Hlavní obsah

Stodola balancující na hraně nabízí odvážné bydlení v přírodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experimentální dům, postavený v krásném koutě přírody nedaleko vesničky Thorington v britském hrabství Suffolk, ční jednou polovinou ze svahu vzhůru k nebesům, druhou zůstává pevně spjatý se zemí. V přeneseném smyslu balancuje mezi přírodou a technikou, mezi odvážnou vizí a reálnými možnostmi.

Článek

Living Architecture, britská nezisková organizace zaměřená na představování odvážných architektonických projektů britské veřejnosti, zadala architektonické kanceláři MVRDV z Rotterdamu úkol zapojit avantgardní architekturu do idylického anglického venkova. Architekti Winy Maas, Jacob van Rijs a Nathalie de Vries vytvořili koncept, který vychází z charakteristického, po staletí neměnného tvaru stodoly, ale originálním způsobem využívá moderní materiály a konstrukce.

Dům je orientován předním štítem k jižní straně, tímto směrem se pozemek mírně svažuje a otevírá do krajiny. Třicet metrů dlouhá a sedm metrů široká stavba je z poloviny osazena na terénu, přední část přesahuje před svah a volně ční do prostoru.

Zde je umístěn velký obývací pokoj, který nabízí výhledy a volný přístup světla ze všech stran. Prosklené plochy jsou zakomponovány v hlavním průčelí, v bočních stěnách, ve střeše a dokonce i v podlaze. Za obývacím prostorem postupně následují sociální zázemí, kuchyň s jídelnou a čtyři ložnice, každá s vlastní koupelnou.

Do jednotlivých místností se vstupuje z podélné boční chodby, kuchyň s jídelnou jsou průchozí. Řada posuvných prosklených ploch propojuje jídelnu a každý pokoj se zahradou. Zatímco společná obývací část je maximálně otevřená a transparentní, podél ložnic architekti navrhli vysázet zeleň, která vytváří stín, pocit intimity a zastává funkci strážce soukromí. Celá stavba je zvenku opláštěna šablonami z nerezového plechu. Reflexní povrch odráží obraz nebe a okolní krajiny a završuje tak cíl projektu: splynutí stavby s prostředím.

Balanc na druhou

Neobvyklé statické řešení umožňuje tuhý příhradový skelet z ocelových I profilů, z poloviny ukotvený do betonové základny a z poloviny vykonzolovaný do prostoru. V té části stavby, která „sedí“ na terénu, jsou použity těžší materiály a je více vnitřně členěna. Obývací pokoj zůstává volný a je odlehčen prosklením. Nosná konstrukce se skrývá v podlaze a v sendvičovém obvodovém plášti, viditelné prvky jsou opláštěny dýhovanými deskami, takže v interiéru máte dojem, že jste uvnitř dřevostavby.

Orientace oken na osluněné strany a účinná tepelná izolace dodávají stavbě energeticky úsporný charakter. Vybavení interiéru navrhla kancelář Studio Makkini & Bey, design se přizpůsobuje unikátnímu charakteru domu. Základním materiálem je světlé dřevo.

Přihlédneme-li k finanční náročnosti a ekologickému hledisku, je tento projekt poněkud diskutabilní. Skalní ochránci životního prostředí by jej, vzhledem k velkému množství použité oceli a energetické náročnosti jejího zpracování, zřejmě příliš nepochválili. Raději na něj tedy pohlížejme s odstupem jako na ojedinělý experiment, který balancuje na hraně svahu i na rozhraní mezi světem racionality a fantazie. Vždyť, jak praví klasik, „ve vědě je i záporný výsledek výsledkem,“ a nebýt lidské zvědavosti a odvahy zkoušet nevyzkoušené, nebylo by žádného pokroku.

Living Architecture

Tato nezisková britská organizace se zaměřuje na realizaci avantgardních rodinných domů v nejkrásnějších místech Velké Británie a pronajímá je za účelem rekreace. Snaží se umožnit veřejnosti poznávat to nejlepší z moderní architektury a prožít jedinečnou dovolenou. Její projekty realizovali Peter Zumthor, Miichael a Patty Hopkins, architektonická kancelář NORD atd. www.living-architecture.co.uk

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Oáza bydlení na okraji metropole

Majitelé energeticky úsporného domu považovali hezké místo za základní předpoklad spokojeného bydlení, a proto věnovali hledání pozemku velké množství času....

Výběr článků

Načítám