Hlavní obsah

Textilní podnikatel si nechal navrhnout vilu s řadou funkčních výklenků

Novinky, text: Jindřich Vybíral, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilu pro významného textilního podnikatele Huga Hechta v Brně navrhl architekt Leopold Bauer jako jednoposchoďovou stavbu s patrem. Na hlavní budovu navazovala přízemní hospodářská část a jako protějšek krytá veranda. Vilu zpestřily velké výklenky, které jí dodávají na zajímavosti.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Vila s adresou: Hlinky 142b, čp. 472, Brno 1-Pisárky

Článek

Vstup do vily vedl z průjezdu, z malé předsíně bylo přístupné provozní schodiště a velká hala. Ta má dva široké výklenky, z nichž jeden je určen pro dřevěné schodiště na ochoz a druhý pak pro krb.

Ústřední prostor domu měl stěny ve spodní části obložené dřevem, strop byl obložen dřevěnými deskami a okna opatřená vitráží s ornamentem.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Vile dominuje hodně okázalé brána.

K hale přiléhal vpravo pánský pokoj s verandou a na straně obrácené do ulice zleva obývací pokoj s oblým rohovým výstupkem, jídelna a konferenční salon.

Kuchyň architekt umístil do suterénu, zatímco vyšší podlaží byla určena pro pokoje členů rodiny a hostů.

Architekt se inspiroval v Anglii

Bauerovou inspirací při navrhování Hechtovy vily byl očividně koncept „anglického domu“, jak to dokládá nejen schodišťová hala s krbem, ale i útulné prostory ve výklencích, rozšiřující prostor hlavních místností.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Vila je architektonicky hodně pestrá.

Z venku ale po anglické inspiraci není skoro stopy. Nejnápadnějším rysem je materiál. Šedobílá „vápencová“ cihla vypadá opravdu efektně. Na straně vily obrácené do ulice omezil Bauer ornament jen na kovové zábradlí a okázalou bránu v ohradní zdi.

Zadní průčelí bez členění a jakékoliv výzdoby působí nejen stroze, ale díky nápadnému krbovému komínu skoro industriálně.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Schodiště dekorují velké vitráže.

Pravidelně rozmístěná okna a půlkruhový balkón na toskánských sloupech dávají stavbě vznešený klasicistní výraz.

Doménou luxusu a bohatství ovšem zůstal vnitřek stavby, vybavený elegantním neobiedermeierovým nábytkem a dotvořený opulentní výzdobou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám