Hlavní obsah

Tapety do koupelny jako bezproblémový dekorativní materiál

Novinky, tnk

Pokud máte v koupelně obklad, který vám nevyhovuje, nebo zařizujete koupelnu úplně od začátku, rozhodně stojí za pozornost speciální odolné koupelnové tapety. Jejich velkou předností je dekorativnost. Stěny koupelny se mohou proměnit v prales, horskou scenérii nebo nabídnout pohled na hejno plameňáků.

Foto: Dimex tapety (2x), Lime Lace

Samolepicí fototapety mohou v koupelně simulovat přírodní scenerii, třeba podzimní les. Efektní jsou i nalepovací tapety z PVC se vzorem portugalských dlaždic.

Článek

Tapety do koupelny se dnes vyrábějí z natolik silných a odolných materiálů, že není třeba obávat se jejich poškození. Pokud ale chcete mít jistotu, bezprostřední okolí vany obložte do výšky několika desítek centimetrů osvědčeným keramickým obkladem v neutrální nebo bílé barvě, zbytek stěny pak zpestřete tapetou.

Většinu tapet, které jsou určeny do koupelen, můžete použít i v kuchyních a interiér tak designově sjednotit. Tyto kousky jsou totiž obecně vodotěsné i odolné proti teplu. Tapety lze lehce očistit hadříkem namočeným v teplé nebo mýdlové vodě.

Foto: Arthouse

Tapety s výrazným motivem dodají šmrnc i jinak nudným šedivým koupelnám.

V kurzu jsou kachle, které vypadají jako vyrobené před desítkami let a mají orientální a středomořské geometrické motivy. Trendem jsou i obklady v botanickém stylu a přírodní motivy, které dodají koupelně čistý přírodní vzhled. Efektně vypadají i výrazné lidové motivy z různých kultur.

Digitální tisk dnes umožňuje i vznik tapet na přání podle zvoleného motivu. Tapety si tak můžete nechat vyrobit i podle své vlastní fotografie.

Foto: Dimex-tapety.cz

Tapety s motivem starodávných kachlí, které jsou v poslední době hodně trendy.

Běžné tapety do koupelny se na očištěnou stěnu aplikují pomocí přiloženého speciálního lepidla. Výhodou je jednoduchá aplikace na stěnu, která je obdobná jako u klasických tapet. Jde tak o ideální materiál k dekorování prostor, které máte třeba jen v pronájmu, a nechcete do nich investovat velké finance.

Foto: Debbie McKeegan

Tapety s motivem palem jsou vyrobeny vyrobena z dřevěné buničiny s přidanými textilními vlákny.

Při tapetování dbejte na pečlivou přípravu, odmaštění a očištění podkladu. Ideální je umísťovat tapety na savý povrch. Tedy na omítky, beton, zdivo, sádrokarton. Na ně se hodí tapety s kompaktním vinylem, které jsou silné a jejich povrch chrání celoplošná vrstva vinylu. Ta zaručuje vysokou odolnost vůči vodě. Vinylová tapeta totiž vodu nevsákne.

Foto: Black By Design

Tapety dovedou proměnit prostor k nepoznání.

Na nesavý podklad lze užít samolepicí fototapety. Jejich povrch je opatřen speciální laminací, která zajišťuje bezproblémový kontakt s vodou. Hodí se například na sklo, kov, umakart, PVC desky apod. Celý proces lepení je jednodušší a rychlejší, protože lepidlo je součástí zadní strany fototapety.

Foto: Debbie McKeegan

Exotičtější motivy kombinujte s jednoduchým koupelnovým vybavením.

Pokud jste v tapetování nováčkem, ale chcete si koupelnu vyzdobit sami, vyplatí se zvolit motiv, na kterém se opakuje obdobný a jednoduchý vzor. Může jít třeba o jednobarevné tapety, o motiv svislých prken nebo hvězdné oblohy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám