Hlavní obsah

Tipy, jak uspořádat a vybavit moderní kuchyň

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuchyně uspořádaná podle pravidel ergonomie nabízí maximální pohodlí. Při výběru a vybavování se zaměříme na využití prostoru tak, aby bylo vše snadno dostupné.

Foto: IKEA (2x)

Chytrý kuchyňský systém Faktum v sobě spojuje šikovnost, design, funkčnost, kvalitu a cenovou dostupnost.

Článek

Co to znamená v praxi?

Maximální výška poliček má být kolem 176 cm, je-li pracovní plocha vysunutá, stačí jen 170 cm.

Přístupná výška má být mezi 85 a 115 cm. V menší kuchyni využijeme místo až do stropu pro ukládání předmětů, které potřebujeme jen občas.

Foto: KUCHYNÉ HANÁK

Plnovýsuvy se osvědčily v luxusních kuchyních z oblých tvarů.

Nepohodlné spodní skříňky pro ukládání věcí vyřešíme plnovýsuvy. Důležité je funkční rozvržení kuchyňských zón. Ať už jde o skladování potravin, přípravu a vaření pokrmů, či mytí nádobí.

Rozvržení kuchyňských center

Při přípravě pokrmů se pohybujeme právě v těchto místech, a pokud budou zóny od sebe daleko, budeme zbytečně přebíhat z místa na místo.

Foto: NADOP

Kuchyňský blok a jídelní bar kuchyně Magnific vybavené nastavitelnou pracovní plochou. Stisk tlačítka umožňuje optimální nastavení plochy v rozsahu 80 až 110 cm.

Pracovní deska umístěná mezi mycím a varným centrem má být široká 80 až 120 cm. Vaříme-li na plynu, nepostavíme varnou desku kvůli bezpečnosti pod okno. Sporák by neměl stát ani vedle dveří nebo na frekventovaném rohu kuchyňské linky.

V moderních kuchyních se osvědčila pracovní centra v různých rovinách. Nejníže položené bývá varné centrum, abychom snadno dosáhli i na zadní plotýnky.

Foto: ABITARE

Podmínkou dobré dispozice moderní kuchyně jsou nadstandardně vyřešené úložné prostory.

Pohodlné mytí nádobí umožní dřez umístěný minimálně 40 cm od konce pracovní desky a ve výšce 100 cm.

Různé úrovně pro ukládání

Často používané předměty ukládáme zásadně ve snadno a rychle dostupných výsuvech přímo pod pracovní deskou a také v první úrovni oblasti horních skříněk. Méně používaným věcem vymezíme místo nad a pod těmito oblastmi. Do nejvyšších pater uložíme málo frekventované předměty (nejvyšší úrovně horních skříněk a nejnižší úrovně spodních skříněk), což nám při každodenní práci v kuchyni ušetří čas.

Foto: GORENJE

Praktickým vybavením kuchyně je karusel, který umožňuje využití rohů.

Při plánování kuchyně mějme na paměti, že zásuvky a výsuvy poskytují naprostý přehled a snadný přístup.

Pohodlná pracovní plocha

Hlavní pracovní plocha má být mezi dřezem a sporákem v šířce od 80 do 120 cm. Záleží ale na velikosti kuchyně.

Úložné prostory by měly odpovídat našemu životnímu stylu. Podle toho, jak často vaříme, vyčleníme více či méně prostoru pro ukládání potravin.

Foto: SYKORA

Nejprodávanější a žádaná kuchyně Luxury s ostrůvkem uprostřed.

Moderní kuchyně nabízejí i spoustu variant, ať už jde o způsob otevírání, hloubku, či výšku spodních a horních skříněk.

Prodloužením hloubky pracovní plochy na 70 až 75 cm lze zavěsit horní skříňky níže a tak se zcela vyhnout natahování pro talíře či sklenky. Nebudeme-li trvat na jednotné výšce spodních skříněk, můžeme postavit dřez o něco výš než vedlejší pracovní plochy a naopak varnou desku níž. Proč? Kvůli přehledu a pohodlí při vaření nebo omývání potravin a nádobí. Pracovní desku lze nastavit na standardních 86–90 cm.

Foto: GORENJE

Umístění sporáku s pracovní plochou z obou stran.

U dřezu se můžeme dostat na výšku až 100 cm s tím, že odkládací plocha vedle něj by měla mít alespoň 40–100 cm. Také tady záleží na počtu členů domácnosti.

Rozmístění spotřebičů

Další podmínkou pro dodržení ergonomických zásad je vhodné zakomponování spotřebičů do kuchyňské sestavy.

Foto: CORIAN

Na obložení stěn a pracovních ploch s integrovaným dřezem kuchyně se vyjímá Corian.

Dlouholetou praxí v kuchyni se potvrdilo, že varná deska nepatří do rohu kuchyňské linky. Při vaření potřebujeme z obou stran minimálně 30 cm pracovní plochy na odkládání potravin a nádobí, které používáme při vaření. Proto se neosvědčilo ani umístění dřezu vedle sporáku.

Pravidla pro osazení má také digestoř. Mimo to, že je potřeba odsavač par s dostatečným výkonem, měl by být vzdálen od varné desky 60–70 cm.

Foto: IKEA

Správné umístění jednotlivých zón a spotřebičů je klíč k praktickému uspořádání kuchyně.

A trouba? Abychom se nemuseli zbytečně ohýbat a měli přehled o tom, co se děje uvnitř, umístíme ji 115 cm od podlahy. V tom případě ji budeme mít v prostoru mezi úrovní očí a pasu.

Zóny podle dispozice kuchyně

ZÁSOBY - zóna pro ukládání základních potravin (chléb, těstoviny, konzervy, pomůcky a pochutiny pro přípravu jídel, chlazené potraviny v lednici atd.)

UKLÁDÁNÍ - zóna pro nádobí, jídelní příbory, drobné předměty nebo dózy pro balení potravin či malé kuchyňské pomocníky.

MYTÍ - mytí nádobí, třídění odpadu, čisticí prostředky.

PŘÍPRAVA - část kuchyně s hlavní pracovní plochou, kde uložíme příbory, pracovní pomůcky, misky, kořenky, ocet/olej.

VAŘENÍ/PEČENÍ - zóna pro uložení pracovních příborů na vaření, hrnce, pánve a pokličky, pomůcky na pečení atd.

Kromě velkých spotřebičů patří do kuchyně i menší mixéry, kávovary, šlehače i závěsný program, které nám práci v kuchyni usnadní, a proto bychom měli i pro ně najít vhodné místo. Ty frekventovanější ponecháme na kuchyňské lince, abychom je měli kdykoli k dispozici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám