Hlavní obsah

Suchý vzduch v bytě vyřeší zvlhčovače

Právo, Gisela Růžičková

V panelových domech často bojujeme se suchým vzduchem, který způsobuje komplikace. Pro zajištění zdravého, příjemného prostředí je důležitá teplota a relativní vlhkost. Právě v zimě, kdy topíme a zahříváme místnosti, klesá vlhkost vzduchu až k pouhým 30 %. Přitom pro člověka je ideální kolem 50 %.

Foto: Dyson

Designová čistička Dyson Pure Hot+Cool automaticky odstraňuje 99,95 % škodlivin a alergenů ze vzduchu – nejen mechanických částeček (pyly, bakterie, spory plísní, viry, výkaly roztočů), ale také plyny, jako je formaldehyd, benzen nebo oxid uhelnatý.

Článek

Při nízké vlhkosti vysychají sliznice dýchacích cest, oslabuje se naše obranyschopnost a snadněji podléháme onemocněním. Zejména malé děti jsou náchylnější, protože ještě nemají plně vyvinutý imunitní systém.

Doma však můžete mít hezky teplo a zároveň dostatečně vlhko. Stačí si osvojit pravidla větrání a pořídit kvalitní zvlhčovače vzduchu.

Jestli se vám v noci špatně dýchá, ráno vás škrábe v krku, pálí oči a celý den máte pocit ucpaného nosu, příčinou těchto potíží je přesušené ovzduší.

Rychlá výměna vzduchu

Větrání v zimě je podstatně jiné než v létě. V létě chcete udržet v bytech chladno, a jakmile je teplota venku nižší než vevnitř, otevíráte okna a necháváte je na ventilaci celou noc. Kromě vzduchu se trochu zchladí i rozpálené zdi.

Foto: Leifheit

Čistič a zvlhčovač vzduchu Soenhle Airfresh WASH 500 vyčistí vzduch od prachu a roztočů a zároveň ho i zvlhčí na požadovanou vlhkost. Cena 6490 Kč.

V zimě zase nechcete ochladit zdi, aby od nich pak dlouhé hodiny táhlo, ale jen potřebujete vyměnit suchý vydýchaný vzduch za čerstvý. Proto je rozumnější otevřít okna dokořán, nechat je tak pět minut a zase je zavřít. To opakovat několikrát denně.

Mikro ventilace a stažené topení

Mnoho lidí večer před spaním vyvětrá a ráno se stejně probudí s dýchacími obtížemi. Na vině jsou zabedněná okna, dveře a zapnuté topení. Vzduch v místnosti ale musí neustále cirkulovat, aby se dobře spalo i vstávalo a snížila se možnost, že vás jednou skolí zánět nosohltanu nebo bronchitida.

Moderní plastová okna je možné otevřít na tzv. mikro ventilaci. Malou skulinkou se do pokoje bude dostávat neustále čerstvý vzduch zvenčí, a když ještě ztlumíte topení, máte vyhráno.

Spánek v pokoji, kde je kolem 18 °C a zvenčí proudí svěží vzduch, je podle odborníků ten nejzdravější.

Kvalitní zvlhčovač vzduch i vyčistí

Jsou chvíle, kdy nemůžete mít otevřenou ventilaci ani na mikro, a vzduch v místnosti je stále sušší. Chcete-li po celý den i noc volně dýchat a předcházet dýchacím potížím, pořiďte si domů kvalitní zvlhčovač a čistič, kterým zároveň odfiltrujete prach, roztoče, zvířecí srst i pyl.

Zejména pak pokud máte malé děti, jejichž imunita není ještě plně vytvořená a pravidelně s nimi v zimním období běháte po doktorech, oceníte jeho význam. Vybrat si můžete buď parní, ultrazvukový nebo diskový.

Foto: Philips

Pokud chcete mít jistotu, že alespoň doma dýcháte opravdu zdravě, pořiďte si čističku vzduchu Philips AC3259/10. Díky mimořádně vysoké filtraci bakterií, alergenů roztočů, pylu a mnoha dalších patogenů čistička automaticky monitoruje a čistí vzduch.

Parní zvlhčovače fungují na principu vodní páry, která se v přístroji smísí se vzduchem, společně se ochladí a vyfouknou do místnosti. Výhoda je, že v zimním období chladnější místnosti částečně i zahřejí. Je u nich také snadnější zajistit hygienicky nezávadný provoz.

Ultrazvukové zvlhčovače vytvářejí z vody tzv. mlžinu, která se pak ventilačním systémem vyfukuje ven. Mají velmi nízkou spotřebu a veliký výkon, ale potřebují demineralizovanou nebo převařenou vodu.

Diskové zvlhčovače – o čištění i zvlhčování vzduchu se stará 31 velkoplošných disků, které zaručují vysokou účinnost úpravy vzduchu, nízkou spotřebu energie i velmi nízkou hlučnost.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám