Hlavní obsah

Svítidlo a květináč v jednom jako řešení pro tmavé byty

Novinky, nes

Co kdyby svítidla nesloužila jenom jako zdroj světla, jak jsme na to byli všichni dosud zvyklí? Co kdybychom v nich mohli také pěstovat květiny nebo bylinky anebo i menší plodiny? Přesně takové otázky si položil mexický designér José de la O a navrhl svítidlo, které nejen svítí, ale zároveň slouží jako květináč.

Foto: José de la O (2x)

Lampa nemusí být jen zdrojem světla.

Článek

Říká se, že v každé domácnosti bychom měli mít alespoň pár živých květin. To se snadno řekne, ale v některých městech už bohužel hůř realizuje. Pokud člověk bydlí v husté a navíc vysoké zástavbě, kde přímému dopadu slunečních paprsků do bytu zabraňují okolní domy, rostliny v jeho bytě chřadnou. Většina lidí po čase své snažení vzdá a na přítomnost živé květeny rezignuje.

Právě do těchto podmínek je určena lampa, při jejímž návrhu se autor nechal inspirovat vzhledem některých viktoriánských svítidel (odtud název Vicky). Světelný zdroj lampy vydává zvýšené množství záření v modrém spektru, takže rostlinám nahrazuje nedostatkové denní světlo.

Foto: José de la O

Podle návrháře může být lampa s květinou užitečným pomocníkem i při výchově dětí. Rodiče je takto snadno a názorně zasvětí do péče o rostliny.

Spodek lampy pak funguje jako mělčí květináč, do nějž si majitel může zasadit rostliny podle svého gusta. Buď jen okrasné druhy, bylinky anebo třeba drobnější druh jahodníku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Želví roubenka sklízí zasloužený obdiv

Se svým dílem se nám pochlubil kolínský čtenář Jiří. Pro své dvě suchozemské želvy postavil venkovní příbytek, a protože je pečlivý, dal si na něm opravdu...

Výběr článků

Načítám