Hlavní obsah

Trendy kuchyním vládnou odvážné barvy i venkovský styl

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už kuchyni používáme ke každodennímu vaření, nebo spíš jako designový prvek, v našem interiéru prostě chybět nemůže. Potvrzuje se, že při výběru kuchyní jsme docela odvážní. Volíme sem často barvy a materiály, které bychom dříve v ostatních prostorech bytu nepoužili a dnes naopak vévodí i zbývajícím místnostem.

Článek

Současným trendem je propojení kuchyně s obývacím pokojem a jídelnou, čemuž odpovídá i její vzhled. Stále častěji se tak kuchyňská linka podobá běžnému nábytku a navazuje na něj. Ať už to jsou hladké lesklé plochy, kvalitní dřevěné dýhy nebo dokonce masiv, který dodá nábytku punc luxusu. Obývací pokoje jsou nyní více hranaté a minimalistické. Tento styl se odráží i v designu kuchyní. Ale setkat se můžeme i s tradičním pojetím kuchyně ve venkovském stylu.

Interiér v jednotném stylu

Moderní interiér je především otázkou trendových materiálů a čistých, jednoduchých linií, s nimiž působí svěže a lehce. Barevnému provedení se meze nekladou, vše by mělo ladit se stylem celého interiéru. Setkáme se tak s velmi výraznými či naopak světlými barvami samotné kuchyně nebo stěn.

Tradiční venkovský neboli rustikální styl se naopak vyznačuje dřevem ve své přirozené barevnosti. Celkový dojem pak dotvářejí mj. doplňky jako úchytky, madla či látkové dekorace. Ať už se rozhodneme pro jakýkoli styl, měli bychom se ho držet i při vybavování kuchyně nádobím i dekoracemi.

V poslední době se rozdíly mezi moderní a klasickou kuchyní čím dál více potírají. I venkovský styl v novém kabátě je o něco jednodušší, hladší a vzdušnější.

Vybíráme barvy a materiály

  • V posledních letech převažují jemné, světlé barvy, často v kontrastu s velmi sytými tóny. Mezi výraznými barvami vyniká fialová, červená a černá.
  • Barevnosti v kuchyni se bát nemusíme, vsadíme buď na kuchyňskou linku, nebo si pohrajeme s výmalbou zdí. Využít můžeme i nejrůznější odstíny a ornamenty populárních tapet. Ze světlých barev je největší zájem o odstíny typu Café Latte či vanilky.
  • Nejmodernější barevné dekory, často ve vysokém lesku, se kombinují s dřevěnými dýhami.
  • Materiály jsou hladké, dominují čisté a jednoduché linie.

RADY& tipy

  • Propojením kuchyně s obývákem dochází k otevření prostoru a tím i k prosvětlení a odlehčení celé místnosti. Ze dvou malých místností tak získáme jednu honosnější, vzdušnější a modernější.
  • Kuchyň s obývacím pokojem vhodně propojí např. barový pult, který může z jedné strany sloužit jako praktický úložný prostor.
  • Příjemný přechod mezi obývákem a kuchyní vytvoří také jídelní stůl.
  • V kuchyni je nepostradatelná digestoř, obzvláště, je-li kuchyň součástí obytné zóny. V menším prostoru zvolíme digestoř s kvalitním uhlíkovým filtrem. Pokud to prostor dovolí, je výhodnější odsavač par s odtahem ven. Při výběru se zaměříme hlavně na odsávací schopnost a hlučnost přístroje.
  • Při plánování kuchyně nepodceníme vnitřní dispozici. Nejrůznější organizátory zpříjemní a ulehčí každodenní rutinu a vnesou do kuchyně systém. Příslušenství, jako jsou košíky, zásuvky, rozdělovače zásuvek, chytré řešení rohových skříněk či slepých míst, samovýsuvné mechanismy, prakticky ušetří a využijí každé místečko.
  • Chceme-li mít opravdu moderní hladkou linii kuchyně, sáhneme po stále oblíbenějším bezúchytkovém otevírání skříněk.
  • Také pracovní deska je důležitým prvkem vzhledu a funkčnosti kuchyně. Osvědčeným materiálem je klasická dřevotříska s laminátovým povrchem, speciálně upravená proti oděru. Vybírat lze z nejrůznějších stylů a barevných odstínů. Z hlediska funkčnosti preferujeme spíš světlé odstíny. Na takové desce se lépe pracuje a méně se namáhají oči.
  • Do tmavé kuchyně přidáme světlo v podobě zářivek či bodových světel.
  • Kuchyně se pohybují v různých cenových relacích, především záleží na použitém materiálu. Za imitace masivů, často k nerozeznání od originálů, zaplatíme méně, dražší jsou např. moderní polymerové fólie s vysokým leskem.

Reklama

Související témata:

Související články

Hravé koberce potěší oči i chodidla

Moderní domácnost kobercům nepřeje, nahradily je podlahové krytiny vyžadující menší péči. Ovšem vzdávat se koberců úplně by byla škoda! Zejména ty designové...

Výběr článků

Načítám