snøhetta

Podle jedné varianty měl být tunel ukotven do dna fjordu.

Foto: Snøhetta

Druhá varianta, která se těší daleko větší pozornosti, jsou tubusy tunely zavěšeny plovoucích pontonech.

Druhá varianta, která se nakonec ukázala jako zajímavější, počítá naopak s tím, že dvojice tubusů bude v pravidelných intervalech připojena ke kruhovým pontonům volně plovoucím po hladině moře.

Tunel tak sice bude zanořen dostatečně hluboko pod hladinou, aby nepřekážel proplouvajícím lodím, ovšem ty budou mít díky pontonům o jeho poloze neustále přesný přehled.

Boční strany svrchu vegetací porostlých pontonů budou přitom v noci osvětleny, aby byly dobře vidět. Při pohledu z výšky tak bude jejich pás vypadat jako cesta z plochých oblázků přes potok. V noci se pak promění v řadu svítících prstenů.

Foto: Snøhetta

Fjord podle návrhu přepne pás kruhových ostrůvků prozrazující kudy hluboko pod vodou vede tunel.

Foto: Snøhetta

Jeden z tubusů podvodního tunelu bude patrně vyhrazen jen pro pěší a sportovce.

Z návrhu podvodního tunelu není zatím zcela zřejmý jeho přesný režim provozu. Projekt však zjevně počítá s tím, že tubusy bude možné využít jak pro automobilovou dopravu, tak čistě jen pro pěší a cyklisty.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám