Hlavní obsah

Taburety jsou variabilním a dekorativním doplňkem moderního interiéru

Novinky, Kristýna Křížová

Jednou z nejstarších součástí lidského domova je taburet. Například na zámcích jich najdeme spoustu, mnohem méně často se s nimi však setkáme v současných interiérech. Letošní sezóna taburetům ale fandí, jsou totiž praktické a zastanou řadu funkcí, od odkládacího stolku až po židli.

Článek

Taburet je nízkou stoličkou bez opěradla, která může být jak dřevěná, tak textilní. Dříve byly tyto nábytkové kousky vycpávány slámou nebo žíněmi, peřím nebo čímkoliv, co bylo zrovna po ruce. V bohatších rodinách a v palácích byly k vidění bohatě zdobené taburety, které se lišily podle různých architektonických stylů.

FOTO: Wildspirit

Taburet v bytovém zařízení často chybí, přesto jde ale o velmi dekorativní a funkční kousek nábytku, který poslouží jako židle pro nečekanou návštěvu nebo jako podpěrka nohou, díky které si můžeme mnohem lépe odpočinout.

Taburet v bytovém zařízení často chybí, přesto jde ale o velmi dekorativní a funkční kousek nábytku, který poslouží jako židle pro nečekanou návštěvu nebo jako podpěrka nohou, díky které si můžeme mnohem lépe odpočinout.

Velké oblibě se na potazích taburetů těšil vzor Lohengrin, s modernou se pak začaly objevovat taburety čistě geometrických tvarů – válec, kostka aj. Tento trend vládne stále a takové kousky skvěle zapadají do minimalistických interiérů.

Klasikou je kožený taburet s kovovým rámem

Taburety se většinou vyrábějí k pohovkovým sestavám ve stejném designu a vzoru jako celá sedací souprava. Taburetem pak můžeme rozšířit odpočinkovou část sestavy, ale můžeme jej použít i jako konferenční stolek. Klasickým kouskem se staly kožené taburety s pevnou kovovou konstrukcí.

Taburetem si můžete podložit nohy po těžkém dni, poslouží i jako odkládací stolek a často obsahuje i úložný prostor, do kterého se kdysi schovávalo třeba šití nebo tajné dopisy.

Oblíbené jsou ale i starožitné nebarokní repliky, které se však často pohybují na hranici kýče. Zajímavým kouskem je taburet, který po odepnutí vrchní části poslouží jako servírovací tác.

Vzhledem k tomu, že taburety v bytě slouží jako různé nábytkové kousky, vyplatí se pořídit si kousek na kolečkách, který je pak mobilnější.

Anketa

Máte doma taburet?
Ano.
71,6 %
Ne.
28,4 %
Celkem hlasovalo 2238 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám