Hlavní obsah

Tipy pro pracovní stůl

Novinky, Eva Rajlichová

Počítače v dnešní době dokáží v mnohém život ulehčit, práce s nimi má ovšem často nepříjemné důsledky pro tělo. Pocit strnulé šíje, bolavá záda či zápěstí, oteklé a těžké nohy, pálení očí. Mimo kompenzace sedavého zaměstnání přiměřenou fyzickou aktivitou a odpočinkem, by se nemělo podcenit ani uspořádání pracovního stolu ať již ve vaší domácí pracovně či v kanceláři.

Článek

Počítač je v dnešní době běžnou součástí našeho života. V jeho společnosti trávíme dlouhé hodiny - na pracovišti i doma. Práce s počítačem ovšem přináší i některá rizika.

Dbát by se mělo především na správnou polohu trupu a končetin při sezení, výšku a sklon pracovní plochy. Plocha pracovního stolu by měla být přiměřená potřebám uživatele, momentálně nepotřebné věci lze odložit do kontejneru se zásuvkami či polic umístěných u stolu.

Nezanedbatelná je také správná židle, ideální je taková, kterou si můžete nastavit podle své výšky a také výšky pracovního stolu. K pracovnímu stolu lze použít například i gymnastický míč, ale není dobré sedět na něm celý den. To by představovalo přílišnou zátěž pro svaly na zádech, ale střídavým sezením na míči a kancelářské židli jim naopak prospěje. Pokud správně sedíte, neměli byste cítit napětí v oblasti ramen a šíje.

Zraková pohoda

Důležitá je i správná zraková pohoda - umístění obrazovky a světelné podmínky na pracovišti. Monitor počítače je optimální umístit tak, aby se v něm nezrcadlily zbytečné světelné odlesky. Ty totiž představují pro oči značnou zátěž.

Filtry na obrazovku chrání vaše soukromí před zvědavými pohledy. Foto archiv 3M

Stále oblíbenější jsou notebooky, i při práci s nimi se vyplatí dbát na jejich správné umístění na ploše pracovního stolu. V současné době jsou na trhu i speciální filtry, jejichž nainstalováním si uživatel může chránit soukromí a bezpečnost údajů i v případě, že je nucen pracovat mimo svůj obvyklý pracovní prostor.

Bezpečnostní filtr při pohledu na monitor ze strany údaje zatemní a pro zvědavce jsou nečitelné, obraz pro uživatele není ale ani rozmazaný ani zkreslený. Filtry také chrání monitor před odřením a ušpiněním. Jejich údržba je velmi snadná a poměrně dobře se čistí.

Kam dát monitor

Horní řádka textu na obrazovce by měla být nepatrně pod úrovní očí. Kdyby byl monitor výš, zvyšuje to uživatelovo napětí v krku a ramenech. Pokud je obrazovka moc vysoko, protože např. leží na počítači, lze to řešit závěsem na počítač, ten se pak umístí pod stůl.

I pod pracovní deskou se najdou úložné možnosti. Foto Blomus/Desalto

 Umístění pod stůl umožní nejenom lepší pozici obrazovky, ale také vytvoří více prostoru na stole. Jestliže je monitor umístěný příliš nízko, pak se dá použít například podložka nebo nastavitelné rameno pro monitor, které umožní jeho zvednutí nad stůl.

Klávesnice a myš

Důležitá je také ochrana horních končetin před dlouhodobým jednostranným zatížením malých svalových skupin předloktí, způsobených nevhodným umístěním či sklonem klávesnice. Pozor i na tlak, který vzniká při dlouhodobém položení zápěstí na hranu stolu.

Klávesnice by měla být umístěna tak, aby pracovník seděl kolmo k počítači a aby umožňovala polohu předloktí, zápěstí i dlaně v jedné rovině. Sklon klávesnice by měl být asi 10 až 15 °. Klávesnice umístěná na výsuvné desce je sice praktická, ale deska je zpravidla velmi malá a neumožňuje dostatečnou oporu zápěstí.

Podložka na myš s pěnovou opěrkou pro zápěstí je velmi komfortní. Foto archiv 3M

Myš by měla být pokud možno symetrická, aby šla lehce používat oběma rukama, její držení by mělo být lehké. Měla by být umístěna na podložce s měkkou (nejlépe gelovou) vyvýšenou částí pro zápěstí. Při práci s myší by se neměla ruka vytáčet z přímé osy se zápěstím.

Hlídejte si svou židli !

Židle je z ergonomického hlediska nejdůležitějším kusem nábytku. Bolest v dolní oblasti páteře je nejčastější pracovní muskuloskeletální poruchou. Může být přímým následkem sezení dny, měsíce a roky na špatně seřízených židlích. Typický administrativní pracovník tráví více času sezením na kancelářské židli než kdekoliv jinde.

Vzhledem k této dlouhé době je rozhodující, aby židle splňovala veškerá ergonomická kritéria. Stěžejní je dostatečně široký a hluboký anatomicky tvarovaný sedák , dále podepření zad ve všech polohách s možností regulace přítlaku opěráku. Důležité je také možnost nastavení hloubky sedáku a libovolné nastavení výšky područek

Ergonomická židle umožňuje tzv. dynamické sezení, tj. měnit polohu těla zejména dopředu do pracovní pozice a dozadu do pozice relaxační. Přitom je důležité permanentní podepření zad. Automatické přizpůsobování zádové sedací opěry pohybům trupu, které umožňuje samotný mechanismus židle.

Reklama

Výběr článků

Načítám