Hlavní obsah

Tajemství mucholapky je v lepidle s tajnou recepturou

Právo, Miroslav Homola

Mucholapka. Primitivní, prastará a osvědčená pomůcka k lapání much. Přesto by její vzhled i funkci dnes stěží dokázalo popsat jen pár velkoměstských dětí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Libor Moudrý, majitel firmy

Článek

Možná i řada dospělých by se divila, že se ještě pásy papíru potažené lepkavou hmotou, ukryté a navinuté v ruličce, tak jak si je pamatují z venkovských stavení babiček a dědečků, vyrábějí.

Ve výrobě mucholapek ale patříme mezi světové velmoci a zájem o ně neklesá – nikdo dosud nic lepšího nevymyslel.

Žádná chemie

Pokud samozřejmě nemyslíme různé výrobky a odpuzovače na chemické či jiné bázi, někdy s okamžitým účinkem, ovšem i s pochybnostmi o jejich absolutní zdravotní nezávadnosti.

„Jestliže takový výrobek zabije během pár vteřin mouchu či jiný hmyz, pak jsem přesvědčen, že nemůže být úplně bezpečný například pro dítě, v pokoji, kde před spaním takový prostředek použiju. Mucholapka sice není příliš estetická, ovšem jde o naprosto zdravotně nezávadný lapač. Můžete použít i typy, které se v pokoji dají na okně lépe ukrýt,“ říká Libor Moudrý, majitel firmy Papírny Moudrý v Židlochovicích na Brněnsku, kde se mucholapky vyrábějí po desetiletí.

Jak na komáry

Někdejší brněnské papírny však pobočku v 90. letech považovaly za neperspektivní a výrobu lepicích pásů chtěly ukončit. „Vlastně jsem zachraňoval práci sám pro sebe, když jsem se do podnikání v tomto oboru pustil,“ vysvětluje Moudrý, který byl v papírnách zaměstnán.

V současnosti zaměstnává pětapadesát až asi sto lidí – záleží na poptávce – kteří na unikátních strojích, z nichž některé jsou staré téměř 80 let a ostatní jsou vlastně jejich novodobými replikami, mucholapky vyrábějí.

Pásy mucholapek jsou dlouhé 80 centimetrů, v ruličce pouzdra se nikdy neslepí, jdou lehce vytáhnout a přírodní lepidlo z kousků kaučuku na nich vydrží lapat hmyz díky tajnému složení lákadel i tři měsíce. Za tu dobu nevyschne. Současnou recepturu pomohli vytvořit vědci ze Slovenské akademie věd.

Velkým snem je v Židlochovicích vyrobit podobnou směs, která by dokázala stejně jako mouchy lákat i komáry. Byl by to celosvětový unikát, ovšem o tom nechtějí výrobci moc mluvit.

Mucholapky se ze Židlochovic vyvážejí do 45 zemí světa. Z pětadevadesáti procent je však prodávají jiné, často velmi známé společnosti pod svou značkou. Mezi konkurenty se srovnatelně silnou produkcí patří pouze Německo, Čína či Korea.

Zájem o mucholapky má silné výkyvy, které jsou ovlivněny nejen počasím, a tedy množstvím vylíhnutých otravných much, ale i politickými vlivy.

V poslední době tak zakolísal odbyt do Ruska. Dřív jen pro Rusko vyrobili v papírnách i 70 miliónů mucholapek ročně. Letos v Židlochovicích počítají s celkovou produkcí asi 35 miliónů mucholapek pro všechny trhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám