Hlavní obsah
Dům po rekonstrukci prokoukl a stal se příjemným moderním domovem pro rodinu se třemi dětmi. Foto: Martin Gardner

Starý dům po rekonstrukci volně dýchá a žije v propojení se zahradou

Dům jménem Kilham House stojí v dlouhé ulici lemované listnatými stromy na předměstí Winchestru. Po desetiletích své existence se z něj stala poněkud unavená stavba s nepříliš zřejmou dispozicí. Nastal čas na rekonstrukci a úpravu. Architekti z britského ateliéru AR Design Studio dům proměnili v moderní pětipokojový domov, jímž si zasluhoval být.

Dům po rekonstrukci prokoukl a stal se příjemným moderním domovem pro rodinu se třemi dětmi. Foto: Martin Gardner
Starý dům po rekonstrukci volně dýchá a žije v propojení se zahradou

Grandiózní a vysoký vstup zavede návštěvníka přímo do srdce domu, jímž je podle nové dispozice hlavní obývací prostor rodiny. Velké prosklené posuvné dveře odtud nabízejí výhledy do zahrady a třem dětem majitelů umožňují volně probíhat domem a zahradou, aniž by se ztratily rodičům z očí.

Dům byl doplněn na zadní straně o dřevěnou přístavbu, která propojila jeho křídla.

Foto: Martin Gardner

Klíčovým a podle architektů i nejzajímavějším prvkem domu je schodiště. Zvedá se z centra obývacího prostoru v přízemí, který tak přirozeně rozděluje na dvě části - kuchyň s jídelnou a obývací pokoj.

Místo zděných či jiných balustrád architekti pro schodiště navrhli stěnu z vertikálně napnutých ocelových drátů, jež dodává celému interiéru příjemný moderní švih.

Přízemí domu je velkým otevřeným prostorem pro každodenní život rodiny.

Foto: Martin Gardner

Klíčovým prvkem pro uspořádání interiéru je schodiště.

Foto: Martin Gardner

Po schodech návštěvník vystoupá do prvního patra, jehož část tvoří most s výhledem na prosklený vstup do domu.

Prostor přízemí je osvětlen několika druhy svítidel. Speciálně do blízkosti schodiště byla použita světla připomínající obláčky. Pozorovatel stojící v prvním patře má při pohledu na ně pocit, jako by se vznášel v nebi.

Schody přirozeně oddělují kuchyňskou část s jídelnou od obývací zóny.

Foto: Martin Gardner

Tvar svítidel v blízkosti schodů byl záměrně zvolen tak, aby při pohjledu z prvního patra připomínala obláčky volně plovoucí prostorem.

Foto: Martin Gardner

Zadní část budovy architekti doplnili středovou dřevěnou přístavbou, která propojuje obě křídla domu a zároveň navozuje pocit plynulého přechodu mezi interiérem domu a jeho zahradou.

Moderní, vzdušný vzhled má schodiště díky stěně z ocelových drátů.

Foto: Martin Gardner

Foto: Martin Gardner

Velký betonový sokl, vybíhající od domu do zahrady je ideálním místem k odpočinku a jídlu pod širým nebem. Ze stejně upraveného betonu jsou také podlahy celého přízemí.

Jako v mnoha jiných případech je tak právě jednotný materiál podlah a terasy prvkem, který nejpřesvědčivěji propojuje interiér domu s jeho exteriérem.

Zatímco rodiče odpočívají v křesílcích, jejich tři děti mohou vesele přebíhat z domu na zahradu a zpátky, aniž by se ztratily z dohledu.

Foto: Martin Gardner

Foto: Martin Gardner

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Související články

Výběr článků