Hlavní obsah
Vizualizace plánovaného domu Foto: Nu.Ma

Tradiční dům nahrazují majitelé moderním. Ten je mnohem větší, než vypadá

Na místě tradičního rodinného domu se sedlovou střechou ve vesnici Shawford v anglickém hrabství Winchester se majitelé rozhodli nechat si postavit zcela nový, moderní dům. Jeho návrh svěřili architektům z místního studia AR Design Studio.

Vizualizace plánovaného domu Foto: Nu.Ma
Tradiční dům nahrazují majitelé moderním. Ten je mnohem větší, než vypadá

Majitelé mají parcelu, která je obklopena zelení a poklidnou rezidenční zástavbou. Ta nemá zcela jednotný styl.

Zatímco některé domy jsou postavené na vršcích a jsou na první pohled dobře patrné, jiné se naopak v rámci svého pozemku ukrývají pod úrovní terénu a působí tak velice nenápadně.

Britští architekti se rozhodli vydat druhou cestou a na svažitém pozemku navrhli dům, který je směrem k vodní ploše maximálně otevřený a také přiznává svůj skutečný počet podlaží, tj. dvě. Naopak shora se dům tváří jako jednopodlažní se dvěma křídly, jež se rozevírají vůči příchozímu do stran jako náruč, v níž je zahnízděna terasa.

Dům je navržen jako stavba s cihlovým přízemím, na němž je usazeno dřevěné patro. Přízemí je přitom částečně zanořeno do terénu, aby působilo subtilnějším dojmem.

Nenápadnost stavby má podpořit rovněž plochá šikmá střecha porostlá trvalkami a různými dalšími kvetoucími rostlinami. Architekti tak zvyšují její izolační schopnosti, ať již v teplých letních dnech, nebo v období zimy. Stejný účel mají mohutné přesahy rámující okna na východní straně domu. Stíní interiér v době prudkého slunečního svitu, ale přitom nebrání přístupu světla v zimě.

Stávající stavba

Foto: AR Design Studio

Uspořádání domu vychází z jednoduchého modelu, kde přízemí slouží především jako denní zóna. Je zde tedy kuchyň propojená s jídelnou, dva schody pak oddělují prostor obývacího pokoje.

Přirozeným dělicím prvkem celého podlaží je schodiště, ke kterému je přitisknutá komora. Za schodiště je přístupná jednak hala, za ní následuje box, v němž je ukryt vinný sklep, toaleta, šatna pro potřeby lidí používající bazén na terase, přezouvárna a technické zázemí domu a bazénu.

V horním podlaží jsou navrženy především tři ložnice členů rodiny, včetně hlavní, kterou doprovází nejenom koupelna, ale i prostorná šatna a také dvě ložnice pro hosty. Právě ložnice rodičů je jednou z místností, které se mají těšit hezkému výhledu na východní stranu, druhou místností je horní obývací pokoj a třetí je pracovna.

Poslední důležitou místností tohoto podlaží je prostorná multimediální místnost sloužící zároveň jako domácí kino.

Anketa
Chtěli byste raději dům ve stráni, nebo v rovině?
Ve stráni. Kvůli výhledům
57.9 %
V rovině. Je to praktičtější
42.1 %
Celkem hlasovalo 442 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků