Hlavní obsah

Stylové kávovary udělají z přípravy kávy příjemný rituál

Novinky, tnk

Každý má rád kávu na trochu jiný způsob, a byt také nemáme všichni zařízený stejně. Do bytu milovníka historie tak skvěle zapadne historizující kávovar, milovník retra si zase užije kávovaru ve stylu šedesátých let a příznivci současného designu si jistě oblíbí rychlý kávovar, se kterým příprava kávy trvá jen chviličku.

Článek

Milovník kávy jistě uvítá několik dobrých rad na to, jak si připravit skvělou kávu v kávovaru provedeném v některém z historických stylů.

Zajímavostí jsou historizující kávovary

Kráse historizujících kávovarů jistě podlehne leckdo, příprava kávy je v nich ale pracnější. Je to ale rituál, který můžete lehce ovládnout.

.: Káva je díky přípravě v uzavřené nádobě silně aromatická, ale vždy se z ní také uvolní méně nakyslých a nahořklých příchutí, než bývá zvykem u kávy připravované běžným způsobem.

FOTO: archív

Konvici naplníme 0,4 – 1litrem vody pro přípravu 4 – 10 šálků. Do sklenice nasypeme kávu běžně namletou pro přípravu překapávané kávy. Pod konvicí pak zapálíme lihový kahan.

Voda se začne vařit a přeteče do sklenice, kde dojde ke spaření kávy. Jakmile je konvice prázdná, závaží zvedne konev nahoru a plamen se automaticky uhasí. Po chvíli začne hotová káva proudit přes kovový filtr zpět do konvice.

Takto připravenou, horkou a velmi aromatickou kávu pak s pomocí kohoutku plníme do šálků.

Moderní retro kávovary jsou plně automatizované

Naopak nejmodernější typy mají jednoduchou obsluhu i čištění a příprava kávy je jen otázkou minut. Nejoblíbenějšími variantami jsou efektní retro kávovary, které umožňují přípravu kávy z granulovaných tablet.

.: Retro kávovary připomínají šedesátky, mají ale patentovaný termokrémovač, který zaručuje výrobu bohaté pěny, potěší i vyhřívaná odkládací plocha na šálky.

FOTO: Ariete

.: Retro kávovary mají klasický design a jednoduchou obsluhu a snadnou údržbu.

FOTO: Ariete

.: Kávovary nové generace (vlevo: plnoautomat s mlýnkem na kávu s trojím nastavením hrubosti mletí, vpravo: kávovar pro rychlou přípravu nápoje).

FOTO: Roventa, Krups

Pokud si kávovar nechcete pořizovat, tak nezapomeňte, že k její přípravě je nejlepší používat čerstvě upraženou kávu, umletou těsně před spařením. Zajímavou novinkou je minimalistický set na přípravu kávy, potřebujete pouze mletou kávu a vroucí vodu. Kávu nasypete do nástroje a zalijte vroucí vodou.

Přiloženou lžičkou krátce zamícháte. Pak nasadíte zátku s filtrem a necháte kávu cca 4 minuty odstát, a pak už můžete podávat. Neoprenový potah udrží kávu horkou asi půl hodiny.

.: Minimalistický set pro přípravu kávy.

FOTO: Eva Solo

A jak kávu podávat?

Šálky na kávu mají velikost většinou okolo 50 ml - 100 ml.Na stůl kávu servírujeme s podšálkem ve stejném designu a s podobou velikostí lžičky. Kávu můžeme podávat klidně i jen v polovině objemu šálku, dbejte ale na to, aby byl šálek předehřátý. Dobrý hostitel ke kávě nabídne i sklenici vlažné neperlivé vody.

.: Retro set na podávání kávy od Pavla Janáka (konvice 2 800 Kč).

FOTO: Galerie Kubista

Ten, kdo si potrpí na stylové podávání kávy by měl kávu podávat v šálcích ze setu, do kterého patří i podnos se zrcadlem v designu zvoleného přístroje, konvička na smetanu, cukřenka, šálky a podšálky a lžičky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám