Hlavní obsah

Stylové žaluzie a rolety ochrání před sluncem a oživí interiér

Právo, Karolina Černá

Ačkoli slunné dny vítáme, doma se občas před paprsky slunce chráníme žaluziemi nebo roletami. Zvláště v parném létě přijdou náramně vhod! Díky nim je vzduch v bytě chladnější a vzniklý polostín šetří oči.

Článek

Žaluzie ani rolety nevyžadují velkou péči. K jejich údržbě potřebujeme pouze vysavač nebo prachovku. Při výběru nových interiérových stínicích zařízení máme k dispozici mnoho typů, materiálů a barev. Navíc se žaluzie i rolety dají snadno ovládat a montáž zvládne laik.

Žaluzie i do kulatého okna

Vertikální a horizontální žaluzie s látkovými nebo hliníkovými lamelami jsou už dnes klasikou. Snadno dostupné jsou také lamely z PVC a polystyrenové. Ovšem okno mohou stejně tak dobře osídlit žaluzie z bambusu nebo dřeva.

Nejhojněji užívané jsou vertikální žaluzie neboli lamelové, vyrobené z textilních lamel vsunutých do hliníkového profilu. Vybírat můžeme z modelů žaluzií s volně visícími lamelami, nebo také s lamelami napnutými pomocí pružin ve dvou vodicích profilech, horním a dolním.

Zejména hliníkové a látkové žaluzie se dají koupit ve všech možných barevných odstínech, hliníkové pak jsou ještě matné či lesklé, nebo s metalízou.

Dřevěné žaluzie nabízejí odstíny od zlaté přes třešňově červenou až po tmavě hnědé. Dřevo se ještě ve výrobě ošetřuje proti UV záření, vlhku a oděru, aby vydrželo dlouhou dobu.

Bambusové žaluzie vynikají pružností a tvrdostí. Nepřijímají vlhkost, takže se hodí i do koupelen.

Jestliže vlastníme tvarově atypická okna, není problém - žaluzie se dají upravit i pro kulatá, trojúhelníková, lichoběžníková a jiná okna.

Ovládat žaluzie můžeme řetízky, otočnými tyčemi nebo šňůrkami. Luxusnější provedení nabízejí elektrický pohon a dálkové ovládání.

Žaluzie propouštějí tolik světla, kolik jim dovolíme. Vyrábějí se ale také celostínící. Otvory, kterými jinak na uzavřené žaluzii prosvítá světlo, jsou umístěny tak, aby po stažení žaluzie byla vytvořena nerušená stínící plocha.

Rolety lákají svými vzory

Rolety nejsou tak tvárné jako žaluzie, zato ale překvapí různými barvami a vzory.

Látkové rolety se hodí pro plastová, hliníková i dřevěná euro okna.

Rolety ocení majitelé dvoukřídlých oken, s vnitřními i vnějšími křídly, která se otevírají dovnitř. S takovými okny si žaluzie příliš nerozumějí. Zato vnitřní látkové rolety ano.

Roleta s nosným profilem se nejčastěji montuje do okenního výklenku nebo nad něj. Lze ji také namontovat na strop.

Roleta s krycí schránkou je zamontována do okenních křídel a schránka slouží jako její úschova při svinutém stavu. Schránka může mít oblý nebo hranatý tvar.

Rolety ovládáme šňůrkou, řetízkem, pružinou nebo elektricky, a to i na dálku. Doplnit se dají ještě o časová a světelná čidla, která stáhnou rolety v požadovanou dobu, i když nebudeme doma.

Moderní rolety stahujeme bez obav přesně do požadovaných poloh.

Podle typu materiálu rolety propouštějí světlo v různé intenzitě. Např. rolety s výztuhou ze skelných vláken, které se zavařují do látky, patří skutečně mezi vysoce zatemňující.

Japonské stěny a další stínidla

V poslední době jsou žaluzie nahrazovány také japonskými posuvnými stěnami. V módě jsou i tzv. americké a římské rolety, plisé a textilní rolety s velmi moderními vzory.

Římské rolety jsou řasené vodorovně. Působí zajímavě zejména v interiérech zařízených v retro stylu. Jsou šité jako jednoduché a průhledné, nebo také s podšívkou a bohatě zdobené.

Obdobou římských rolet je plisé - naskládaná technická textilie, která se hodí pro okna všech tvarů. Takový systém se skvěle hodí pro zimní zahrady, ale poslouží i v bytě či kanceláři. Vyniká speciálním materiálem pro snížení teploty od slunečných paprsků.

Americké rolety (šité dřevo) se vyrábějí z dřevěných tkanin různých druhů, nejčastěji z afrického Gabonu, z dřeva nazvaného occoume. Roleta se stahuje šňůrou tak, že dochází k jejímu pravidelnému řasení.

Kamerickým roletám mají blízko bambusové a jutové rolety. Ovládají se navíjením na hřídel pomocí řetízku a mechanismu s brzdou.

Kolik stojí nejkupovanější interiérová stínidla (1 m2)

Vertikální žaluzie

látkové, hliníkové a kovové od 500 Kč

plastové od 700 Kč

Horizontální žaluzie

dřevěné od 2500 Kč

bambusové od 1700 Kč

Ostatní

Římské rolety od 1700 Kč

Plisé od 2500 Kč

Juta od 1300 Kč

Japonské stěny od 1200 Kč

Orientační kalkulace www.styltex.cz

Japonská posuvná stěna slouží k zastínění okna stejně tak dobře jako dělicí příčka v místnosti. Závěsná tkanina je připevněna suchým zipem k panelům, kterými lze tiše a lehce pojíždět ve vodicí liště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám