Hlavní obsah

Třípokojový byt se dočkal atraktivního omlazení

Razantního liftingu se dočkal třípokojový byt nájemního domu z 80. let na jihu Čech. Dům se skeletovým systémem a vyzdívkami z příčkovek umožnil architektu Michaelu Malysovi uvolnit dispoziční řešení bytu, vytvořit smysluplné uspořádání a dosáhnout atraktivního omlazení interiéru.

Foto: Lukáš Hausenblas

Sestava nábytku v kuchyni je zhotovena na míru z lepených vinylových dílců kolekce Wineo Ořech Sadinia Wild. Osvětlení nad jídelním stolem je od firmy Azzardo.

Článek

Byt velký zhruba 87 m2 získal novou dispozici koupelny, kuchyně i obývacího pokoje. Na architekta se obrátil investor, s nímž se zná už z předchozích realizací. Jeho úkolem bylo vytvořit byt pro dva mladé lidi, kteří žijí aktivní život, cestují a nejsou svázáni s jedním místem.

Interiér však musel nabízet komfort moderního bydlení s minimálními nároky na údržbu. Proto je na podlaze vinylová krytina a nábytek je vyroben z laminátových desek. Vzhledem k tomu, že jde přece jen o byt nájemní, bylo nezbytné splnit požadavek správného poměru cena/výkon a zohlednit použité materiály.

Foto: Lukáš Hausenblas

Podlaha chodby je vyrobena z vinylové krytiny Wineo – Ořech Sardinia Wild a skříně z laminátových desek Egger v dekoru kašmírová šedá.

„Protože je investor časově a pracovně značně vytížený, probíhala debata částečně prostřednictvím e-mailů, telefonu, ale i nad skicami návrhů v kavárně. Investor dal k dispozici realizační firmu, s níž jsem spolupracoval od prvních bouracích prací až do finálního vymalování.

Vybavení bytu atypickým nábytkem a podlahy jsem pak realizoval za pomoci ověřených dodavatelů, s nimiž spolupracuji již dlouho,“ popisuje práci na zakázce architekt a pokračuje:

„Bylo potřeba odstranit staré podlahové krytiny, všude bylo ještě klasické PVC. Museli jsme demontovat původní dveře, vybourat staré jádro, koupelna byla bez okna... Změnil jsem dispozici hlavní části bytu, kde vznikla koupelna s oknem, kuchyň se stala součástí hlavního obytného prostoru a malý pokoj se proměnil v šatnu s mini pracovnou. Upravil jsem i lodžii, která po rekonstrukci poskytuje příjemné místo k odpočinku.“

Půjčky na předražené byty ohrožují českou ekonomiku

Ekonomika

Cesta tvoření

Pro zdařilý výsledek bylo nezbytné vzájemné poznání a důvěra. Aby mohl architekt kvalitně reagovat na potřeby a představy investora, musel se dobře obeznámit s tím, jak žije, jaké má návyky, co rád dělá...

Foto: Lukáš Hausenblas

Základní kombinaci společenského prostoru tvoří laminovaná deska v dekoru zašlého dřeva s deskou v dekoru kašmírově šedé.

„Celou rekonstrukci jsme připravovali postupně. Základní kombinace byla dána použitím materiálu na nábytek a dveře, což byla LDT deska v dekoru zašlé dřevo. Do protiváhy jsem zvolil Unibarvu LDT desky v dekoru kašmírové šedé. Proto je na podlaze dekor dřeva a v obývacím pokoji černý kámen. Černý vinyl se pak promítl na stěnu za sedačkou, kde je ještě místo pro obraz či fotografie, ale na ty ještě neuzrál čas,“ vysvětluje architekt.

Za povšimnutí jistě stojí nejen užití shodného materiálu na podlaze i stěně namísto třeba tapety či stěrky, ale i dveře, které dosahují celé výšky místnosti.

Koupelna za zrcadly skrývá praktické vestavěné skřínky s dostatkem úložných prostor na hygienické potřeby. Zkrásněla i lodžie obložená modřínovými latěmi. Zrodilo se tak příjemné místo k odpočinku, které ještě čeká na osázení květinami.

Ze spartánsky navrženého domu vzniklo letní rodinné bydlení

Tipy a trendy
Foto: Lukáš Hausenblas

Jak to vidí architekt

„Rekonstrukce tohoto bytu byla velmi příjemná a pohodová práce i proto, že jsme s majitelem kamarádi. V podstatě šlo o standardní zakázku, jen s tím rozdílem, že se věci řešily víc korespondenčně. I přes jeho časové vytížení se nakonec podařilo interiér úspěšně dokončit. Vždy jsem zvědavý, jak se žije mým klientům v prostoru, který jsem pro ně udělal. A jsem rád, když mám možnost vrátit se a nakouknout.“

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám