Hlavní obsah

Stylové sídlo, které ocení snad každý Čech, je na prodej

Novinky, Jana Nesvadbová

Jmenuje se Moat House, stojí v Benendenu, v anglickém hrabství Kent a je snem snad každého Čecha. Řeč je o sídle, které má svou vlastní hospodu, a komu by to snad bylo málo, má i své soukromé muzeum aut. V minulých dnech se objevilo na realitním trhu k prodeji. Jeho cena ovšem není právě malá - 4 miliony liber, tedy skoro 118 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Historické sílo z 15. století je k dispozici i s vlastní hospodou a muzeem automobilů.

Článek

Název stylového anglického sídla Moat House je možné volně přeložit jako Dům s hradním příkopem. A ten doopravdy stále má. Je naplněný vodou, klene se přes něj kamenný most a jeho vnější břeh je rovněž kamenný.

Stavba z 15. století je zařazena na Seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického významu 2. stupně, což je obdoba zápisu mezi památkově chráněné objekty u nás. Patří k ní pozemek o výměře 40,5 hektaru.

To, čím ale zaujme jistě nejednoho českého čtenáře, je skutečnost, že kromě stylově zařízeného obytného interiéru v ní lze objevit také plně vybavenou hospodu. Jmenuje se The Plough Inn, tedy U pluhu. Část sídla pak slouží jako muzeum automobilů, v němž je spousta historických modelů.

Na pozemcích jsou nejenom výběhy pro koně, ale také chovná jezírka s rybami. Současní majitelé skoupili několik okolních pozemků, aby sídlu navrátili pokud možno veškerou půdu, která k němu kdysi patřívala. Některé z nich jsou zalesněné.

Důležité ovšem je, že v bezprostředním sousedství momentálně není jediná stavba a nový obyvatel panství tak bude mít naprosté soukromí.

Foto: Profimedia.cz

Hospoda U pluhu je podnik, který je součástí sídla.

Foto: Profimedia.cz

V soukromém muzeu automobilů je spousta historických vozů.

Hlavní dům sídla má 676 m² podlah. Hosty lze přijímat v šesti rozličných místnostech, mezi něž patří například i jídelna pro deset strávníků, kterou zdobí nádherně malovaný strop s výjevy z okolní krajiny v různých ročních obdobích. Díky tomu, že krajiny jsou vymalované na šikminách a vodorovná část stropu slouží jako nebe, působí malby trojrozměrným dojmem.

Budova má devět soukromých pokojů, v nichž je, stejně jako v celém domě, striktně zachován historický styl. Ostatně, stavba v minulých letech prošla rekonstrukcí, jíž majitelé využili k tomu, aby vzhledu domu i jeho interiéru navrátili jeho někdejší nádheru a dům vyhlížel co nejvíce jako v době nejstaršího dochovaného vzhledu, v roce 1795.

„Uvnitř si nemovitost zachovává mnoho původních prvků, jako jsou přiznané stropní a vertikálně orientované trámy, včetně podobizny krále v hlavním obývacím pokoji ve druhém patře a odizolované podlahy. V přízemí jsou zdobené krby, atraktivní cihlová a kamenem dlážděná podlaha, kvalitní masivní dubové dveře, skříně a schodiště a okna s olovnatými skly na čelní straně a některá okna v gregoriánském stylu směřující i do zahrady,” cituje web Daily Mail agenta realitní kanceláře Knight Frank, jež prodej sídla zajišťuje.

Výjimkou z historického stylu zařízení je kromě koupelen kuchyň, jež se svou rozlohou blíží malému bytu. Je zařízena v ladícím venkovském stylu, dřevěné skříňky mají výrazné kovové úchytky i prosklené středy dvířek, pracovní plochy jsou z leštěné žuly.

Anketa

Chtěli byste mít také dům s vlastní hospodou?
Ano, to je můj sen!
38,4 %
Asi ano.
7 %
Nevím, to mě nenapadlo.
7,2 %
Raději ne.
6,8 %
Kdepak, děkuji pěkně.
34 %
Už ho máme.
6,6 %
Celkem hlasovalo 6587 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám