Hlavní obsah
Rohový pohled naznačuje zakomponování do svažitého terénu. Foto: www.mujdum.cz

Stavět nejdřív nechtěli. Nakonec mají dům s osobitým duchem

Manželé se dvěma malými dětmi stavět dům původně neplánovali. Na poměrně problematickém pozemku nedaleko Prahy se jim nakonec pro jejich rodinu podařilo vybudovat harmonický domov s osobitým duchem.

Rohový pohled naznačuje zakomponování do svažitého terénu. Foto: www.mujdum.cz
Stavět nejdřív nechtěli. Nakonec mají dům s osobitým duchem

Parcela se sice nacházela na klidném, téměř ztraceném kraji obce, zarostlý severní svah ne nepodobný divočině v sousedství hřbitova však na první pohled mnoho optimismu u potenciálních stavebníků nevzbuzoval. Zřejmě proto dlouho čekal, až si najde svého kupce.

Suterén s otevřeným automobilovým stáním je napojen na úroveň ulice, zatímco společný obývací prostor a terasa navazují na vyšší část zahrady.

Foto: www.mujdum.cz

„Nejdříve jsme chtěli koupit hotový rodinný dům, nic vhodného jsme ale dlouho nemohli najít,“ uvádí paní domu.

„Toto místo jsme objevili náhodou. Milujeme klid a stín. Zákoutí vedle hřbitova, pod mohutnými starými duby a javory nás oslovilo a dodnes nás okouzluje hlubokou, téměř meditativní atmosférou.“

Společná obývací část domu je obložena horizontálním cedrovým obkladem, suterén má hladkou omítku. Rohová pracovna, kuchyň a část obývacího pokoje mají výhled směrem do ulice, ale těžiště domu směřuje na opačnou stranu.

Foto: www.mujdum.cz

Představovali si přízemní moderní dům, s bezbariérovým přístupem a obytnými místnostmi orientovanými do zahrady. Návrh jeho konkrétní podoby svěřili architektům Martinu Karešovi a Robertu Raisovi z ateliéru Europrojekta.

Foto: www.mujdum.cz

Polohu v severním svahu architekti využili jako určitou výhodu. Převýšení umožnilo vybudovat pod severní částí domu suterén v úrovni ulice. Je zde technické zázemí, herna, garáž a kryté garážové stání, odlehčující hmotu stavby. Automobily sem vjíždějí branou přímo z veřejné komunikace.

K hlavnímu vstupu do domu, který se nachází o podlaží výše v severovýchodním nároží domu, vede rampa ze strany od hřbitova. Za vstupní halou se cesty domem rozdělují.

Dispozice je koncipována do tvaru písmene L tak, aby všechny obytné místnosti byly orientovány na terasu na jihozápadní straně. Ta je chráněna ze dvou stran domem, příjemně zastíněna a představuje jakýsi malý ráj, kam celá rodina uniká před vnějším světem.

Kuchyň s jídelnou se nacházejí v severní části obývacího prostoru. Na podlaze z červeného dřeva merbau vyniká bílá kožená sedačka. Nábytek podle návrhu architektů krášlí dýha mango, stejně i obklad stěny vedle krbu (jsou v něm integrovány dveře do spíže).

Foto: www.mujdum.cz

Severní část domu tvoří společný obývací prostor – kolem kuchyně a vestavěného bloku zázemí se prochází do jídelny a relaxační zóny s krbem a sezením. Východní „křídlo“ tvoří 3 ložnice se šatnami, malý pokoj pro hosty a hygienické příslušenství.

Obývací pokoj je lemován velkou rohovou prosklenou plochou, která budí dojem, že zahrada přímo vstupuje do domu. Velké okno s volným výhledem vede i do ulice, ochranu před sluncem zajišťují elektrické předokenní žaluzie.

Foto: www.mujdum.cz

„Koncept, blížící se bungalovu, byl samozřejmě vzdálen zdejší regulaci, která – jak je obvyklé – v malé obci ‚káže‘ tzv. tradiční ráz a sedlové střechy. V okolí ale již vyrůstá moderní výstavba a zdejšímu starostovi se náš návrh líbil, takže se nakonec podařilo jej prosadit,“ vysvětluje architekt Martin Kareš, spoluautor návrhu domu.

Koupelna je obložena deskami z leštěného italského mramoru. Stejný materiál si majitelé vybrali na dlažbu a pracovní desku v kuchyni.

Foto: www.mujdum.cz

Svěřit návrh stavby i vybavení interiéru témuž autorovi, jak bývalo dříve zvykem, se osvědčilo. Jednota vnějšího a vnitřního prostředí a vztah k přírodě vyzařují jak z exteriéru, tak i z interiéru domu.

Foto: www.mujdum.cz

Přispívá k tomu také volba kvalitních přírodních materiálů a důraz na praktické detaily a perfektní řemeslné zpracování. V celém domě vládne jedna základní barevná linie – kombinace kaštanově hnědého a smetanově bílého odstínu.

Majitelé si přáli bezbariérový přístup, proto od vstupní branky vede pozvolná betonová rampa k hlavním vchodovým dveřím. Do zadní části zahrady lze vyjít po chodníčku z pražců.

Foto: www.mujdum.cz

Na míru vyrobené dveře a nábytek krášlí pečlivě vybraná dýha mango, podlahy jsou z ušlechtilého tropického merbau. Materiál na mramorové dlažby a obklady si majitelé sami vybírali v italském lomu. Zemitou atmosféru dolaďuje nepřímé osvětlení, rafinovaně integrované do sádrokartonových stropních podhledů.

Nábytek ale není v interiéru dominantní. „Výhled do zahrady ‚naplňuje‘ dům
natolik, že zařízení jsme si přáli čistě účelné,“ říká paní domu. „Již při návrhu se ale počítalo s našimi oblíbenými obrazy, protože člověk má svému domovu vdechnout sám sebe.“

Terasu kryje velká železobetonová moniéra s nápaditě integrovanou roletou. Ta se rozvine jen za prudkého slunce, jinak zůstává rám moniéry volný, aby světlo mohlo volně procházet až do obývacího pokoje.

Foto: www.mujdum.cz

Zaujalo nás

Rodinná vila byla postavena s odkazem na funkcionalistické tradice, a to včetně dispozičního řešení.

„Snažili jsme se rozdělit objekt na část společenskou a část soukromou, a to tak, aby se svým životem navzájem nerušily a přitom oba světy spolu žily v blízkém vztahu. Tvar vily je pojat jako jednoduchý průnik kubických hmot, a to s ohledem na principy energeticky pasivních staveb,“ říká Martin Kareš.

Za touto zdánlivou jednoduchostí stojí promyšlený koncept reagující na světové strany a svažitost pozemku. Po výtvarné stránce má stavba pokračovat v tradici funkcionalistické architektury s důrazem na otevřený prostor rodiny, který se volně prolíná s okolní obytnou zahradou. Prostory vnitřní a vnější do sebe nenásilně vstupují a navzájem se ovlivňují v každou denní či roční dobu skrze prosklené plochy.

Autoři - Ing. arch. Robert Rais, MBA (1977), Ing. arch. Martin Kareš, MBA (1977)
Robert Rais a Martin Kareš jsou absolventi Fakulty architektury VUT v Brně, ateliéru prof. arch. Ivana Rullera, žijící legendy funkcionalismu. V r. 2003 založili vlastní architektonický ateliér Europrojekta, zabývající se navrhováním občanských a bytových staveb, urbanistickou i vzdělávací činností. Realizovali více než stovku rodinných domů, získali řadu renomovaných ocenění za architekturu, např. Cenu Bohuslava Fuchse, Zvláštní cenu Státního fondu rozvoje bydlení, cenu Fasáda roku a další.
Napište nám 
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 225 m2

 

Užitná plocha: 320 m2

 

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém z broušených keramických tvárnic Porotherm, obvodové zdivo s vnějším zateplením 200 mm, část fasády hladce omítnuta, část obložena dřevěným obkladem z cedru, stropy železobetonové monolitické

 

Výplně otvorů: posuvné prosklené plochy a okna dřevohliníková s izolačními trojskly, exteriérové žaluzie, v obývacím pokoji bezrámové rohové zasklení, dveře atypické dřevěné bezfalcové do obložkových zárubní a atypické posuvné, v suterénu z lakovaných MDF desek

 

Vytápění: zdroj energie tepelné čerpadlo vzduch/voda, v celém domě podlahové vytápění, krb s krbovou vložkou

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků