Hlavní obsah

Trendy koberce fandí zámeckým vzorům a ekologickým materiálům

Novinky, Kristýna Křížová

Nejdůležitější informace o trendech v oblasti designu koberců přináší veletrh Heimtextil. Konal se na začátku ledna ve Frankfurtu nad Mohanem a vystavovalo zde více než 2500 firem z 60 zemí, které se snažily představit ty nejdůležitější trendy pro nadcházející sezónu. Budou jimi zámecké vzory a ekologické materiály.

Článek

Heimtextil je mezinárodním specializovaným veletrhem, který má roli vůdčího veletrhu v oblasti trendů bytového textilu a textilu pro veřejný sektor. Analýza trendů klade zvláštní důraz na oblast designu a dekorace, hlavně látek a koberců.

Na veletrhu bylo možné vidět indické výrobce s ručně tkanými koberci, které začínají lidé více preferovat z důvodu použití přírodních materiálů (vlna, bambus aj.) a jejich ekologičnosti. Podlahové krytiny z obnovitelných materiálů jsou vysloveně atraktivní i díky praktičnosti.

Jsou velmi odolné, teplé a pokud zvolíte ty s vysokým vlasem tak také dobře tlumí hluk a navíc neobsahují škodlivé látky. Veletrh potvrzuje, že huňaté koberce budou v kurzu i letos.

Počítačem upravená geometrie a kýčovité á la zámecké vzory

V módě zůstávají tradiční pruhy a geometrické obrazce počítačem efektně upravené. Out nejsou ani květinové i ovocné motivy, v novodobém pojetí pak poněkud předimenzované. Oblíbené jsou stále dekory zvířecí srsti a „zámecké“ vzory, inspirované motivy starých gobelínů. Ty často sklouzávají ke kýčovitosti.

Samotný design koberců je zaměřen na 3D profil, tzn. že jednotlivé obrazce jsou plasticky tvarované, čehož je dosaženo díky ručnímu zpracování a střihu. Jako efektní strukturální doplňky textilu se objevují různé komponenty z kůže, kovu a plastů, stuhy, provázky a také hrubá přírodní vlákna.

Fialová je stále trendy

Jedním z podtitulů veletrhu jsou intimní sféry, prolínání starého a nového, kdy se rozvíjí tajemná atmosféru fantazie a tvořivosti. V interiéru zařízeném podle tohoto trendu najde fialová své největší uplatnění.

V kurzu tak zůstává temná fialová barva v kombinaci s vysokým vlasem koberce. Tato mystická barva, která je barvou všech snílků, fantazie a melancholie, dotvoří v interiéru spirituální atmosféru.

Pokud si tedy chcete pořídit koberec podle současných trendů, vyhněte se umělým barvám a pokud možno i umělým vláknům. Vsaďte na uměřené květinové motivy, temnou fialovou a na hebké koberce s vysokým vlasem.

Anketa

Vybavujete si domácnost přesně podle posledních trendů?
Ano.
1,2 %
Ne, řídím se vlastním vkusem.
71,6 %
Nechávám se jen inspirovat.
27,2 %
Celkem hlasovalo 1361 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám